fbpx

Bútorfestés alapok: előkészítés

Ha sikerült megtalálni a tökéletes bútort, akkor az állapotának megfelelően az alábbi előkészítési munkák lehetnek szükségesek.

 
 

1. Régi festékréteg eltávolítása.

 • Erre abban az esetben van szükség, ha a régi festék felpattogzott, egyenetlen a felülete vagy, ha festés után koptatni akarjuk a bútort és szeretnénk, ha a fa színe látszódna.
 • Szedjük szét a bútort, amennyire lehetséges (persze azért a végén tudjuk összerakni is :)), húzzuk ki a fiókokat, vegyük le az ajtókat, távolítsuk el a gombokat, fogantyúkat. Azokat a részeket, amiket nem lehet leszedni (pl vasalatok), de nem szeretnénk, hogy a vegyszerek vagy a csiszolás kárt tegyenek bennük, maszkolószalaggal takarjuk. Így sokkal könnyebb lesz a munka, ez a kis plusz időráfordítás sok bosszúságtól megkímélhet minket.
 • A következő munkafolyamatok nagy porral járnak, használjunk maszkot és védőszemüveget, valamint lehetőség szerint a szabadban (de mindenképpen nyitott ablaknál) végezzük őket!
 • A felpattogzott festékréteggel van a legkönnyebb dolgunk, ebben az esetben gépi vagy kézi csiszolás segítségével általában könnyen eltávolítható a régi festés. Ehhez a művelethez a 100-as csiszolópapír elég lesz. (Ne használjunk sarokcsiszolót bútorcsiszoláshoz, mert megégetheti és mélyen felmarhatja a felületet, amit nehéz javítani.)
 • Előfordulhat, hogy a régi festék beleragad a csiszolópapírba és pillanatok alatt tönkreteszi. Nagyon régi, többször festett bútorok esetén gyakran előfordul. Ebben az esetben a csiszolás előtt kezelni kell a felületet:
  • hőlégfúvóval melegítsük a felületet (ügyeljünk rá, hogy ne égessük meg a bútort, ha lehet válasszunk alacsony hőfokot), majd spakli segítségével próbáljuk meg letolni a festékréteget. Miután a festék nagy részét sikerült így eltávolítani, következhet a csiszolás.
  • Ha a festék nagyon makacsul ragaszkodik a felülethez és nem használ semmi, akkor marad a festékeltávolító zselé. Ecsettel vigyük fel a felületre, majd kis idő elteltével spaklival toljuk le a festéket. Ezután következhet a csiszolás.
  • A díszítések, faragványok, díszlécek esetén használjunk mindig kézi csiszolópapírt, hogy elkerüljük a sérüléseket.

 

2. Sérült részek javítása
 • Nézzük át alaposan a bútort, és faragasztóval vagy barkácsragasztóval javítsuk a szétcsúszott illesztéseket, kicsúszott tipliket.
 • A bútor felületén lévő sérüléseket (karcolások, repedések) fatapasszal javíthatjuk.
  • A sérült részre vigyünk fel egy kis mennyiségű fatapaszt (spaklival vagy az ujjunkkal), simítsuk bele alaposan hibás részbe, majd hagyjuk megszáradni. Ezután csiszoljuk a felületet simára. Nagyobb sérülések esetén általában többször is meg kell ismételni a műveletet.
  • Ha a sarok részen sérült a bútor, akkor a sérülés két oldalán rögzítsünk két egyenes felületű fadarabot, tulajdonképpen készítsünk sablont, és töltsük ki a rést fatapasszal. Várjuk meg amíg megszárad, távolítsuk el a sablont és csiszoljuk simára a felületet.
  • Régi, sok rétegben lakkozott, magasfényű bútorok esetén előfordul, hogy a lakkozás egy-két helyen megreped, míg a bútor többi részén hibátlan. Ilyen esetben ne kezdjünk bele a teljes lakkozás eltávolításába, mert ez hatalmas munka és igazából nincs is rá szükség. Csiszoljuk meg felrepedezett részt, majd a megmaradt mélyedést töltsük ki fatapasszal. Ezután csiszoljuk simára a felületet.
  • Sérült furnér esetén 2 lehetőségünk van. Ha a sérülés nagyon picike, megpróbálhatjuk megcsiszolni és tapaszolni, de nekem az a tapasztalatom, hogy ha a sérült furnért megpiszkáljuk, akkor egyre nagyobb területen kezd el felválni. Ebben az esetben érdemesebb az egész furnért eltávolítani. Hőlégfúvóval melegítsük a felületet (a hőlégfúvót folyamatosan mozgassuk, ne csak egy területet melegítsünk, mert megéghet a fa) és közben egy spaklit toljunk be a furnér alá és próbáljuk feltolni. Szépen lassan el fog engedni a ragasztás és a furnért teljesen el lehet távolítani. A felületen maradt ragasztó nagy részét a spaklival toljuk le, majd csiszoljuk simára.
  • Sérült díszítések, faragványok esetén, a kisebb repedéseket, hiányzó részeket fatapasszal pótoljuk, majd kézi csiszolással próbáljuk az eredetire leginkább hasonlító mintázatot elérni. Apró hibák esetén a festés után nem lesz feltűnő a javítás. Komolyabb hibák, nagyobb hiányzó részek esetén – bármennyire rosszul esik is – fontoljuk meg a díszítés eltávolítását. Ezeket otthoni eszközökkel nem lehet igazán szépen rendbe hozni, és a teljes bútort elcsúfíthatja a kontár javítás. Gyönyörű hajlítható fa faragványokat lehet már vásárolni, illetve műgyantából is csodaszép díszeket lehet önteni, pótoljuk inkább ezzel a sérült darabokat.
Amennyiben szeretnénk plusz faragványt, díszlécet rögzíteni a bútoron, akkor ezt a javításokat követően tegyük meg.
 
 
3. Végső csiszolás
 • A javítások befejezése után csiszoljuk át a bútor teljes felszínét úgy, hogy szép, sima, egyenletes felületet kapjunk mindenhol.
 • Ehhez 200-300-as csiszolópapír megfelelő.
 • A folyamat végén kézzel simítsuk végig a bútort, így lehet a legjobban érezni, ha esetleg valahol még nem tökéletes a felület.
 
Hibátlan, kezeletlen, esetleg egy rétegben lakkozott fa bútor átalakításakor elegendő lesz csak a végső csiszolást elvégezni.
 
Az előkészítés egy időigényes folyamat, sokszor hosszabb, mint a tényleges festés, de nem szabad elnagyolni, mert az később megbosszulja magát.
 
Remélem tudtam segíteni. A sorozat következő része az alapozásról fog szólni, tartsatok velem akkor is!
 

Szeretnéd kipróbálni a bútorfestést, de fogalmad sincs, hogyan kezdj bele?

Töltsd le ingyen a bútorfestő kézikönyvemet, biztosan sokat segít majd az elején 😉

Legutóbbi bejegyzések

Örömteli alkotást!
Viki

Leave a Comment