fbpx

Bútorfestés alapok: az ecset kiválsztása

Még mielőtt elkezdenénk festeni, ki kell választanunk a megfelelő ecsetet. Az alábbiakban ehhez próbálok segítséget nyújtani.

Milyen ecsetet válasszunk?


Amikor elkezdtem festeni, ezzel a kérdéssel egyáltalán nem foglalkoztam, azt használtam, amit itthon találtam. Aztán szépen lassan rájöttem, hogy egyáltalán nem mindegy milyen minőségű ecsettel dolgozok.
Ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy csak a legdrágább ecset lehet jó, de nem biztos, hogy megéri ezen nagyon spórolni.
Még mielőtt belemélyednénk a témába, tisztázzuk, hogy mit is jelent a jó minőség. Az ecset fajtájától, méretétől függetlenül alapelvárás az, hogy ne hullajtsa a szőrét, stabilan legyen összerakva, ne essen szét a kezünkben (ilyenre is volt már példa). A boltban vegyük kézbe az ecsetet, óvatosan húzgáljuk meg a szálakat, ellenőrizzük, hogy könnyen kihullanak e. Vizsgáljuk meg az egész ecsetet, kicsit csavargassuk meg, ha mozog a foglalat, vagy gyengének tűnnek a rögzítések inkább válasszunk másikat. Az az ecset ami már használat előtt, a boltban hullajtja a szőrét vagy instabilnak tűnik az a festés során csak bosszúságot fog okozni és hamar tönkre fog menni, válasszunk olyat, ami a fenti próbákon gond nélkül átmegy.

A barkácsáruházakban, a festékboltokban és a nagyobb krétafesték gyártóknál hatalmas ecsetválasztékot találunk. Ezeket két alap típusra oszthatjuk: szintetikus és természetes szőrű ecsetekre.

  • A szintetikus ecsetek olcsóbbak, könnyebben moshatóak és tartósabbak, azonban egyszerre kevesebb mennyiségű festéket vesznek föl és nem olyan egyenletesen adják azt le. Ettől függetlenül azért nagyon szép eredményeket érhetünk el vele. Kezdő festőknek – már csak az áruk és a könnyebb tisztíthatóságuk miatt is – talán ez a jobb választás.
  • A természetes sörte ecsetek általában disznószőrből készülnek, áruk magasabb és tartósságuk is alulmarad a szintetikus társaikéhoz képest. (A sörte szálak természetüknél fogva hajlamosabbak megduzzadni, míg végül az ecset egy borotválkozó pemzlihez hasonlít leginkább, ekkor már nem igazán lehet vele szépen festeni.) Viszont dolgozni tagadhatatlanul ezzel a legjobb, nagyon szépen siklik a felületen, szépen teríti a festéket. Ha sokat festetek megérheti beruházni rá.
Az ecsetek alakja és mérete is számtalan fajta lehet, az alkalmazott felületnek és a technikának megfelelően.

 • Nyilvánvaló, hogy minél nagyobb a felület annál nagyobb ecsetet érdemes választani. A kisebb részekhez, faragványokhoz, sarkokhoz a kisebb méretű ecset a jó megoldás. Általában igaz az is, hogy minél inkább tömött egy ecset, annál több festéket vesz föl, így nagyobb szekrények esetén egy igazán nagyméretű, sűrű ecset a jó döntés. 
 • Az ecsetek alakja is igen változatos lehet, de a bútorfestéshez a sima végű ecsetek megfelelőek, nincs szükség rá, hogy nagyon cifrázzuk. (Ha valaki kézzel szeretne aprólékos mintát festeni egy bútorra, akkor természetesen jobban számít az ecset alakja, de ez már inkább a festészet világa, mint a bútorfestésé.) Az hogy kör alakú vagy lapos az ecset szerintem ízlés dolga, én használom mindkét típust rendszeresen, nem érzek közöttük számottevő különbséget. Érdemes lehet mindkét típust kipróbálni, hogy melyik áll jobban kézre számunkra.
A különböző festési technikákról szóló posztokban mindig le fogom írni, hogy az adott eljáráshoz milyen ecsetet válasszunk.

A legfontosabb dolog, amit meg kell tanulnunk az ecsetekkel kapcsolatban az a tisztítás és a tárolás.

 • Tisztítás: Léteznek ecsetmosó folyadékok, de a fenti festékeket nem nehéz eltávolítani az ecsetekből, így erre nem feltétlenül van szükség. Én először langyos vízben kimosom a festék nagy részét, aztán egy kis folyékony szappant felhabosítok az ecsettel, így is alaposan átmosom, addig amíg már az ecsetből kifolyó vizet EGYÁLTALÁN NEM színezi el a festék. Ez nagyon fontos!
 • Tárolás: A vizes ecsetet a legjobb függőlegesen, sörtével lefelé szárítani és tárolni. Ha erre esetleg nincs lehetőség akkor is ügyeljünk arra, hogy az ecset sörtéjére ne tegyünk rá semmit, ne nyomódjon a tárolódoboz oldalához, mert eldeformálódhat.
 • Tényleg igaz az az, hogy a festésünk minősége olyan lesz, mint a legrosszabb ecsetünk minősége. Szóval vigyázzunk az ecsetekre! 🙂
Remélem tetszett a bejegyzés és kedvet kaptál a festéshez. Ha igen, akkor a lenti linkeken elolvashatod a rovat korábbi cikkeit is:
A sorozat következő része a festék kiválasztásáról fog szólni, tartsatok velem akkor is!
Örömteli alkotást kívánok!
Viki

  Leave a Comment