fbpx

Bútorfestés alapok – gyakran ismételt kérdések

Az alábbiakban olyan kérdésekre próbálok választ adni, amiket személyesen nekem, vagy különböző bútorfestő csoportokban gyakran feltesznek.

K: Milyen festékkel fessek?
V: Ez az egyik leggyakoribb kérdés, amit feltesznek a kezdő bútorfestők. Nem könnyű választani ez tény, én itt most az általam preferált festékek előnyeit részletezném. Aki követi a munkáimat látja, hogy leggyakrabban Azúr Bagoly tejfestékkel, illetve emellett krétafestékkel dolgozok. És ezeket is ajánlom mindenkinek.

  • Nem a legolcsóbb festékek, de pl. a tejfesték esetén egy közepes komód egyszínű átfestését festékkel, viasszal együtt ~5-10.000ft között meg lehet oldani. Ennyiért egészen biztosan nem veszel másik bútort magadnak, ráadásul ez mégiscsak a Te munkád, büszke lehetsz rá! 
  • A tej – vagy krétafestékkel készült és viaszolt bútorok felülete nagyon szép, egyedi hatású lesz. Bársonyosan matt, ilyet még más festék esetén nem láttam. Az embert arra ingerli, hogy megsimítsa :). 
  • Másik „mellette” érv ezeknél a festékeknél, hogy mindenféle technika (stencil, blending, ombre, layering stb…) megvalósítható általuk, erre más típusú festékek nem alkalmasak (vagy legalábbis nem ilyen minőségben).  
  • A sokak által kedvelt, kopottas, ódon hangulat – különösen a tejfesték esetén, hiszen alapvetően erre találták ki – autentikusan és könnyen megvalósítható általuk.
  • Mindezek mellett a tejfesték illetve néhány krétafesték is teljesen babarát (VOC: 0) akár a gyerkőc játékait is festhetjük vele, ez is fontos szempont!
  • Mindkét festék előállítható otthon, házilag is, de őszintén bevallom én ezekkel soha nem próbálkoztam, így nehéz véleményt alkotnom. Egy dolog viszont biztos, hogy a kész gyári színek mélységét és intenzitását nem egyszerű otthon kikeverni. Egy „kék” színű festék nem csak kék pigmenteket tartalmaz, hanem sok mást is, aminek köszönhetően a végeredmény élettel teli, vagy éppen fáradt, kopott hangulatú. Ezeken egy-egy gyártó sokat dolgozik, ez is egy külön szakma. Éppen ezért, én nem szoktam ajánlani ezeket a házi módszereket, de természetesen tiszteletben tartom, ha valakinek ez jött be.  
K: Le szabad-e festeni?
V: Ez egy nagyon mumus kérdés, én is félve írok most róla, mert hatalmas indulatokat szokott kiváltani a téma. Nem is szeretnék most ebben sarkosan állást foglalni, csak néhány gondolatot írnék le ebben a témában.
  • Lényeges kérdés, hogy a bútor eredeti állapotában beilleszthető e az otthonodba? Ne feledjük el, hogy a tárgyak vannak értünk és nem fordítva! Ha nem tetszik egy bútor stílusa, színe, akkor nem vagyunk kötelesek bámulni, akkor sem, ha valaki egy FB csoportban azt mondta, hogy ezt a darabot Isten elleni vétek lefesteni.
  • Ha úgy érezzük, hogy a kiszemelt bútordarab értékesebb lehet, akkor járjunk utána a dolognak. Ez nem azt jelenti, hogy megnézzük, a jófogáson mennyiért árulnak egy hasonlót! Ma már nagyon sok aukciós ház, galéria (pl Galéria Savaria) vállal online, ingyenes értékbecslést fotók alapján is. Forduljunk hozzájuk, akár többet is megkérdezhetünk. Ha megvan a becsült érték eldönthetjük, hogy mi éri meg jobban számunkra, lefesteni vagy eladni.
  • Ha az eladás mellett döntünk vegyük figyelembe, hogy jó áron nem fog hamar elmenni a bútor! Hiába állítják, akár tényleg segítő szándékú idegenek, hogy ezt a bútort bizony érdemes eladni, nem Ők fogják kerülgetni hónapokig/évekig, mert nincs rá vevő. Nincs nagy kereslet az értékesebb használt bútorokra – főképp, ha nagy a bútor és a szállítása is macerás. Ilyenkor kalkuláljuk bele a dologba, hogy a tárolás is plusz költségeket okozhat!  
  • A fentiek alapján döntsünk a dologról és tegyük, ami nekünk jó! A mi bútorunk, a mi otthonunk, a mi pénztárcánk, nem tartozunk róla számadással senkinek, csak magunknak! Emiatt tényleg ne legyen senkinek álmatlan éjszakája!
Ide azért beszúrnék egy saját kis anekdotát. Évekkel ezelőtt vettünk használtan, egy barna, szépen faragott, tömör fa szekrényt itthonra. Nem akartam lefesteni, akkoriban még nem igazán festegettem. Aztán, ahogy telt az idő, nézegettem a szekrényt, de nem voltam elégedett. Hiába a szép díszítés, eltűnt a barna fa tengerben. Úgy döntöttem, lefestem. Egy kétajtós, hatalmas gardróbszekrényről volt szó, ez nagy falatnak ígérkezett, főképp, ha figyelembe vesszük, hogy ekkor festettem először krétafestékkel. Ilyen lett:



Nem tökéletes, ma már másképp csinálnám, de azért nem rossz. Sokkal jobban nézett ki a szobában és sokkal jobban szerettük így. Aztán úgy hozta az élet, hogy végül eladásra került. Sokáig árultam, lassan akadt rá vevő, de végül megtalálta a gazdáját, egy fotó stúdióba került díszletnek. Eladáskor olyan árat kaptam érte ami bőven fedezte az eredeti vételárat, a festéket, sőt még munkadíjra is futotta belőle. Ezzel csak azt szeretném mondani, hogy a festés nem törvényszerűen csökkenti a bútor árát, sőt. Egy szép, igényes, ízléses munka növelheti az egyszerűbb bútorok értékét.



