fbpx

Melyik festéket válasszam? – egy kis útmutató a megfelelő festék kiválasztásához

Elképesztően sokszor elhangzik a kérdés, melyik bútorfestéket válasszam, hogy tejfesték vagy krétafesték, illetve, melyik márka legyen a befutó.
Bevallom, szerintem ebben nem igazán lehet egyértelműen állást foglalni, de a saját véleményemet szívesen megosztom, hátha segít.
Az alábbiakban a Dixie Belle festékről, a tejfestékről, a Lignocolor, az Annie Sloan, és a Pentart termékeiről olvashatsz részletesebb összefoglalást (Én ezeket használom rendszeresen, így ezekről tudok hitelesen véleményt mondani.). Most tényleg csak az előnyökre és hátrányokra térek ki, nem részletezem, hogy mi, mire való, mert papíron mindegyik festék jó, gyakorlatilag mindenre. Inkább arra szeretnék választ adni, hogy – ha elbizonytalanodtál, melyik lehet a neked való festék – akkor segítsek egy kicsit tisztábban látni.

Mielőtt azonban elkezdenél válogatni, érdemes tisztázni néhány kérdést, hogy mik is a Te elvárásaid a festékkel szemben?

  • Tökéletesen sima, vagy rusztikus felület a cél?
  • A festett bútor komoly igénybevételnek lesz kitéve? (Csak a port törölgeted majd róla, vagy mindennap használjátok, rendszeresen komolyabb tisztítást igényel majd? Pl.: konyha)
  • Mennyire fontos tényező az ár? Megengedhetsz magadnak egy valószínűleg jobb minőségű, de drágább festéket?
  • Mennyire fontos a színválaszték? Nem lényeges, mert úgyis fehérre szeretnél festeni, vagy fontos, mert akár több egymáshoz szépen passzoló szín is kelleni fog?
  • Szeretnéd komolyabban koptatni a festéket?
  • Fontos szempont, hogy személyesen vásárolj, vagy inkább neten rendelnél?
  • Fontos, hogy egy helyről, egyszerre be tudj szerezni minden szükséges eszközt?

Először ezeket a kérdéseket válaszold meg, és ezt követően kezdj el festéket válogatni, úgy hogy a fenti szempontjaidat figyelembe veszed!

A Dixie Belle festékek

Ha az utóbbi időben követitek az oldalt, akkor látjátok, hogy egyre többet festek ezzel a festékkel. Itthon még kevéssé ismert, viszont Amerikában a legkedveltebbek közzé tartozik. Ez egy kicsit hibrid festék, ugyanis kréta hatású ásványfesték, és mint ilyen, különbözik egy kicsit a „hagyományos” krétafesték vonaltól, mondhatni mindkét festéktípus előnyeit ötvözi:

Szóval nálam kedvenc, mert:

  • elképesztő a fedőképessége – sötét színek esetén 1, világosak esetén is elég maximum 2 réteg.
  • csodaszép, csíkmentes felületet ad.
  • nagyon kiadós.
  • tökéletes a szín összemosásos technikához.
  • koptatni közepes mértékben lehet.
  • nem feltétlenül szükséges zárni, 21-30 nap kikeményedés után teljesen ellenálló a felület.
  • VOC mentes, biztonsággal használható a ház bármely pontján.
  • Óriási a színválaszték, 64 árnyalatból lehet válogatni.
  • A youtube tele van a festék használatáról szóló oktató videókkal, tengernyi inspirációval, ha van türelmünk innen szinte mindent meg lehet tanulni (én is innen tanultam a tudásom 90%-át)
  • Nem csak festékeket, hanem probléma megoldó anyagokat és díszítő anyagokat is forgalmaznak, így akár egy helyről be lehet szerezni mindent, ami a festéshez szükséges.
  • állagát tekintve közepes sűrűségű, könnyen terül.
  • 3 féle kiszerelésben is elérhető.

Ezek alapján ez egy elég univerzális festék, ami sok stílushoz passzol, és kezdőknek is könnyű vele dolgozni. Egyetlen hátránya, hogy sajnos nem olcsó, ami nyilván köszönhető annak is, hogy Amerikában gyártják, de mivel elképesztően kiadós, így összességében szerintem hasonló áron van, mint a többi festék.

Itt tudod beszerezni.

Ha magabiztos tudásra vágysz és szeretnél belevágni a festésbe, akkor jelentkezz az online bútorfestő tanfolyamomra, ahol mindent megtanulhatsz amit az otthoni bútorfestésről tudni érdemes!

Jelentkezési határidő: 2022.12.06.

A tejfestéket választom, ha

  • kezeletlen fafelületet szeretnék egyszínűre festeni. A krétafestékekkel szemben, a tejfesték nyers fafelületen nem a fa felszínén alkot egy fedőréteget, hanem beszívódik a fa rostjai közé, így színezi azt. Azt hiszem nem kell magyaráznom, mennyivel tartósabb ez a verzió.
  • ez a festék is VOC mentes, így használható akár gyerekszobába is.
  • tökéletesen ecsetnyommentes felületet szeretnék.
  • a klasszikus koptatásra nem igazán alkalmas, a tejfestékkel a lepergett festékhez hasonló felületet lehet elérni

Ha a bútor eredetileg festett és nem is akarom leszedni a korábbi festéket, a tejfesték első pontban említett nagy előnye elvész. (ekkor is lehet használni a tejfestéket is, tapadásfokozóval, a többi fent említett pozitív tulajdonság így is megmarad).

Hátránya ennek a festéknek, hogy otthon kell keverni, ami első körben okozhat nehézséget, bár egy kis gyakorlattal ez már könnyen megoldható. Illetve ez a festék a „legtrükkösebb”,  könnyen megrepedezik a felület, ha túl vastagon kened fel, vagy ha napsütésben szárad. Mindenképpen nagyobb körültekintést igényel a használata, mint a többi festéké. A fedőképessége talán ennek a leggyengébb, a világos színekből akár 3-4 réteg is szükséges lehet. Nem igazán alkalmas komolyabb technikák (száraz ecset, blending, stencilezés) alkalmazásához. Csupán 2 kiszerelésben kapható és sajnos nem olyan túl nagy a színválaszték.

 
 
Nézzük, hogy a krétafestékek közül mikor melyik a jó választás:
 

Itt most nem akarok részletesen kitérni arra, hogy melyik krétafesték az ami valóban „kréta” és melyik az amit más fantázianévvel illettek. Igazából ide sorolhatjuk az összes olyan festéket, amelyik „krétás, matt” felülettel bír száradást követően, valamint mindenképpen igényel valamilyen zárást, hogy ellenálló legyen.

 

A Lignocolor, ha

  • folyósabb festékkel akarok festeni, ezáltal kevésbé ecsetnyomos felületet szeretnék kialakítani. A Lignocolor festékei hígabbak az átlagos krétafestékeknél, így könnyebb egységes felületet kialakítani vele, hengerrel is könnyen felvihető.
  • Nagyon alacsony a VOC tartalma, a vonatkozó előírások szerint bababarát.
  • A színválasztékot én közepes méretűnek mondanám, de nagyon szép árnylatokból lehet válogatni.
  • 3 féle kiszerelésben kapható.

Komolyabb hátrányt nehéz találni, a színpaletta közepes méretű, de szép színek közül lehet válogatni, a fedése közepes, a világos színek esetén kell 2-3 réteg.

Az Annie Sloan, ha

  • texturált felületet szeretnék. Ez az egyik legsűrűbb festék, ezáltal a festett felület sokkal „érdesebb”, ecsetnyomosabb lesz. Ez bizonyos technikák esetén kifejezetten előny, de aki ezt a megjelenést nem szereti, az válasszon inkább másik márkát.
  • személyesen szeretnék vásárolni. Furán hangozhat, de ez is szempont, mert a monitor nem feltétlenül adja vissza igazán a színeket, és az AS esetén már kiterjedtebb bolthálózatról beszélhetünk. Ez sem kapható persze minden bokorban, de több nagyobb városban elérhető.
  • nagy mértékben koptatni szeretném a festéket.

