fbpx

Bútorfestés lépésről lépésre: levendula komód tejfestékkel

Ebben a bejegyzésben a lenti komód elkészítését mutatom be Nektek:

Eszközök:

  • Csiszológép és/vagy csiszolószivacs (60/180/240)
  • Mestertapasz
  • Pentart dekor soft paint alapozó
  • Pentart lazúr gél – dió
  • Vintage paint – natural white
  • Tejfesték – levendula és krémfehér
  • Pentart dekor soft paint – vintage lila
  • Pentart befejező wax – átlátszó
Innen indultam:
A bútor nem volt jó állapotú, sok karcolás volt a felületén és a lakk is pergett jó néhány helyen. 
Így a teljes bútort csiszoltam, ahol lehetett géppel, a szűk részeken csiszolószivaccsal (én a szivacsot jobban szeretem, mint a papírt, jobban kézre esik). 
Elég sok ideig tartott, így volt lehetőségem alaposan átgondolni, milyenre is fessem. A bútor maga a szép íves vonalaival szerintem elég nőies darab, emiatt végül úgy döntöttem,hogy a színét is ehhez igazítom.
A meglévő lyukakat és sérüléseket fatapasszal javítottam.
Csiszolás után a bútort (a tetejét nem) alapoztam. 
Amíg száradt a tetejét dió lazúrral kentem át.
A dió lazúrral a bútor éleit és széleit is átkentem, mert a bútor eredeti színe kicsit világos volt, koptatás után sötétebb fa színt szerettem volna.
Ezután, ahol a csiszolás után a fehér festéket szerettem volna viszontlátni, ott a natural white színnel átkentem a bútort.

Száradást követően a levendula színnel átkentem a teljes bútort két rétegben. (A tejfesték keverését ebben a posztban ismertettem.)
Ezt követően elkészítettem a krémfehér festéket is, majd elkezdtem felvinni a festéket az oldalsó részen középre. Középen többet és kifelé haladva összemostam a levendula színnel.
Az oldalsó rész széleire egy kevés vintage lila festéket vittem fel és szintén összemostam a levendula színnel.
Az összemosás talán ezen a képen látszik a leginkább
Így jártam el a fiókokkal ás az oldalt lévő íves részeken is. Mindenhol középre vittem fel a világosabb festéket és szélre a sötétebbet. Így tulajdonképpen árnyékoltam és kiemeltem a bútor egyes részeit. Hasonló ez, mint a kontúrozás a sminkelésben :). Összességében erősebb térbeli hatást eredményez.
Száradás után csiszoltam az éleket, azokat a részeket, ahol természetes módon is könnyebben kopik a festék (élek, szélek). Ekkor már csak 240-es csiszolószivacsot használtam.

Végül a teljes bútort átkentem átlátszó waxxal. 

A tejfesték jellemzője, hogy a felszíne itt-ott megrepedezik. Nem pattogzik le a festék, csak repedések jelennek meg. Ezt a wax szépen is ki is emelte. Mivel amúgy is az öreg, kopott hatást volt a cél, ez nagyon szépen passzolt hozzá.
A repedések talán itt látszanak a legjobban.

Remélem tetszett a bejegyzés és kedvet kaptál Te is a festéshez! Ha igen, akkor ide kattintva elolvashatod a bútorfestés alapjairól szóló cikkeket is.

Örömteli alkotást kívánok!

Viki

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük