fbpx

Bútorfestés lépésről lépésre: Színátmenetes komód 1. rész

A bútorfestési alapok mellett szeretnék konkrét átalakításokat is megosztani Veletek. A ‘Bútorfestés lépésről lépésre’ rovatban az általam készített munkák részletes bemutatását, elkészítését követhetitek nyomon.

Íme az első rész.

A következő képek esetleg ismerősek lehetnek, ugyanis az országos Alkotó Energia pályázaton 2018-ban, a bútorfelújítás, bútorfestés, bútorátalakítás kategóriában ezzel a munkával első helyezést sikerült elérnem.

Ennek a bútornak az elkészítését szeretném most részletesen bemutatni.

Innen indultunk:

Szegény kis komód nem volt túl mutatós darab eredetileg, de volt benne lehetőség.
Régóta kacérkodom a az színátmenetes festési technika kipróbálásával, és úgy éreztem ehhez a komódhoz passzolna is ez a stílus, így ő lett a tesztalany.
Nagyon sok külföldi blogon olvastam a technikáról, illetve számos videót is megnéztem a témában, így fejben már nagyjából összeállt, hogy, hogy is lenne érdemes csinálni, már csak meg kellett valósítani 🙂

Felhasznált anyagok

 • enyhe tisztítószer, a felület por és zsírmentesítéséhez (ebben az esetben nekem elegendő volt a folyékony szappanos víz és szivacs)
 • Pentart dekor soft paint alapozó
 • Pentart akril alapozó (fehér)
 • Pentart dekor soft paint (törtfehér)
 • Vintage Paint (forrest green)
 • ecsetek
 • nagyon finom szemcsés csiszolószivacs
 • HG méhviasz
 • Annie Sloan fekete wax
 • Annie sloan sötét wax
 • Pentart füstfólia (réz)
 • Pentart füstfólia ragasztó
 • Pentart metál akril festék (bronz)
 • sablon a stencilezéshez
Elkészítés
1. A bútort alaposan letisztítottam, majd szárazra töröltem. Mivel a bútor jó állapotú volt, egyéb előkészítésre nem is volt szükség. 

2. Ezután következett az dekor soft paint alapozó. A felhasznált festékhez nem feltétlenül szükséges az alapozó, viszont nem igazán tudtam megállapítani, hogy mivel is volt kezelve korábban a fa, így aggódtam az esetleges átvérzések miatt. Emiatt azokon a részeken, ahol a végeredmény világos maradt, átkentem a bútort alapozóval.
Ezt egyébként ajánlom mindenkinek, aki világosabbra festi a bútorát, mivel sosem lehet tudni mikor jönnek elő a sárgás foltok, és ha már készen vagyunk egy gyönyörű stencil mintával, és akkor kezd elszíneződni a festék, már sajnos nem lehet tenni semmit, odavész a munka és az idő.

3. Ismét alapozással folytattam, csak most az akril alapozót használtam. Erre azért volt szükség, mivel a bútorom eredeti színe elég sötét, így tudtam, hogy sok réteg fog kelleni a világos festékből. Így első rétegként alapozót használtam, mivel ez olcsóbb, mint a fedőfesték, és ezzel a trükkel kevesebb réteg is elegendő lesz a fedőfestékből. Szóval erre a lépésre igazából a spórolás miatt került sor 🙂 (a fehér alapozó természetesen csak azokon a részeken szükséges, ahol az elkészült komód is világos színű lesz)
4. Ezután következett a festés. A komód felső 3/4 részét 2 réteg törtfehér festékkel, az alsó 1/4 részt pedig 2 réteg forrest green festékkel kentem át. A művelethez egyszerű lapos fejű ecsetet használtam.
Sajnos nem a legjobb kép de a lényeg látszik

