fbpx

Bútorfestés alapok: a festék kiválasztása

Ebben a bejegyzésben megismerkedünk a legnagyobb krétafesték gyártók termékeivel. Megpróbálok segíteni eligazodni a széles választékban.

Milyen festékkel fessünk bútort?

Egy korábbi bejegyzésben már említettem, hogy én krétafestékkel és tejfestékkel szoktam festeni.
Én sem ezekkel a festékekkel kezdtem, amikor legelőször nekifogtam még nemigen lehetett itthon krétafestéket (pláne tejfestéket) kapni, azt sem tudtam mi fán terem. Zománcfestékkel próbálkoztam. Nem lett vállalhatatlan, de ég és föld a különbség a mostani munkáimhoz képest. A krétafestékek és a tejfestékek kifejezetten bútorfestésre készülnek, gyönyörű színekben kaphatóak és nem utolsó sorban a velük festett bútorokat nyugodtan tehetjük akár a gyerekszobába is. Ma már csak ezeket használom és jó szívvel ajánlom mindenkinek, tényleg öröm velük a munka.

Akkor lássuk a választékot:

  • Ma itthon a legismertebb krétafesték az Annie Sloan chalk paint. Hivatalos forgalmazónál lehet hozzájutni, illetve webáruházon keresztül. Nagyon jó minőségű festékek, jó fedőképességgel és nagyon szép színekkel. Áruk nem olcsó, nagyobb bútorok esetén mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk. Itt találsz részletesebb leírást.

  • A másik nagy festékgyártó a Lignocolor. Igazából hasonlókat tudok mondani a termékeikről, mint az ASCP festékekről, jó minőségűek, könnyű velük dolgozni, az áruk is hasonló. Részletek itt.


  • Ezeken felül elérhetőek még itthon a Vintage paint festékek is, szintén hivatalos forgalmazóknál, árban és minőségben itt sincs jelentős különbség. Több infó itt.

  • A fentiekhez képest kivételt képeznek a pentart termékei, a Dekor Paint Soft festékcsalád, ami a legtöbb hobbiboltban megvásárolható és interneten is számos webáruházból megrendelhető. Én sokat festek velük, jó minőségű festékek, nem tudnék rosszat mondani róluk. Áruk az előzőekhez képest kedvezőbb. Részletes leírás itt.

  • A másik kivétel a tejfesték. Ez az egyetlen por állagban megvásárolható festék. Ezt otthon, a felhasználás előtt kell elkészíteni, illetve szükség esetén tapadásfokozóval kell keverni. Ára a fent említettek között helyezkedik el. Részletes információk itt.

Az alábbi táblázatban összeszedtem a legfontosabb jellemzőket:

Általánosságban elmondható, hogy ezek mindegyikével kivitelezhető szinte minden festési technika.Őszintén nem tudnék egy gyártót kiválasztani, aki számomra jobb lenne a többinél, én mindegyik festéket megszerettem. Amit azonban mindenkinek ajánlok vásárlás előtt, hogy ha teheti nézze meg személyesen, élőben is a festékeket. A monitor nem adja vissza élethűen a színeket, nehéz két-három színt egymás mellé képzelni, hogy passzolni fognak e egymáshoz és az otthonunkhoz.
Természetesen vannak még egyéb termékek is a fentieken kívül, én most csak azokat említettem, amikről van személyes tapasztalatom.

Sok helyen találhatunk az interneten házilag is elkészíthető krétafesték receptet. Én ezekkel sohasem próbálkoztam, mert

  • egyrészt félek, hogy nem tudok olyan igazán mély, telt színeket kikeverni, mint amilyeneket a fentebb említett gyártóknál kaphatok. 
  • Másodsorban, ha esetleg kevés a bekevert festékmennyiség, nem teljesen bizonyos, hogy még egyszer el tudom érni tökéletesen ugyanazt a színt, árnyalatot, ami nagy gond lehet.
  • Harmadrészt én sokszor alkalmazok összetettebb technikákat (pl.: blending), amihez nagyon fontos a tökéletes állag és textúra, nem biztos, hogy házi keverésű festék esetén ezt el tudom érni. 

Mindettől függetlenül, aki szeretné kipróbálni nyugodtan tegye meg, mert van akinek bevált.

Látható, hogy ma már szerencsére itthon is elég széles választékban találunk minőségi bútorfestéket, bármelyik mellett is döntünk, gyönyörű alkotásokat készíthetünk.

Remélem tetszett a bejegyzés és tudtam segíteni. Ha kedvet kaptál a festéshez, akkor a lenti linkeken elolvashatod a rovat korábbi cikkeit is:
A sorozat következő része a festésről fog szólni, tartsatok velem akkor is!
Örömteli alkotást kívánok!
Viki

Leave a Comment