K: Kell-e alapozó?
V: A fent említett festékek esetén NEM SZÜKSÉGES tapadásfokozó alapozó! Ezek a festékek mind jól tapadnak gyakorlatilag minden bútor felületén. A tejfesték esetén szükséges lehet tapadásfokozó hozzáadása, erről lentebb írok részletesen.
K: Kell e csiszolni?
V: A fenti festékek használatakor alapvetően nem szükséges. A következő esetekben azonban érdemes elvégezni:

  • A korábbi festék/lakk felpattogzott, mállik le a felületről, vagy a festés után szeretnénk koptatni a felületet és szeretnénk a nyers fát is viszontlátni, ekkor érdemes a régi festéket csiszolással (vagy más egyéb módszerrel) eltávolítani.
  • A festendő felület nem sima, apróbb sérülések, karcolások borítják. Ezeket csiszolással (esetleg folyékony fával) javítsuk!
  • Megosztom a saját praktikámat ezzel kapcsolatban. Ha úgy ítélem meg, hogy a bútor felülete nem szorul javító csiszolásra, akkor egy nagyon finom (250-300 vagy fölötte) csiszolószivaccsal átsimítom a teljes felületet, így nézem át az egész bútort, hogy szép sima e a felülete, biztosan nem akar a régi festék sehol felválni. Ez inkább egy alapos vizsgálat, mert egy ennyire sima papír csak épphogy „érdesíti” a felületet.

K: Mikor szükséges tapadásfokozó hozzáadása a tejfestékhez?
V: Ha tökéletes fedést szeretnél elérni, és nem nyers fa a kiindulási alap – tehát festett, lakkozott, fóliázott stb. bútor esetén – szükséges tapadásfokozó hozzáadása, 2 festék : 1 tapadásfokozó arányban. Erre csak az első réteg esetén van szükség!
K: Átvérzés! Hogyan kezeljem?
V: Az átvérzés az a jelenség, amikor a világosabbra festett bútor felületén sárgásbarna foltok jelennek meg. Több módszer is jó lehet.
  • Pentart dekor soft paint alapozó, én ezt használom a leggyakrabban, nekem eddig bevált. Kenjük a foltra és fessünk tovább a kiválasztott festékkel.
  • Próbálkozhatunk víz oldható lakkal is, egy kis mennyiséget rákenünk a feküleletre és folytathatjuk a munkát.
  • Nagyon makacs átvérzés esetén jöhet a sellak. Ez egy szilárd gyanta, amit alkoholban kell oldani, majd ecsettel felvinni a felületre. Száradás után folytathatjuk a festést.
K: Hogyan fessek politúrozott, magasfényű bútort?
V: Ugyanúgy, mint a többit :). Ahogy fentebb is írtam, a krétafesték és a tejfesték (tapadásfokozóval ld. fentebb) tökéletesen tapad a politúrozott felületre is.
K: Olaj, viasz vagy lakk?
V: Bármelyik jó lehet, az alábbi szempontokat érdemes megfontolni.
  • Válaszd a kenderolajat, ha nagyon gyorsan szeretnél végezni és elegendő, ha a felület víztaszító, de nem vízálló lesz. Az olaj elmélyíti a festék színét, matt finisű.
  • A tungolaj legnagyobb előnye, hogy a vele kezelt felület teljesen vízálló. Ha erre van szükséged, akkor a tungolaj a megoldás. (Csak porózus illetve tejfestékkel kezelt porózus felületen használható, mivel az olajnak be kell szívódnia a fába!) 
  • A leggyakrabban választott felületzárási mód a viasz vagy wax. Könnyű használni, a felülete matt, de akár fényesre is polírozható. A festék színét szépen mélyíti, az így kezelt felület víztaszító, de nem vízálló.
  • Válaszd a lakkot, ha azt szeretnéd, hogy a festék színe egyáltalán ne változzon. A lakk segítségével matt, selyemfényű vagy magasfényű felületet is kialakíthatunk. A választott lakktól függően a felület víztaszító vagy vízálló is lehet. 
K: Mennyire kell vigyázni a festett bútorokra?
V: Azt mondanám, hogy ugyanannyira, mint bármelyik másikra. Karcolások, ütődések meglátszódhatnak a felületen, erre vigyázzunk. A festett bútor legnagyobb ellensége a víz. Használjunk tálcát, poháralátétet stb., így elkerüljük, hogy a bútor felületén megálljon a víz és foltot hagyjon (rosszabb esetben felváljon a festék). Amikor olyan bútort festünk, amiről tudjuk, hogy sok nedvességnek lesz kitéve, válasszunk vízálló (nem csak víztaszító) záróanyagot (erre szerintem a tungolaj a legjobb, ha porózus a felület). Ha ezekre odafigyelünk, akkor nagyon sokáig gyönyörködhetünk a festett bútorunkban.

Ezek voltak a leggyakrabban elhangzó kérdések, de ha bővítenéd a listát írj nyugodtan, és kiegészítem a posztot.

Mindezek mellett nagyon sok alapvető információt gyűjtöttem össze ezekben a posztokban. Jó olvasgatást 🙂

Örömteli alkotást!
Viki

Leave a Comment