fbpx

Aranyozott, faragott fa keretes tükör felújítása

A garázsvásári szerzemények másik darabja, egyik nagy kedvencem, a tükör felújításának folyamatát szeretném most megmutatni Nektek.
Erről van szó:

Ez a darab nagyon a szívemhez nőtt, igazán gyönyörű lett – már ha szabad ilyet mondanom a saját munkámról. Bár itt az érdem leginkább magáé a tüköré, mert tényleg csodaszép, csak ki kellett vakarni a korábbi – nem túl igényes – felületkezelés alól.

Innen indultunk:

Nem látszik a fotón igazán, de eredeti állapotában a keret műanyagnak tűnt… Meg is lepődtem, amikor megfogtam és láttam, hogy ez bizony egy csodaszép faragott fa keret, valami nagyon furcsa, bebarnult – vagy eredetileg is elég furcsa színű – lakkszerű anyaggal bevonva, ami már jó néhány helyen fel is pattogzott.
Nem is igazán tudtam, hogy mi lesz belőle, amikor elkezdtem leszedni a lakkozást. Akkor láttam meg, hogy a bevonat alatt csodaszép aranyozás van. Úgy döntöttem, hogy megpróbálom nagyjából az eredeti állapotot visszaállítani.

Eszközök

  • Csiszolópapír, spakli, pici lapos fejű csavarhúzó, dörzsiszivacs és szinte bármi ami a lakk leszedésében segített a szűk faragványoknál.
  • Füstfólia (arany) és ragasztó
  • Pentart antikoló oldat (bitumen)
  • Akril lakk spray

1. A lakkot mindenféle eszközzel röpke 4-5 óra alatt sikerült eltávolítani…

2. A régi aranyozás sok helyen hiányos volt, ezeken a részeken füstfóliával pótoltam. Bekentem a felületet ragasztóval, majd kb. fél perc száradás után egy ecsettel rásimítottam a fóliát. A felesleget lesepertem.

3. Ezután már “csak” azt volt a gond, hogy a friss aranyozás nagyon elütött színben a régitől, kellett valami, amitől 50 évet öregedhetett az aranyozás 5 perc alatt :).

Szerencsére erre is van megoldás, én a bitumenes antikoló oldatot használtam. Ez egy sötétbarna folyadék (nem túl jó illattal, de szerencsére hamar elillan), amit ecsettel vagy egy rongydarabbal lehet felvinni a felületre. Ahol elég volt a kevesebb oldat oda ronggyal kentem, egy két helyre pedig vastagabban ecsettel.

4. Ezután a tükröt kimaszkoltam és a keretet akril lakkal fújtam át, így fixáltam a fóliát és az antikolást. És kész 🙂

A tükör eladó, ha érdekel kérlek vedd föl velem a kapcsolatot a FB oldalamon keresztül!

Remélem tetszett a leírás, és kedvet kaptál Te is az átalakításhoz. Ha igen, az alábbi linkeken keresztül eléred a bútorfelújítási alapokról szóló cikkeket, illetve az általam készített bútorok részletes elkészítésének leírásait is.
Bútorfestés alapok
Bútorfestés lépésről lépésre

Örömteli alkotást!
Viki

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük