fbpx

Bútorfestés alapok: előkészítés

Ha sikerült megtalálni a tökéletes bútort, akkor az állapotának megfelelően az alábbi előkészítési munkák lehetnek szükségesek.

1. Régi festékréteg eltávolítása.

 • Erre abban az esetben van szükség, ha a régi festék felpattogzott, egyenetlen a felülete vagy, ha festés után koptatni akarjuk a bútort és szeretnénk, ha a fa színe látszódna.
 • Szedjük szét a bútort, amennyire lehetséges (persze azért a végén tudjuk összerakni is :)), húzzuk ki a fiókokat, vegyük le az ajtókat, távolítsuk el a gombokat, fogantyúkat. Azokat a részeket, amiket nem lehet leszedni (pl vasalatok), de nem szeretnénk, hogy a vegyszerek vagy a csiszolás kárt tegyenek bennük, maszkolószalaggal takarjuk. Így sokkal könnyebb lesz a munka, ez a kis plusz időráfordítás sok bosszúságtól megkímélhet minket.
 • A következő munkafolyamatok nagy porral járnak, használjunk maszkot és védőszemüveget, valamint lehetőség szerint a szabadban (de mindenképpen nyitott ablaknál) végezzük őket!
 • A felpattogzott festékréteggel van a legkönnyebb dolgunk, ebben az esetben gépi vagy kézi csiszolás segítségével általában könnyen eltávolítható a régi festés. Ehhez a művelethez a 100-as csiszolópapír elég lesz. (Ne használjunk sarokcsiszolót bútorcsiszoláshoz, mert megégetheti és mélyen felmarhatja a felületet, amit nehéz javítani.)
 • Előfordulhat, hogy a régi festék beleragad a csiszolópapírba és pillanatok alatt tönkreteszi. Nagyon régi, többször festett bútorok esetén gyakran előfordul. Ebben az esetben a csiszolás előtt kezelni kell a felületet:
  • hőlégfúvóval melegítsük a felületet (ügyeljünk rá, hogy ne égessük meg a bútort, ha lehet válasszunk alacsony hőfokot), majd spakli segítségével próbáljuk meg letolni a festékréteget. Miután a festék nagy részét sikerült így eltávolítani, következhet a csiszolás.
  • ki lehet próbálni a hideg zsíroldót is, rajtam többször segített már. Spricceljük a zsíroldót a felületre, hagyjuk hatni néhány percig, majd dörzsiszivacs segítségével súroljuk át a felületet. Ha szükséges ismételjük a folyamatot. A végén töröljük tisztára a felületet és hagyjuk megszáradni. Száradás után csiszolópapírral távolítsuk el a maradék festéket. (Mindig száraz bútort csiszoljunk, nedves csiszoláskor a fa felülete “kiszőrösödik”, ami elcsúfíthatja a később a festést.)
  • Ha a festék nagyon makacsul ragaszkodik a felülethez és nem használ semmi, akkor marad a kromofág. Ecsettel vigyük fel a felületre, majd kis idő elteltével spaklival toljuk le a festéket. Ezután következhet a csiszolás. (Ezt a megoldást tényleg csak végső esetben javaslom, mert veszélyes anyag, nagyon kellemetlen szagú, ami lassan távozik a bútorból.)
  • A díszítések, faragványok, díszlécek esetén használjunk mindig kézi csiszolópapírt, hogy elkerüljük a sérüléseket.

  2. Sérült részek javítása
  • Nézzük át alaposan a bútort, és faragasztóval vagy barkácsragasztóval javítsuk a szétcsúszott illesztéseket, kicsúszott tipliket.
  • A bútor felületén lévő sérüléseket (karcolások, repedések) fatapasszal javíthatjuk.
   • A sérült részre vigyünk fel egy kis mennyiségű fatapaszt (spaklival vagy az ujjunkkal), simítsuk bele alaposan hibás részbe, majd hagyjuk megszáradni. Ezután csiszoljuk a felületet simára. Nagyobb sérülések esetén általában többször is meg kell ismételni a műveletet.
   • Ha a sarok részen sérült a bútor, akkor a sérülés két oldalán rögzítsünk két egyenes felületű fadarabot, tulajdonképpen készítsünk sablont, és töltsük ki a rést fatapasszal. Várjuk meg amíg megszárad, távolítsuk el a sablont és csiszoljuk simára a felületet.
   • Régi, sok rétegben lakkozott, magasfényű bútorok esetén előfordul, hogy a lakkozás egy-két helyen megreped, míg a bútor többi részén hibátlan. Ilyen esetben ne kezdjünk bele a teljes lakkozás eltávolításába, mert ez hatalmas munka és igazából nincs is rá szükség. Csiszoljuk meg felrepedezett részt, majd a megmaradt mélyedést töltsük ki fatapasszal. Ezután csiszoljuk simára a felületet.
   • Sérült furnér esetén 2 lehetőségünk van. Ha a sérülés nagyon picike, megpróbálhatjuk megcsiszolni és tapaszolni, de nekem az a tapasztalatom, hogy ha a sérült furnért megpiszkáljuk, akkor egyre nagyobb területen kezd el felválni. Ebben az esetben érdemesebb az egész furnért eltávolítani. Hőlégfúvóval melegítsük a felületet (a hőlégfúvót folyamatosan mozgassuk, ne csak egy területet melegítsünk, mert megéghet a fa) és közben egy spaklit toljunk be a furnér alá és próbáljuk feltolni. Szépen lassan el fog engedni a ragasztás és a furnért teljesen el lehet távolítani. A felületen maradt ragasztó nagy részét a spaklival toljuk le, majd csiszoljuk simára.
   • Sérült díszítések, faragványok esetén, a kisebb repedéseket, hiányzó részeket fatapasszal pótoljuk, majd kézi csiszolással próbáljuk az eredetire leginkább hasonlító mintázatot elérni. Apró hibák esetén a festés után nem lesz feltűnő a javítás. Komolyabb hibák, nagyobb hiányzó részek esetén – bármennyire rosszul esik is – fontoljuk meg a díszítés eltávolítását. Ezeket otthoni eszközökkel nem lehet igazán szépen rendbe hozni, és a teljes bútort elcsúfíthatja a kontár javítás. Gyönyörű hajlítható fa faragványokat lehet már vásárolni, illetve gipszből is csodaszép díszeket lehet önteni, pótoljuk inkább ezzel a sérült darabokat.
  Amennyiben szeretnénk plusz faragványt, díszlécet rögzíteni a bútoron, akkor ezt a javításokat követően tegyük meg.
  3. Végső csiszolás
  • A javítások befejezése után csiszoljuk át a bútor teljes felszínét úgy, hogy szép, sima, egyenletes felületet kapjunk mindenhol.
  • Ehhez 200-300-as csiszolópapír megfelelő.
  • A folyamat végén kézzel simítsuk végig a bútort, így lehet a legjobban érezni, ha esetleg valahol még nem tökéletes a felület.
  Hibátlan, kezeletlen, esetleg egy rétegben lakkozott fa bútor átalakításakor elegendő lesz csak a végső csiszolást elvégezni. Laminált bútort esetén erre sincs szükség.
  Az előkészítés egy időigényes folyamat, sokszor hosszabb, mint a tényleges festés, de nem szabad elnagyolni, mert az később megbosszulja magát.
  Remélem tudtam segíteni. A sorozat következő része az alapozásról fog szólni, tartsatok velem akkor is!
  Aki lemaradt az előző részről, ide kattintva elolvashatja.
  Örömteli alkotást kívánok!
  Viki

  Leave a Comment

  Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük