fbpx

Bútorfestés lépésről lépésre: krémszínű fésülködő asztal

Ennek a posztnak a témája ennek a kis fésülködő asztalkának az átalakulása:

A bútor családi örökség, egy kislány hálószobájába fog kerülni, ennek megfelelően választottuk a színeket is, rózsaszín és fehér. Nem mondom, hogy kimondottan az én színeim, de a megrendelőért mindent 🙂
Innen indultunk:

Eszközök

  • Pentart dekor soft alapozó
  • Azúr Bagoly tejfesték  – krémfehér*
  • Pentart dekor soft festék – viktoriánus rózsaszín
  • Pentart transzfer oldat
  • Lézernyomtatóval nyomtatott képek
  • Annie Sloan átlátszó viasz
    * A link a festék weboldalára irányít.
  1. A bútor szép állapotban volt, így csak egy nagyon finom csiszolópapírral végigcsiszoltam az egész felületet. Nem igazán tudtam eldönteni, hogy van e esély átvérzésre – volt már rossz tapasztalatom ilyen bútorral – így inkább alapoztam dekor soft paint alapozóval.
  2. Ezután kikevertem a tejfestéket a szokásos módon (1 festék : 1 víz : 1 tapadásfokozó), majd jöhetett a festés. 
  3. Két rétegben felkentem a krémfehér színt.*
    * Sokan megijednek a világos színek festésekor, hogy a második sőt a harmadik réteg sem fed még tökéletesen. Emiatt nem kell aggódni, a világosabb színek esetén ez gyakran előfordul (néha még sötétebbek esetén is), ilyenkor több réteg kell. Nem ritkán 4 vagy akár 5 is. Türelem! Fedni fog, várjuk ki a száradási időket és fessünk tovább!
  4. Száradás után a rózsaszínt felkentem oda, ahová a színátmeneteket terveztem, ekkor még nem kell ügyelni az átmenetre. A többi részre a harmadik réteg krémfehér került. 
  5. A negyedik réteg felvitelekor már ki kell alakítani a szép átmenetet is. Ennek módja ugyanaz volt, mint a korábbi munkáim esetén. Enyhén bevizeztem a felület egy szóróflakon segítségével. Ezután a fehér festékes ecsettel elkezdtem „felhúzni” a festéket a rózsaszín részre. Majd ugyanez fordítva, a rózsaszín ecsettel a rózsaszín festéket „húztam lefelé” a fehér festékbe. Mindig hosszú, széles ecsetmozdulatokkal dolgozzunk, ha az ecset nem siklik könnyedén, nedvesítsük a felületet. Ezt addig ismételjük, amíg szép egységes átmenetet kapunk.
    A tejfesték és a krétafesték könnyen keverhető ilyen módon, nem kell aggódni emiatt.
  6. Teljes száradás után következett a transzferálás. Nemrégiben készítettem erről egy videót (nem pont ezzel a bútorral, de a lényeg ugyanaz), ez jól mutatja a lényeget. A képet rögzítsük a felületen, egy fülpiszkáló segítségével vigyük föl a papírra a transzfer oldatot (ne áztassuk el a papírt!), majd egy alkalmas eszközzel dörzsöljük át a mintát.

Néhány jó tanács a szép eredményért:

  • A felület legyen nagyon sima! Ez nagyon fontos, mert a kis barázdákba nem lehet bedörzsölni a tintát. Emiatt nem a krétafesték a legjobb alap erre, mert a krétafesték esetén (főként az Annie sloan esetén) a felület enyhén strukturált, esetleg ecsetnyomos marad. Ebben az esetben csiszoljuk nagyon simára. A tejfesték esetén általában nincs ilyen gond, ez a típusú festék sima felületet ad.
  • Ne áztassuk el a papírt, ez nagyon fontos!
  • A dörzsölés során nyomjuk rá az eszközt a felületre, persze ne annyira, hogy elszakadjon a papír, de azért erősen.

A munka befejeztével a teljes bútort viaszoltam, és kész is vagyunk. (A bútorhoz tartozik egy tükör is, de ezt majd a helyszínen festem, nem akartuk szállítani, nehogy eltörjön)
A tejfestéket az Azúr Bagoly webáruházból rendeltem.

Remélem tetszik az átalakulás. Ha Te is kedvet kaptál a festéshez, akkor az alapokról szóló cikkeket  itt találod.

Örömteli alkotást!

Viki

Leave a Comment