fbpx

Bútorfestés lépésről lépésre: Színátmenetes komód 2. rész

Folytassuk a színátmenetes komód készítését.

Amíg a festés száradt elkészítettem a fiókok stencilezését. Ez igazából csak egy kis plusz, hiszen ez a rész nem fog látszódni betolt fiók mellett, de szeretem ezeket az apróságokat, emelik a kész munka minőségét és kellemes meglepetést okoznak annak, aki kihúzza a fiókot.

A fiók oldalát két rétegben lefestettem a törtfehér festékkel, majd miután megszáradt rögzítettem a stencilt.

 • A stencilezéshez szivacsot használtam. 
 • Belemártottam kicsit a a bronz színű akrilfestékbe és óvatos, ütögető mozdulatokkal festettem.
 • Stencilezés során fontos, hogy jól rögzítsük a mintát, illetve ha egy rész festésével készen vagyunk, a stencilt töröljük tisztára és csak akkor helyezzük fel a következő részre ha a már felvitt minta megszáradt. Ha nem így járunk el a stencillel könnyen összemaszatolhatjuk a kész festést. 
 • Ha esetleg valahol nem sikerült szépre a kontúr, akkor egy vékony ecsettel próbáljuk kijavítani az alapszín felvitelével.

A stencilezést elvégeztem a fiókok mindkét oldalán.
Ezután következett a füstfólia felvitele. Imádom a füstfóliát, nagyon könnyű dolgozni vele és igazán látványos hatást lehet vele elérni.
 • A füstfólia ragasztóval bekentem a bútor azon részeit, ahová a fóliát ragasztani akartam.
 • A ragasztót hagytam megszáradni.
 • Ezután a fóliát óvatosan a ragasztós felületre helyeztem.
 • Ezt követően egy széles lapos ecsettel rásimítottam a felületre. Mivel kopottas hatást szerettem volna elérni, ezért néhány helyen erősebben nyomtam az ecsetet, itt a fólia kicsit felgyűrődött, illetve elvált a felülettől. Így összességében szép különleges hatást sikerült elérni.
 • Végül egy nagyon finom csiszolópapírral átcsiszoltam a bútort, hogy sima tapintású legyen a felület.

A következő lépés a waxolás volt.

 • Egy puha szöszmentes rongyra kis adag átlátszó waxot tettem, majd alaposan beledörzsöltem a bútor felületébe. A teljes felületet így kezeltem. 
 • Ezután következett a sötét wax. Ezt csak nagyon kis mennyiségben használtam a fiókok és a rátétek szélén. Egy puha rongyra tettem egy kevés waxot és eldolgoztam a felületen. Nem akartam, hogy a sötét waxolás túl erős legyen, mivel a színátmenetre szerettem volna tenni a hangsúlyt.
 • A komód legaljára, a lábakra, kentem egy kis fekete waxot is, ezzel is erősítve a színátmenetes hatást.

Már csak a bútorgombokat kellett kiválasztani. Az eredetiek nem is igazán tetszettek, ráadásul az egyik törött is volt, így nem maradhattak. Mivel a komód maga elég díszes, egyszerű gombokat akartam rátenni. Volt itthon néhány régi kimaradt ikeás hedra fogantyú, ezeket választottam. De még hiányzott valami az öszképből, így a két ajtó esetén a gomb alá egy vastag díszalátét (fogalmam sincs mi lehet a hivatalos neve) került, de előtte még ezekre is ragasztottam füstfóliát, hogy színben passzoljon a komódhoz.

  Ezzel el is készült a komód, és azóta a nappalink dísze 🙂

  A festésről szóló első részt itt találod.

  Remélem tetszett a bejegyzés és kedvet kaptál Te is a festéshez! Ha igen, akkor ide kattintva elolvashatod a bútorfestés alapjairól szóló cikkeket is.
  Örömteli alkotást kívánok!
  Viki

  Leave a Comment

  Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük