fbpx

Melyik festéket válasszam? – egy kis útmutató a megfelelő festék kiválasztásához

Elképesztően sokszor elhangzik a kérdés, hogy tejfesték vagy krétafesték, illetve, melyik márka legyen a befutó.
Bevallom, szerintem ebben nem igazán lehet egyértelműen állást foglalni, de a saját véleményemet szívesen megosztom, hátha segít.
Az alábbiakban a tejfestékről, a Lignocolor, az Annie Sloan és a Pentart termékeiről olvashatsz részletesebb összefoglalást (Én ezeket használom rendszeresen, így ezekről tudok hitelesen véleményt mondani.). Most tényleg csak az előnyökre térek ki, nem részletezem, hogy mi, mire való, mert papíron mindegyik festék jó, gyakorlatilag mindenre. Inkább arra szeretnék választ adni, hogy – ha elbizonytalanodtál, melyik lehet a neked való festék – akkor segítsek egy kicsit tisztábban látni.

Szóval, ÉN a tejfestéket választom, ha

 • kezeletlen fafelületre dolgozok. A krétafestékekkel szemben, a tejfesték nyers fafelületen nem a fa felszínén alkot egy fedőréteget, hanem beszívódik a fa rostjai közé, így színezi azt. Azt hiszem nem kell magyaráznom, mennyivel tartósabb ez a verzió. Ráadásul ez a festett felületen is látszik, tényleg egyedi, semmihez sem fogható eredményt ad.
 • a gyerekszobába szánom a bútort. A folyékony állagú festékek mindegyike tartalmaz legalább penészedés gátló adalékanyagot, ami a gyerekszoba esetén nem biztos, hogy feltétlenül jó. A tejfesték por állagú, ásványi pigmenteket tartalmaz, ennél bababarátabb választás nincs is.
 • tökéletesen ecsetnyommentes felületet szeretnék. A tejfesték esetén még a leg”ecsetnyomfóbiásabb” embernek sem lesz kifogása a végeredménnyel.

Ha a bútor eredetileg festett és nem is akarom leszedni a korábbi festéket, a tejfesték fent említett nagy előnye elvész, ilyen esetben jöhet a krétafesték is (ekkor is lehet használni a tejfestéket is, tapadásfokozóval, a többi fent említett pozitív tulajdonság így is megmarad).

Nézzük, hogy a krétafestékek közül mikor melyik a jó választás:
A Lignocolor, ha
 • folyósabb festékkel akarok festeni, ezáltal kevésbé ecsetnyomos felületet szeretnék kialakítani. A Lignocolor festékei hígabbak az átlagos krétafestékeknél, így könnyebb egységes felületet kialakítani vele, ráadásul hengerrel is könnyen felvihető.
 • bababarát krétafestéket szeretnék. Nagyon alacsony a VOC tartalma, a vonatkozó előírások szerint bababarát.
 • színátmenetes technikát szeretnék alkalmazni. A hígabb állaga miatt a blending technikával létrehozott átmenetekhez a legideálisabb krétafesték.
Az Annie Sloan, ha
 • texturált felületet szeretnék. Ez az egyik legsűrűbb festék, ezáltal a festett felület sokkal “érdesebb”, ecsetnyomosabb lesz. Ez bizonyos technikák esetén kifejezetten előny, de aki ezt a megjelenést nem szereti, az válasszon inkább másik márkát.
 • személyesen szeretnék vásárolni. Furán hangozhat, de ez is szempont, mert a monitor nem feltétlenül adja vissza igazán a színeket, és az AS esetén már kiterjedtebb bolthálózatról beszélhetünk. Ez sem kapható persze minden bokorban, de több nagyobb városban elérhető.
 • fontos, hogy sok inspiráló ötletet kapjak, ahol a konkrét színeket is megosztják. Az AS-nek van talán a legszéleskörűbb blog és marketing hálózata. Így ezzel a festékkel készült bútorok tömegét találhatjuk az interneten és a pinteresten, nagyon sok helyen leírással is. Ez nagy segítség lehet, ha nem tudjuk pontosan, hogy mely színeket is válasszuk és hogyan is kezdjünk neki. Ilyen szintű tudásmegosztás a többi gyártó esetén még nincs.
 • a dry brush és layering technikák valamelyikét szeretném választani, ezekhez előnyös a sűrűbb állag.
A pentart dekor krétafestékeket választom, ha
 • nagyon fontos szempont a pénz. A bútorfestés nem olcsó hobbi, és bizony fontos tényező lehet a festék ára. Ha nagyon vissza akarom fogni a költségeket, akkor ezt választom.
 • magyar terméket szeretnék. Ez nem biztos, hogy mindenkinek szempont, de azért tény, ha magyar gyártót szeretnék választani, a pentart jó döntés.
 • személyesen akarok vásárolni és nem akarok egyáltalán utazni érte. Pentart termékeket forgalmazó hobbi bolt még a legkisebb városokban is szokott lenni. Bár a választék itt korántsem olyan széles, mint egy webáruházban, ha szerencsénk van, a bolt beszerzi nekünk a kiválasztott színt és kiszerelést.
 • akárcsak az AS esetén, sűrűbb állagú festékre van szükségem, ami nagyon jól csiszolható. Szerintem ez az egyik legjobban csiszolható krétafesték, elképesztően porol, de nagyon szépen kopik a csiszolópapír alatt. 
Remélem sikerült a segítségetekre lennem.
Ha kedvet kaptál a festéshez, itt nagyon sok infót találsz a kezdéshez.
Ha szívesen olvasnál hasonló átalakításokról, akkor a korábbi munkáimat itt találod.

Örömteli alkotást!
Viki

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük