fbpx

A tökéletes ecset kiválasztása a bútorfestéshez

Még mielőtt elkezdenénk festeni, ki kell választanunk a megfelelő ecsetet. Az alábbiakban ehhez próbálok segítséget nyújtani.

 

Amikor elkezdtem festeni, ezzel a kérdéssel egyáltalán nem foglalkoztam, azt használtam, amit itthon találtam. Aztán szépen lassan rájöttem, hogy egyáltalán nem mindegy milyen minőségű ecsettel dolgozok.

Ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy csak a legdrágább ecset lehet jó, de nem biztos, hogy megéri ezen nagyon spórolni.

Még mielőtt belemélyednénk a témába, tisztázzuk, hogy mit is jelent a jó minőség. Az ecset fajtájától, méretétől függetlenül alapelvárás az, hogy ne hullajtsa a szőrét, stabilan legyen összerakva, ne essen szét a kezünkben (ilyenre is volt már példa).
A boltban vegyük kézbe az ecsetet, óvatosan húzgáljuk meg a szálakat, ellenőrizzük, hogy könnyen kihullanak e. Vizsgáljuk meg az egész ecsetet, kicsit csavargassuk meg, ha mozog a foglalat, vagy gyengének tűnnek a rögzítések inkább válasszunk másikat.
Az az ecset ami már használat előtt, a boltban hullajtja a szőrét vagy instabilnak tűnik az a festés során csak bosszúságot fog okozni és hamar tönkre fog menni, válasszunk olyat, ami a fenti próbákon gond nélkül átmegy.

A barkácsáruházakban, a festékboltokban és a nagyobb krétafesték gyártóknál hatalmas ecsetválasztékot találunk. Ezeket két alap típusra oszthatjuk: szintetikus és természetes szőrű ecsetekre.

Szintetikus ecsetek

A szintetikus ecsetek általában olcsóbbak, könnyebben moshatóak és tartósabbak, azonban egyszerre kevesebb mennyiségű festéket vesznek fel, viszont nagyon szépen terítik a festéket.
Kezdő festőknek – már csak az áruk és a könnyebb tisztíthatóságuk miatt is – talán ez a jobb választás.

Természetes sörte ecsetek

A természetes sörte ecsetek általában disznószőrből készülnek, áruk magasabb és tartósságuk is alulmarad a szintetikus társaikéhoz képest. (A sörte szálak természetüknél fogva hajlamosabbak megduzzadni, míg végül az ecset egy borotválkozó pemzlihez hasonlít leginkább, ekkor már nem igazán lehet vele szépen festeni.) Ezeket inkább speciális technikákhoz érdemes kipróbálni

Az ecsetek alakja és mérete is számtalan fajta lehet, az alkalmazott felületnek és a technikának megfelelően.

  • Nyilvánvaló, hogy minél nagyobb a felület annál nagyobb ecsetet érdemes választani. A kisebb részekhez, faragványokhoz, sarkokhoz a kisebb méretű ecset a jó megoldás. Általában igaz az is, hogy minél inkább tömött egy ecset, annál több festéket vesz fel, így nagyobb szekrények esetén egy igazán nagyméretű, sűrű ecset a jó döntés. 
  • Az ecsetek alakja is igen változatos lehet, de a bútorfestéshez a sima végű ecsetek megfelelőek, nincs szükség rá, hogy nagyon cifrázzuk. (Ha valaki kézzel szeretne aprólékos mintát festeni egy bútorra, akkor természetesen jobban számít az ecset alakja, de ez már inkább a festészet világa, mint a bútorfestésé.) Az hogy kör alakú vagy lapos az ecset szerintem ízlés dolga, én használom mindkét típust rendszeresen, nem érzek közöttük számottevő különbséget. Érdemes lehet mindkét típust kipróbálni, hogy melyik áll jobban kézre számunkra.
 

A legfontosabb dolog, amit meg kell tanulnunk az ecsetekkel kapcsolatban az a tisztítás és a tárolás.

  • Tisztítás: Léteznek ecsetmosó folyadékok, de a fenti festékeket nem nehéz eltávolítani az ecsetekből, így erre nem feltétlenül van szükség. Én először langyos vízben kimosom a festék nagy részét, aztán egy kis folyékony szappant felhabosítok az ecsettel, így is alaposan átmosom, addig amíg már az ecsetből kifolyó vizet EGYÁLTALÁN NEM színezi el a festék. Ez nagyon fontos!

  • Tárolás: A vizes ecsetet a legjobb függőlegesen, sörtével lefelé szárítani és tárolni. Ha erre esetleg nincs lehetőség akkor is ügyeljünk arra, hogy az ecset sörtéjére ne tegyünk rá semmit, ne nyomódjon a tárolódoboz oldalához, mert eldeformálódhat.

  • Tényleg igaz az az, hogy a festésünk minősége olyan lesz, mint a legrosszabb ecsetünk minősége. Szóval vigyázzunk az ecsetekre! 🙂
 

És akkor mi a helyzet a hengerekkel?

A festőhengereket is szeretném itt megemlíteni, mivel bizonyos esetekben szükséges, hasznos lehet ezekkel (is) festeni.

A hengereknek számos jó tulajdonsága van:

  • nagy felületen könnyebb egyenletesen dolgozni velük

  • gyorsabban lehet velük haladni

  • egy jól megválasztott hengerrel szebb, egyenletesebb felületet érhetünk el.

De persze nem minden arany ami fénylik, van azért néhány hátrányuk is:

  • önmagában csak hengerrel nem lehet lefesteni egy bútort, mert a szűkebb helyekhez nem tudunk vele hozzáférni.

  • jóval nagyobb mennyiségű festéket vesz fel mint az ecset, így több lesz a veszteség is amikor kimossuk.

  • nagyon sűrű festékek esetén (mint pl. jónéhány krétafesték esetén) nem teríti szépen a festéket, ilyenkor hígítani kell a festéket.

  • csak egyszínű felületet tudunk vele létrehozni, különböző festési technikákhoz (pl.: színösszemosás, layering) nem használhatóak.

Mindezek alapján a hengerek – különösen nagy felületek esetén – jó kiegészítői az ecseteknek, de önmagukban nem elegendőek a festés kivitelezéséhez.
Persze érdemes lehet kipróbálni, mert ha hengerrel esik jobban a festés, akkor mindenképpen érdemes lehet az ecsettel kombinálni.

Én a velúrbevonatú szivacshengereket és a sima velúrhengereket kedvelem a legjobban, krétafestékekhez szerintem ezek a legideálisabbak.

Remélem sikerült egy kis segítséget nyújtanom a megfelelő festőeszköz kiválasztásához 🙂
 

Tudod mi a kezdők által leggyakrabban elkövetett hiba? Talán meglepő lehet, de a nem megfelelő festékválasztás.

Pedig ez egy kulcsfontosságú kérdés, a festés minősége, tartóssága, a kész munkád „szépsége” nagy mértékben ezen múlik.

Ez az ingyenes oktatósorozat segít neked eligazodni a festékek világában sőt, segítséget nyújt az első lépésekben, segít megoldani a kezdetekben felmerülő nehézségeket.

Kattints és töltsd le!

Örömteli alkotást kívánok!
 
Viki

Leave a Comment