fbpx

A nagy konyhabútor festési kisokos

Amikor a konyhabútor festés kapcsán elkezded olvasgatni a különböző FB csoportokat és az interneten keresgélsz, rengeteg, hosszabb-rövidebb leírást találhatsz, de általában ezek elolvasása után sokszor több a kérdőjel, mint az elején:

kitchen, interior design, indoors-2565105.jpg

 

„Mivel fessek konyhabútort?”
„Tartós lesz a felület?”
„Nem lesz nehéz takarítani?”
„Hogyan lesz kevés munkával/pénzzel szép tartós az eredmény?”
stb…
ezt a sort még sokáig lehetne folytatni…

És nyilván ez nem véletetlen. A konyhabútor festés egy időigényes és költséges dolog, amit nagyon alaposan át kell gondolni mielőtt belekezdünk.

A konyhabútor kicsit kilóg a többi bútor közül a festés szempontjából, ugyanis messze ez a leginkább igénybevett terület egy otthonban. A festésnek bírnia kell a gyakori (esetenként erősebb) tisztítást, a párát, a vizet, az esetlegesen ráfröccsenő zsíradékot és a mechanikai sérülésekkel szemben is fokozott ellenállóság szükséges.

A festést több oldalról is meg lehet – és kell – közelíteni, fontos ismerni a bútor anyagát, az erre vonatkozó festési szabályokat és persze nézhetjük a festékek oldaláról is, hogy melyikkel lehet vagy érdemes.
Én most megpróbálom az összes oldalt körbejárni és ezzel szinte minden felmerülő kérdést megválaszolni 🙂

Nézzük az első és egyik legfontosabb részt: Miből készült a konyhád?
Ez egy nagyon fontos kérdés, ugyanis nem ugyanúgy kell előkészíteni egy tömör fa bútort, mint egy lamináltat. Szóval nézzük, miből készülhet konyhabútor és mit érdemes tudni róluk:

Az MDF lap

  • A legtöbb konyhabútor frontja (vagyis az ajtók és a fiókelőlapok) ebből készül.
  • Az MDF lap, finomra darált farostból, nagy nyomáson, ragasztóanyaggal préselt lap. Nagy előnyük, hogy a felületük könnyen megmunkálható, így íves felületek létrehozására is alkalmasak, illetve bemarásokkal tetszetősen díszíthetőek.
  • A MDF lapra tetszőleges fóliát ragasztanak, így nyerik el végleges kinézetüket. A fólia lehet egyszínű, famintás, gyakorlatilag bármi, csak a fantázia szab határt.

Tipikusan, így néznek ki:

Honnan tudod a legkönnyebben megállapítani, hogy ezzel van dolgod?

Ha a felület, a szélek, ívesek, vannak a fenti képen is jellegzetes bemart díszek rajta, akkor szinte biztos, hogy ezzel van dolgod.
Érdemes szem előtt tartani, hogy álatlában csak az ajtó és a fiók előlapok készülnek MDF-ből, a konyhabútor váza (magja), általában más anyagból van.

Festés szempontjából kulcs kérdés, hogy a fólia leszedhető e?

Ezt egy kis teszttel tudod a legkönnyebben megállapítani. Hajszárító segítségével forró levegőt fújsz a fólia szélére és ha néhány másodperc után elkezd szépen hólyagosodni és húzás hatására felválni, akkor a fólia ezzel a módszerrel a teljes felületről eltávolítható, az alábbiak szerint:

A fólia teljes eltávolításának lépései:

  • A fent leírt hajszárítós módszerrel távolítsd el a fóliát mindenhonnan, illetve annyi ragasztóanyagot, amennyit csak tudsz!
  • Következhet a csiszolás. Ezzel tudod simítani a felületet és a legutolsó kis ragasztómaradványt is eltávolítani. Erre a célra 240-es papír tökéletes lesz.
  • Egy nagyon enyhén nedves ruha segítségével távolítsd el a port! 
  • Ezután a felület akár festhető is, de erről még kesőbb.

Ha meg sem moccan a fólia a melegítés hatására, akkor a fóliát nem fogod tudni leszedni.

Ez azért nagyon fontos, mert más előkészítés szükséges, ha fóliázott a felület, illetve ha sikerül a fóliát leszedni.

A laminált bútorlap

  • A legtöbb konyhabútor váza (magja) ebből készül.
  • A bútorlap tulajdonképpen egy faforgács lap, ami általábban értéktelenebb zúzott fából készül, műgyanta ragasztó segítségével.
  • Ebből készül a laminált bútorlap, vagyis a faforgács lap mindkét oldalára egy-egy mintás papírt, arra peddig kopásálló műanyag bevonatot ragasztanak.
  • Előnye, hogy olcsó és könnyű, viszont sajnos nem megmunkálható, így nem készíthető belőle íves, vagy mart felület.

Tipikusan, így néznek ki:

Honnan tudhatod, hogy bútorlappal van dolgod?

Ha a bútorodnak éles sarkai vannak, sehol egy ív, vagy díszítés és minden szögegyenes, már elkezdhetsz gyanakodni. Ahogy a képen is látszik a bútorlap éleinél látszik a faforgács, tehát nézd meg bútorod hátulján, a fiókok, ajtók alján az éleket. Itt álatlában nincs éltakaró fólia, így láthatóvá válik a forgács. Ha ilyet találsz, akkor biztos, hogy laminált bútorlappal van dolgod!

A bútorlap festése sok minenki számára mumus, mert hírhedten nem jó festési alap. Ez teljesen érthető is, hiszen, ahogy fentebb írtam is, gyakorlatilag egy műanyag felületet kell festeni. De a mai modern festékekkel ez sem lehetetlen!

A tömör fa, esetleg ragasztott falap

  • Szerencsés vagy, ha a konyhád valódi fából készült, mert ezzel a legjobb dolgozni. 
  • Erről kell talán a legkevesebbet magyarázni, hiszen a tömör fát a legkönyebb felismerni. Látható és tapintható a faerezet, a bútornak általában komoly súlya van.
  • Ritkán találkozhatunk kezeletlen, natúr fával is, de gyakoribb a festett, lakkozott, pácolt verzió.

Tipikusan, így néznek ki:

letöltés

A tömör fa festése nagyon egyszerű, talán az egyik leghálásabb anyag, azonban itt is fontos megjegyezni, hogy natúr fáról van szó vagy már korábban lakkozott, festett darabról, mivel előkészítés szempontjából eltérőek az igények. 

Itt egy fontos dolgot még kiemelnék, ugyanis ez az egyetlen olyan bútor típus, ahol a festés során előfordulhat az átvérzés jelensége. Ez a választott fedőfestéktől függetlenül megjelenhet. Tehát – főképp, ha natúr fáról van szó – mindenképpen érdemes blokkoló alapozót használni. Erről még lesz szó később

Remélem, hogy a fent leírtak alapján sikerült megállapítanod, hogy milyen anyagból is készült a bútorod.

A következő lépés, hogy megismerd a választható festékeket, és ez alapján megpróbáld eldönteni, hogy melyik is lenne számodra ideális.

A zománcfesték

A zománcfestékeknek sok fajtája létezik, nem megyek most bele kémiai elemzésbe, általánosságban írom le a a tulajdonságait, előnyeit, hátrányait.

A zománcfestékek általában hígan folyó, gyenge vagy közepes fedési képességgel rendelkező festékek, amelyek száradást követően kemény, erős ellenálló fedőréteget képeznek a felüleleten, így az egy tévhit, hogy a zománcfestékkel kezelt felüleletet lakkozni kellene. Jellemzően a tapadásuk önmagukban nem tökéletes, így minden esetben javasolt tapadásfokozó alapozó használata. A vele festett felület lehet matt, selyemfényű vagy magas fényű is, szerintem kicsit rideg, „mázolt” hatású.

Előnyei:

  • Erős, ellenálló felületet biztosítanak.
  • Hatalmas a választék, olcsótól a drágáig minden árkategóriában találhatunk gyártót.
  • Bizonyos gyártók termékei esetén gyakorlatilag bármilyen színt kikevernek nekünk (jellemzően az olcsóbb kategóriás festékek esetén csak lágyabb, pasztell színeket lehet választani, a drágább termékek esetén már a teltebb, erősebb színek is szóba jöhetnek).
  • Könnyű hozzájutni, szinte bármilyen festék/barkácsboltban kaphatóak.

Hátrányok:

  • Gyenge fedőképesség, főképp az olcsóbbak esetén.
  • Ügyelni kell a felvitelre, könnyen marad csíkos/érdes a felület, ez a hatás fokozódik, ha selyemfényű vagy esetleg magasfényű változatot használunk.
  • Minden esetben javasolt tapadásfokozó alapozó használata.
  • (Ezt a pontot azért teszem zárójelbe, mert ez inkább személyes vélemény. Számomra a zománcfestékek által képzett felület túl rideg/hideg érzetű, nehéz ezt így leírni, de számomra nagyon „mázas” hatást keltenek”)

A fentiek figyelembevétele mellett konyhabútor festésre kimondottan alkalmas festékek, mivel a felületük jól mosható, akár még dörzsölhető is. Ha nem zavar a kicsit mázas hatás, és hogy a gyengébb fedőképesség miatt több réteg, így több idő kell a munkához, akkor ez a festéktípus tökéletes választás számodra.

Az én ajánlatom:

Ez nem szponzorált tartalom, egyszerűen én ezt választanám, ha én zománcfestékkel festeném a konyhabútoromat:

Alapozó: Tikkurila feelings furniture primer
Fedőfesték: Tikkurila feelings furniture paint

A krétafesték

A krétafestékek matt, „krétás” hatású, könnyen koptatható festékek. Mivel porózus, könnyen kopó festékről van szó, ami nem képez vízálló felületet, így mindenképpen zárni kell, vagy wax vagy lakk segítségével. Konyhabútor esetén inkább a lakk ajánlott.

Előnyei:

  • A krétafestékek nagy előnye, hogy sokféle festési és díszítési technika megvalósítható velük, de ezek egy konyhabútor esetén kevésbé jelentősek.
  • kiváló fedőképesség
  • jó tapadás, szinte csak a nagyon fényes felületek esetén igényel alapozót.
  • Általában nulla vagy nagyon alacsony VOC értékkel rendelkeznek, ez konyhában előnyös

Hátrányok:

  • Mivel a festék önmagában nem kellően ellenálló, lakkozni kell.
  • Ügyelni kell a felvitelre, könnyen csíkos/érdes maradhat a felület, főképp a sűrűbb festékek esetén. (valójában ez nem hátrány, ezek a festékek erre vannak kitalálva, de egy konyha esetén, ahol fontos a tisztíthatóság, ez nem túl előnyös.)

Bevallom, hogy azzal együtt, hogy imádom a krétafestékeket és gyakorlatilag szinte csak ezzekkel dolgozok, konyhabútorra egyáltalán nem ajánlom őket. Mivel a felületük nem kellően ellenálló, így legalább 2-3 réteg, kimondottan erős, vízálló lakk kell rá, ahhoz hogy jól tisztítható legyen. Ez nagyon sok plusz költséget és munkát jelent, főleg, ha egyébként csak egy sima, egyszínű felület a cél. A krétafestékek amolyan effekt festékek, amik tökéletesek a különböző technikák (koptatás, blending, layering) megvalósítására, viszont ha mi ezeket a technikákat nem szeretnénk alkalmazni a konyhabútoronkunk, akkor teljesen felesleges lenne krétafestéket választani.

Ezek alapján én csak akkor választanám, ha valamilyen különleges hatást, technikát szeretnék használni. Ezesetben az én ajánlatom:

Tapadásfokozó alapozó (ha szükséges): Dixie Belle Slick stick
Fedőfesték: Dixie Belle chalk mineral paint
Lakk: Dixie Belle gator hide

All in one típusú kréta jellegű festékek – ásványfestékek

Ezt a csoportot volt a legnehezebb elnevezni, ugyanis nehéz egy szóval jellemezni őket.
Ezek tipikusan a krétafesték gyártók által készített, „krétás” hatású festékek, amelyeket azonban nem szükséges lakkozni vagy viaszolni. Valójában ezeknek már semmi köze a krétafestékekhez, összetételükben teljesen különböznek.
Felületük általában enyhén selyemfényű, kellően ellenálló, súrolható, vízálló.

Előnyei:

  • Szép, enyhe selyemfényű felület, de nincs „mázas” hatása.
  • kiváló fedőképesség
  • szépen terülnek, általában nem marad csíkos a felület.
  • jó tapadás, szinte csak a nagyon fényes felületek esetén igényel alapozót.
  • Általában nulla vagy nagyon alacsony VOC értékkel rendelkeznek, ez konyhában előnyös.

Hátrányok:

  • Ez az egyetlen festéktípus, amihez nem igazán tudok sok negatívumot írni, az egyetlen talán az áruk, mivel ebből nem igazán lehet olcsó alternatívát találni.

A hátrányok hiánya alapján gondolom sejthető, hogy szerintem ez nagyon jó választás konyhabútorra. Ha a kereted megengedi szerintem ezzel dolgozz!

Az én ajánlatom:

Tapadásfokozó alapozó (ha szükséges): Dixie Belle Slick stick
Fedőfesték: Dixie Belle silk all in one mineral paint

A tejfesték

A tejfesték  szintén matt és „krétás” hatású, könnyen koptatható festék. Szintén mindenképpen zárni kell, vagy wax vagy lakk segítségével. Konyhabútor esetén inkább a lakk ajánlott. A krétafestéktől a koptatás során a kopás jellege különbözteti meg, mivel ez inkább lepergett festékre hasonló kinézetet ad. Konyhabútor esetén ezt a tulajdonságát aligha szeretnénk kihasználni, mivel ez szintén nem túl előnyös a tisztíthatóság során.

Előnyei:

  • A tejfesték legnagyobb előnye natúr, kezeletlen fán mutatkozik meg. Ugyanis ilyen esetben képes beszívódni a fa mélyebb rétegeibe, ezáltal nagyon tartósan színezi a fát. Ha nem natúr fán alkalmazod, akkor ez az előny elvész.
  • Csíkmentes fedést ad.
  • A VOC értéke nulla, és még élelmiszerrel érintkező felületre is mehet. 

Hátrányok:

  • Mivel a festék önmagában nem kellően ellenálló, lakkozni kell. Kivételt ez alól az az eset képez, ha natúr fán használod, mert ekkor érdemesebb tung olajjal kezelni. (erről még kesőbb lesz szó)
  • Ez az egyik legtrükkösebb festék, könnyen megrepedezik a felülete ha esetleg vastagabban viszed fel, vagy túl melegben szárad.
  • Ha nem natúr fán használod, minden esetben szükséges tapadásfokozó használata.

Hasonlóan a krétafestékekhez, a tejfestéket sem ajánlanám konyhába, ugyanazon érvek miatt. Kivéve akkor, ha natúr fa bútorod van, ebben az esetben a tejfesték az egyik legjobb választás, tung olajjal kombinálva.

Fedőfesték: Azúr bagoly tejfesték
Záróréteg: Tung olaj

Lazúr

A lazúr kizárólag natúr, kezeletlen fafelületen alkalmazható festék, ami beszívódik a fa pórusaiba, de láttatni hagyja a fa mintázatát. A festett felület kellően ellenálló, vázalló, dörzsölhető, selymesen matt, nem igényel semmilyen utókezelést.

Előnyei:

  • Mivel képes beszívódni a fa mélyebb rétegeibe, ezáltal nagyon tartósan színezi a fát
  • Csíkmentes fedést ad.
  • A felülete kellően ellenálló 

Hátrányok:

  • csak natúr fán használható.

A lazúr akkor lehet jó választás, ha azt szeretnéd hogy látszódjon a fa erezete, ezzel meghagyva a természetes szépségét.

Az én ajánlatom:

Milesi classic viaszos vékonylazúr

Tung olaj

Az tung olaj kizárólag natúr, kezeletlen fafelületen (esetleg korábban pácolt vagy tejfestékkel kezelt) alkalmazható, beszívódik a fa pórusaiba, és kiemeli a fa mintázatát. Az olajozott felület kellően ellenálló, vízalló, dörzsölhető, selymesen matt, nem igényel semmilyen utókezelést.

Előnyei:

  • Mivel képes beszívódni a fa mélyebb rétegeibe, így tarósan ápolja, erősíti a fát és szépen kiemeli a természetes szépségét.
  • Léteznek pigmentált válatozatok, ezáltal a fa színezhető is vele.
  • A tung olajjal olyan felületek is kezelhetőek, amelyek élelmiszerrel közvetlenül is érintkeznek.
  • Nagyon könnyű a használata, csak egy ecsettel fel kell vinni a felületre, majd a maradékot visszatörölni. 2-3 réteg legendő lehet. 

Hátrányok:

  • csak natúr fán használható.
  • A szaga nem túl kellemes, általában néhány hét alatt szellőzik ki teljesen.

A tung olaj akkor lehet jó választás, ha a fa bútorodat a lehető legtermészetesebben szeretnéd megőrizni.

 

A festés lépései

A következő részben a festés lépésiet fogom részeltesebben leírni. Természetesen nem minden bútor alap/festék esetén van szükség minden lépésre, ezt majd a későbbiekben egy táblázatban szedem össze.

1. A tisztítás

A konyhabútor festés előtt különösen fontos a tisztítás, mivel lehetnek különösen szennyezett részei is.

  • nagyon alaposan tisztítsuk meg a bútort trisó tartalmú tisztítószerrel, hogy minden zsiradékot tökéletesen eltávolítsunk.
  • Mossuk át a felületet tiszta vízzel, hogy eltávolítsuk a mosószermaradványokat.
  • Hagyjuk a bútor megszáradni.

Termékajánlat: 
Dixie Belle villám tisztító

2. A simító csiszolás

Ez az a lépés, amit sokan szeretnének elhagyni, de higgyétek el nekem sokkal szebb és tartósabb lesz a végeredmény, ha ezt a lépést nem sumákuljátok el. Tudom időigényes, de konyhabútor festésre készültök, ami önmagában is nagy feladat, így nyilván fontos, hogy ez eredmény tartós és szép legyen, ezért fontos, hogy minden lépést becsülettel elvégezz!

  • Simogasd át a teljes felületet fa bútor estén 240-es, minden más esetben 400-as vagy magasabb csiszolópapírral vagy szivaccsal. 
  • Enyhén nedves rongy segítségével távolítsd el a csiszolás során keletkezett port.

 

3. Tapadásfokozó alapozó felvitele

Amennyiben a választott festéked igényli, használj tapadásfokozó alapozót!

  • Ecset vagy henger segítségével vigyél fel 2 réteg tapadásfokozó alapozót a felületre (ügyelve a száradási idők betartására)
  • Várd ki a a teljes száradást (ez nagyon fontos!)
  • Szükség esetén egy nagyon finom (300-as vagy nagyobb) csiszolópapírral simogasd végig a felületet, ha nem teljesen egyenletes.
  • Enyhén nedves rongy segítségével távolítsd el a csiszolás során keletkezett port.

 

4. Blokkoló alapozó felvitele

Ez a lépés kizárólag natúr fa esetén szükséges.

  • Ecset vagy henger segítségével vigyél fel 2 réteg blokkoló alapozót a felületre (ügyelve a száradási idők betartására)
  • Várd ki a a teljes száradást (ez nagyon fontos!)
  • Szükség esetén egy nagyon finom (300-as vagy nagyobb) csiszolópapírral simogasd végig a felületet, ha nem teljesen egyenletes.
  • Enyhén nedves rongy segítségével távolítsd el a csiszolás során keletkezett port.

Termékajánló:
Dixie Belle BOSS

 

4. Festés

Fesd le a bútort a választott festékkel

  • Ecset vagy henger segítségével vékonyan vigyél fel a teljes fedéshez szükséges rétegszámban festéket!
  • Várd ki a száradási időket a rétegek között (ez nagyon fontos!)
  • Szükség esetén egy nagyon finom (300-as vagy nagyobb) csiszolópapírral simogasd végig a felületet a rétegek között, ha nem teljesen egyenletes. A legutolsó réteg után csak akkor csiszolj, ha még lakkozni is fogsz!
  • Enyhén nedves rongy segítségével távolítsd el a csiszolás során keletkezett port.

 

4. Lakkozás

Ha a választott festéked lakkozást is igényel, lakkozd a bútor teljes felületét!

  • Ecset vagy henger segítségével vékonyan vigyél fel minimum két réteg lakkot!
  • Várd ki a száradási időket a rétegek között (ez nagyon fontos!)
  • Szükség esetén 0000 finomságú acélgyapot segítségével  simogasd végig a felületet a rétegek között, ha nem teljesen egyenletes. A legutolsó réteg után már ne csiszolj!
  • Enyhén nedves rongy segítségével távolítsd el a csiszolás során keletkezett port.

Termékajánló:
Dixie Belle Gator hide

 

Lássuk mely festékek esetén mely lépések szükségesek:

 

Zománc
festék
TisztításCsiszolásTapadás
fokozó alapozó
Blokkoló alapozóLakk
Fóliamentes MDFxxx  
Fóliázott MDFxxx  
Bútorlapxxx  
Natúr faxxxx 
Kezelt faxxx  

 

KrétafestékTisztítás

Csiszolás

Tapadás
fokozó
alapozó
Blokkoló
alapozó
Lakk
Fóliamentes MDFxx  x
Fóliázott MDFxxx x
Bútorlapxxx x
Natúr faxx xx
Kezelt faxx  x

 

All in one festékekTisztításCsiszolásTapadás
fokozó alapozó
Blokkoló alapozóLakk
Fóliamentes MDFxx   
Fóliázott MDFxxx  
Bútorlapxxx  
Natúr faxx x 
Kezelt faxx   

 

TejfestékTisztításCsiszolásTapadás
fokozó
BlokkolóLakk/
olaj
Fóliamentes MDFxxx x
Fóliázott MDFxxx x
Bútorlapxxx x
Natúr faxx  x
Kezelt faxxx x

 

LazúrTisztításCsiszolásTapadás
fokozó
alapozó
Blokkoló
alapozó
Lakk
Fóliamentes MDFNANANANANA
Fóliázot MDFNANANANANA
BútorlapNANANANANA
Natúr faxx   
Kezelt faNANANANANA

NA – nem alkalmazható

 

Tung olajTisztításCsiszolásTapadás
fokozó
alapozó
Blokkoló
alapozó
Lakk
Fóliamentes MDFNANANANANA
Fóliázot MDFNANANANANA
BútorlapNANANANANA
Natúr faxx   
Kezelt faNANANANANA

NA – nem alkalmazható

Ha minden lépésen túl vagyunk, már nincs is más dolgunk, csak gyönyörködni az erdményben 🙂 

Ha szeretnéd, küldd el nekem végeredményt ábrázoló képeket és én megosztom az oldalon, hogy ezzel másokat is inspirálhass!

A bejegyzésben szereplő Dixie Belle termékeket itt tudod megvásárolni:

Őszintén remélem, hogy a fentiek a segítségedre lesznek, hogy bele merj vágni ebbe a nagy feladatba 🙂

Ha úgy gondolod, hogy a bejegyzés hasznos lehet az ismerőseid számára is, kérlek osszd meg velük!

Viki

Leave a Comment