fbpx

Festési technikák: blending

Folytatom a festési technikák bemutatását, egy, már az előző posztban is említett eljárással, vagyis a blending-gel.

Ahogy már írtam korábban, a szó jelentése annyit tesz, összekeverni, elegyíteni. És tulajdonképpen ez is a technika lényege, a festékek elegyítése a bútor felületén. Nagyon lényeges, hogy a különböző rétegeket nem hagyjuk megszáradni, hanem még nedves állapotban dolgozunk velük.

Ezzel a technikával sokféle hatás elérhető, színátmenetes festés, kiemelés, árnyékolás.

A festést mindig tiszta, száraz, zsír és pormentes, valamint szükség esetén megfelelően előkezelt (ahogy azt már korábban tanultuk :)) bútoron végezzük!

Leírás:

  • A technika alkalmazását kezdhetjük a natúr, festetlen bútoron, de le is festhetjük azzal a színnel, amit a bútor nagy részén látni szeretnénk (alapszín). Ez utóbbi esetben ezt a réteget hagyjuk megszáradni.
  • A festékeket higgíthatjuk kicsit, de nem kell nagyon folynia. A lényeg, hogy könnyen eloszlatható legyen.
  • Válasszuk ki, hogy a bútor melyik részén akarunk először dolgozni. Ez azért fontos, mert a festék nem száradhat meg munka közben, így nem érdemes egyszerre túl nagy felületen festeni.
  • Vigyük fel az alapszínt ismét a felületre, arra a részre, ahol szeretnénk, hogy a festékek keveredjenek egymással. 
  • Jöhet a második szín, kezdjük el a felvitelt és haladjunk az ecsettel a másik, korábban felvitt szín irányába és a találkozásnál határozott ecsetmozdulatokkal dolgozzuk össze a két színt.
  • Ez így leírva bonyolultul, hangzik, pedig nem olyan nagy ördöngösség.

Az általam készített komódon próbáltam nagyjából besávozni, hogy hol is kevertem a festékeket:

Persze ideális esetben ezek a sávok nem különülnek el egymástól, hanem szinte észrevehetetlenek (kivéve, ha ez a cél).

  • A festés során, ha úgy érezzük, hogy szárad a festék, vagy nem elegyedik egymással könnyen a két szín, akkor egy flaskából permetezzünk vizet a felületre. Egyszerre ne sokat, inkább fújjunk háromszor, minthogy nagyon eláztassuk a területet. A festék ekkor megfolyhat, ami nem szép és nehéz eltüntetni.
  • A fent leírtakat kell ismételni minden olyan részen, ahol ezt a hatást szeretnénk viszontlátni. 

Ezt a technikát előszeretettel alkalmazzák fiókok és egyéb rátétek szélénél, hogy a mélység érzetét tovább fokozzák.
Erre ebben a videóban láthatunk példát:

Blending technika bemutatása

Figyeljünk rá, hogy a különböző színű átmenetekhez különböző ecseteket használjunk!

A technika annál bonyolultabb, minél inkább eltérő színeket szeretnénk elegyíteni.

Eszközök:

  • Ehhez a technikához sem kell semmilyen különleges dolog, az egyetlen talán a permetező flakon, amivel a vizet fújjuk a felületre.
  • Ecsetek terén sok minden beválhat, én ennél a komódnál széles lapos ecsetet használtam, de a tömött ecsetek is jók lehetnek. Ügyeljünk arra, hogy a korábban használt ecseteket csak az ugyanolyan színű átmeneteknél használjuk, más esetben használjunk tiszta ecsetet. Megéri jó néhány darabot bekészíteni szükség esetére.
  • A technikához – akárcsak a layering esetén – bármilyen tej- vagy krétafesték használható.
Színek:
  • A választott színek és azok száma nagyban függ attól, hogy milyen hatást szeretnénk elérni. Ha az egész bútoron alkalmazni szeretnénk a technikát, úgy választhatunk több színt is, a lényeg az, hogy legyen hely a felületen az átmenetek szép kidolgozására.
  • Amennyiben a bútor bizonyos részeit szeretnénk kiemelni (fiókok, élek, rátétek mentén), úgy elég egy színt (általában az alapszín egy sötétebb árnyalatát) alkalmazni, és az átmeneteket szépen összedolgozni mindenhol.
Ez a technika nem tartozik a legkönnyebbek közé, sok gyakorlás kell, hogy igazán szépen össze tudjuk dolgozni a festékeket. Ez azonban ne bizonytalanítson el senkit, akinek tetszik ez a végeredmény, vágjon bele bátran, kis kitartással gyönyörű bútorokat alkothatunk, amit mindenki irigyelni fog 🙂

Néhány általam – ilyen technikával – készült bútor

Színátmenetes komód

kék-arany komód

Levendula komód

kérmszínű fésülködő asztal

Ahogy látszik is, én előszeretettel alkalmazom ezt a technikát festés során, nálam nagy kedvenc. Ezzel a festési eljárással remekül lehet „mélységérzetet” csempészni az egyszerűbb darabokba is. Olyan ez kicsit, mint a sminkelés. Amikor fent az alapozó (akárcsak az alapfesték), már szebb az összkép, eltűntek a kis hibák, egységesebb a megjelenés. De igazán szép akkor lesz, ha teszünk egy kis pirosítót, egy kis highlightert , egy kis kontúrt a megfelelő helyekre. Ezt a hatást éri el ez a technika is, csak bútoron 🙂

A technikához rengeteg gyönyörű inspirációt gyűjtöttem össze a pinterest oldalamon, a „blening technika” nevű táblán. Ha szeretnéd megnézni, kattints az oldal alján a pinterest feliratra.

Örömteli alkotást kívánok!

Viki

Leave a Comment