Az AS egyik hátránya pont a sűrűsége, igazán sima felületet nagyon nehéz vele létrehozni. Illetve a jó koptathatósága miatt, a lezárt felület kopásállósága sem a legjobb. Ha vigyáznak rá akkor nincs vele gond, de gyerkőcök mellé, a konyhába, esetleg háziállatok mellé én nem választanám. Hivatalosan „előkészítés nélkül” is használható – ez a szlogen szerintem kicsit félrevezető. A bútor alapos tisztítása – mint előkészítési lépés – itt is szükséges, és a finom csiszolás is nagy mértékben emeli a festett felület minőségi megjelenését, tehát én ennél a festéknél sem hagynám el a finom csiszolást és a tisztítást.

A pentart dekor krétafestékeket választom, ha

  • nagyon fontos szempont a pénz. A bútorfestés nem olcsó hobbi, és bizony fontos tényező lehet a festék ára. Ha nagyon vissza akarom fogni a költségeket, akkor ezt választom.
  • magyar terméket szeretnék. Ez nem biztos, hogy mindenkinek szempont, de azért tény, ha magyar gyártót szeretnék választani, a pentart jó döntés.
  • személyesen akarok vásárolni és nem akarok egyáltalán utazni érte. Pentart termékeket forgalmazó hobbi bolt még a legkisebb városokban is szokott lenni. Bár a választék itt korántsem olyan széles, mint egy webáruházban, ha szerencsénk van, a bolt beszerzi nekünk a kiválasztott színt és kiszerelést.
  • akárcsak az AS esetén, sűrűbb állagú festékre van szükségem, ami nagyon jól csiszolható. Szerintem ez az egyik legjobban csiszolható krétafesték, elképesztően porol, de nagyon szépen kopik a csiszolópapír alatt.
  • temérdek kiegészítő és díszítő anyagot árulnak, mindent beszerezhetünk tőlük, ami a festéshez szükséges lehet.

Az egyik legnagyobb hátránya a színpaletta szűkössége, főleg ami az erősebb színeket illeti. Erősen pigmentált, mély színeket nem igazán találunk náluk. illetve az ecsetnyommentes festés, a sűrűsége miatt, ezzel a festékkel is nehézkesebb. A krétafestékek közül ez az egyetlen, ahol a gyártó javasolja a tapadásfokozó alapozó használatát, korábban lakkozott, festett felületek esetén (ez összességében szerintem nem hátrány, így biztosan nem ér kellemetlen meglepetés a végén, hogy csak nem tapadt meg rendesen a festék – ami azért előfordulhat még a jól tapadó krétafestékek között is, ha a felület nagyon fényes, csúszós…)

Ebben a táblázatban összeszedtem a legfőbb jellemzőket

 Dixie BelleTejfestékLignocolorAnnie SloanPentart
Kiadósságnagyon jóközepesközepes
Használatkönnyűgyakorlást igényelkönnyűkönnyűkönnyű
Felületsimasimasimatexturálttexturált
Hol veheted megnetnetbolt/netbolt/netbolt/net
Színválasztéknagykisebbközepesközepesközepes
Fedőképességnagyon jóközepesközepes
Sűrűségközepeshígközepessűrűsűrű
Ár$$$$$

Remélem sikerült a segítségetekre lennem.   Ha kedvet kaptál a festéshez, itt nagyon sok infót találsz a kezdéshez.
Ha szívesen olvasnál hasonló átalakításokról, akkor a korábbi munkáimat itt találod.

 

Maradtak még kérdéseid a festékválasztás kapcsán?

Semmi gond! Ez az ingyenes oktatósorozat segít neked eligazodni a festékek világában sőt, segítséget nyújt az első lépésekben, segít megoldani a kezdetekben felmerülő nehézségeket.

Kattints és töltsd le!

Leave a Comment