5. Következhetett az érdemi rész, a színátmenet megalkotása.
Ezt a technikát “blending-nek” nevezik, magáról a technikáról is készül majd egy részletes poszt, amiben alaposan megismerkedünk ezzel a módszerrel.
Ebben az esetben én úgy gondoltam, hogy nem akarok kettőnél több színt használni, így az átmenet színeit ennek a két festéknek a keverésével alkottam meg. A két kiindulási színen kívül 4db műanyag pohárba készítettem 4 festékkeveréket, amelyek színe egyre sötétedett. Az első három színnél a világosabb festékhez tettem a sötétebbet (egyre nagyobb mennyiségekben, az első pohárnál szinte csak egy két cseppet, a harmadiknál már nagyjából 1/3 arányban), az utolsó esetén a sötétet világosítottam (világosítani általában kicsit nehezebb a festéket, így érdemes csak a legsötétebb réteg esetén a sötét festéket választani alapnak).

Amikor ezzel készen voltam, még két műanyag pohárba töltöttem a két kiindulási festékből is, és mindegyik festékhez egy kevés vizet öntöttem. Nem kell nagyon hígra csinálni, az a cél, hogy festéket nagyon könnyen lehessen kenni az ecsettel.
Előkészítettem 6db ecsetet és kezdődhetett a legizgalmasabb rész 🙂
 • Ahol az átmenetet kezdeni szerettem volna, felkentem az alap világos színt (ez nagyjából egy 10-15cm-es sávot jelentett az én bútoromon), majd egy másik ecsettel elkezdtem ugyanerre a részre felvinni a legvilágosabb keveréket. Érdemes nagy széles ecsetmozdulatokkal dolgozni és közben felfelé haladni, így, ahogy kopik a festék az ecsetből, szépen világosodik az eredmény. Ha esetleg a festék túl sűrű, akkor egy kis permetezőflakonból fújhatunk óvatosan egy kis vizet a felületre, de ügyeljünk rá, hogy ne csorogjon le a festék. A széles ecsetmozdulatokat addig ismételjük, amíg a kívánt hatást elérjük.
 • A következő színnel hasonlóan jártam el, de ehhez is új ecsetet használtam. a festést itt is lentebbről indítottam, és széles ecsetmozdulatokkal haladva belemostam a festéket a világosabb sáv aljába.
 • A maradék 3 színnel is ugyanígy jártam el, ügyeljünk az ecsetek cserélésére, mivel a korábban használt ecsetek a bennük maradt világosabb/sötétebb festékek miatt csíkos hatást okozhatnak.
 • Az első réteg száradása után így nézett ki az eredmény:
 • Ez még nem volt tökéletes, így megismételtem még egyszer az egész folyamatot.
 • Ez már sokkal szebben nézett ki. Második rétegre nem minden esetben van szükség, mivel az általam választott két szín nagyon eltér egymástól így az első réteg nem fedett mindenhol tökéletesen, és az ecsetnyomok is jobban látszódtak. Két egymáshoz közelebb eső szín esetén (pl világos és sötétzöld közötti átmenet) elegendő lehet egy réteg is.
 • Fontos, hogy egyszerre csak a bútor egyik oldalán dolgozzunk, mivel ennél a technikánál lényeges, hogy a festék ne száradjon meg a munka során.
 • A festést elvégeztem a bútor minden oldalán és hagytam a festéket megszáradni.
 • Ahol szükségesnek láttam, nagyon óvatosan megcsiszoltam a felületet, de ezzel legyünk óvatosak, nehogy többet szedjünk vissza, mint amennyit szükséges.
Ezután következett a fiókok stencilezése, a füstfólia felrakása és a viaszolás, de ez már egy következő poszt témája lesz. Tarts velem legközelebb is!

Remélem tetszett a bejegyzés és kedvet kaptál Te is a festéshez! Ha igen, akkor ide kattintva elolvashatod a bútorfestés alapjairól szóló cikkeket is.
Örömteli alkotást kívánok!
Viki

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük