fbpx

Bútorfestés alapok: Felületzárás

Elérkeztünk a festési folyamat utolsó lépéséhez a felületzáráshoz.

Akár krétafestékkel, akár tejfestékkel festettünk a felületet mindenképpen zárni kell. Ezek a festékek sérülékenyek, könnyen kopnak (pont ez a lényegük, hiszen így lehet elérni általuk a kopottas hatást) mindenképpen zárni kell őket valamivel.

Erre alapvetően három lehetőség van, a wax (viasz), a lakk vagy az olaj. Lássuk mikor melyiket válasszuk.

Waxok és viaszok

Ezeket akkor használjuk, ha festett bútor a mindennapi használat során nem lesz kitéve komoly igénybevételnek. Vagyis, nem fogja nagyobb mennyiségű víz érni, nem párás helységbe szánjuk, a felületét nem fogjuk gyakran és erős vegyszerekkel súrolni. Ez alapján ide tartozhatnak a nappali, a hálószoba, a gyerekszoba, az előszoba bútorai.

A waxoknak szükséges egy bizonyos “kikeményedési” idő, ami alatt teljesen megszilárdul a felületen. A legtöbb helyen azt az infót találtam, hogy ez nagyjából 4 hét, ebben az időszakban jobban vigyázni kell a bútorra (főképp vizes (pl.: a pohár vizes alja) dolgok ne érjék).

Nem minden viasz esetén elérhető az összetétel így erről nehéz nyilatkozni, nézzük inkább a választékot. Szinte minden festékgyártó kínálatában találhatunk viaszokat.

Annie Sloan wax – átlátszó és színes waxok is kaphatóak. Könnyen használható, szépen kenhető. Összetételére vonatkozóan sajnos semmilyen infót nem találtam, a szaga engem leginkább a cipőpasztára emlékeztet. Nem erős, de azért érezhető. Állagát puhának nevezném. Vízlepergető tulajdonságú. (120ml – 2300ft, 500ml – 5200ft)

Pentart befejező viasz – szintén kapható átlátszó és barna színű is. Összetevőlistája élén a petroleum áll, ez lehet a legfőbb összetevő. Van egy jellegzetes illata, de nem nevezném kellemetlennek. Állaga inkább keményebb, így kenni is nehezebb. Nem vízálló. (125ml -1600ft körüli)

Stamperia viasz – gyakorlatilag ugyanaz, mint a pentart viasza, még az összetevőkben is alig van különbség. (125ml -1600ft körüli)

Lignocolor viasz – átlátszó és színes verzió is kapható. Méhviaszt és karnauba viaszt (ez egy elég jó cucc, a viaszok királynőjének is nevezik) tartalmaz, szagtalan. Hivatalosan azt hiszem ez keményedik ki leghamarabb, a honlapjuk szerint 1-2 hét. Vízlepergető tulajdonságú. (100ml – 1750ft, 375ml – 4750ft)

Van’s viasz – átlátszó, színes és illatosított (?) változat is kapható. Összetételében a lignocolor viaszokhoz hasonlít, de ebben olívaolaj is van. Állaga olyan, mint a vaj. A honlapon külön kiemelik, hogy használható gyerekjátékra, sőt akár konyhapultra is. Vízlepergető tulajdonságú. (140g – 5360ft, 900g – 24950ft)

Összességében egyik sem rossz, de, mivel a pentart és a stamperia viaszai nem vízállóak, ezeket inkább a bútor belsejébe ajánlanám (olcsóságuk miatt ez pénztárcabarát megoldás lehet), kívülre érdemes a többiből válogatni. Ha gyerekszobai bútort festünk akkor én a van’s viaszokat választanám, biztos, ami biztos. Ha fontos számodra, hogy teljesen környezetbarát viaszt válassz, akkor a lignocolor vagy a van’s termékei közül válogass.

A zárást átlátszó anyaggal végezzük, a színes viaszok díszítésre szolgálnak, nem teljes felületvédelemre!

Lakkok

A lakkal történő zárást akkor alkalmazzuk, ha a bútor erős igénybevételnek lesz kitéve. Ilyenek tipikusan a konyhabútorok, és az étkezőasztal. A fürdőszobai bútorokra is jók lehetnek – bár teljes vízállóságot ezek sem ígérnek. Ha esetleg padlót festünk, akkor arra is lakk szükséges. Illetve válasszuk a lakkot akkor ha selymes vagy magasfényű végeredményt szeretnénk.
Azzal számolni kell, hogy legtöbb lakk az idő folyamán enyhén sárgulhat. Érdemes erre vonatkozó infót keresni a dobozon vagy a gyártónál, hogy ezt elkerüljük.

Saját tapasztalataim nincsenek a lakkokkal kapcsolatban, még nem festettem olyan bútort, amire szükséges lett volna a lakk. De azért a választékot megpróbálom bemutatni. A nagyobb festékgyártók kínálatában általában lakkok is találhatóak.

Annie Sloan lakk – matt, ellenálló felületet képez. A gyártó vizes helységbe nem ajánlja. (1000ml – 14000ft)

A pentart kínálatában szinte megszámlálhatatlan féle lakk található. Jó minőségű termékek, áruk kedvező.

Lignocolor lakk – matt és extra matt változatban kapható. A honlap nem tér ki részletesen arra, hogy mennyire vízálló így a bevonat. (750ml – 7000ft). Arra azért figyeljünk – főképp az extra matt verziónál – hogy ez ilyen felület már nehézkesebben tisztítható.

Safecoat acriglaze matt lakk – ez egy teljesen környezetbarát lakk, viszont az ellenállásáról nem találtam infót. Leírása alapján nem sárgul. (950ml – 9600ft)

A fentieken kívül a harmadik lehetőség, amit használhatunk zárásként, a különféle olajok.

Olajok

Kenderolaj – hasonló ellenállást biztosít, mint a viaszok. Folyékony állagú, így talán kicsit könnyebb a felvitele (Van’s márka: 470ml – 7450ft).

Tungolaj – talán ez a legjobb cucc, amivel dolgozhatunk felületvédelem szempontjából. Fürdőszobai bútor esetén én ezt ajánlanám. Felkenés után a levegőn megszilárdul és ellenáll víznek, olajnak még alkoholnak is. Akár kültérre is alkalmazható. (470ml – 5400ft)

Eszközök

A viaszokat felvihetjük puha, szöszmentes (!) ronggyal vagy ecsettel.
A lakkokat ecsettel vagy hengerrel fessük.
Az olajokat puha, szöszmentes ronggyal kenjük a felületre.

A fenti felületkezelő anyagok csekély mértékben változtatnak a festék színén, ez általában még jól is áll nekik. Szépen mélyítik, telítik a színeket főképp a sötétebb árnyalatokat.

Ezzel tulajdonképpen a végére is értünk a festési folyamatnak. Először úgy gondoltam, hogy ez a rész lesz a bútorfestési alapok rovat utolsó része, de sok kérdéssel fordultak hozzám a korábbi cikkek kapcsán. Emiatt néhány korábbi poszthoz érkezik majd kiegészítés, részletesebb magyarázat. Így aztán úgy búcsúzom, ahogy máskor is, tarts velem a következő résznél is 🙂

A korábbi cikkeket itt találod.

Örömteli alkotást kívánok!
Viki

Leave a Comment