fbpx

4 tipp a stílusos otthon kialakításához

A harmonikus, kellemes összhatású otthon kialakítása az egyik legnehezebb feladat a lakberendezés során. Tudjátok, amikor a szoba olyan hívogató, azt az érzést kelti, hogy „de jó itthon lenni” és valahogy minden szín, tárgy, bútor a tökéletes helyén van. Általában erre vágyunk, amikor elkezdjük a ház/lakás/szoba megjelenését tervezni, megvalósítani.

És a legtöbben gyorsan rájövünk, hogy ami egy kép alapján olyan egyszerűnek tűnik, az valójában nem is olyan könnyű.

Sok minden tetszik, ugyanakkor nem akarjuk eltúlozni, de azt sem szeretnénk, hogy unalmas legyen. És persze jó lenne mindezt költséghatékonyan… Akinek van lehetősége lakberendezőt fogadni (már persze olyat, aki tényleg képes a megrendelő egyedi igényeihez szabott, valóban egyedi otthont tervezni), annak talán eggyel könnyebb a helyzet, de még így is sok mindent a tulajdonosnak kell eldönteni.

A probléma egyik oka mindenképpen az, hogy az otthonosság kialakítása nem működhet úgy, hogy minden szükséges dolgot azonnal beszerzek (lehetőleg egy helyről), aztán ízlésesen tálalom.
Ehhez idő kell, a tökéletes kiegészítőkhöz éppúgy, mint a színek, minták, formák összhangjának kialakításához. Ez azonnal nem megy.

Viszont vannak dolgok, amikben muszáj aránylag gyorsan döntést hozni. Milyen legyen a falak a színe, milyen legyen a padló, a mindenképpen azonnal szükséges bútorok? Ezeket nem halogathatjuk túl sokáig.
(Képek forrása: pinterest)

Az alapok legyenek semlegesek!

1. Minden olyan nagyobb elem, aminek a cseréje költséges és/vagy nehézkes, legyen semleges. Ilyen a padló, a falak, a nagyméretű bútorok. Nem muszáj hófehérnek lennie, de mindenképpen valamilyen világos, semleges szín legyen. Halvány szürkék, bézsek, tört fehér színek, esetleg világos pasztell színek tökéletesek erre a célra. Már az sem kizárt, hogy önmagában így is tetszeni fog az eredmény.

Itt egyértelműen látszik, hogy nem rugaszkodtak el az alapszabálytól, szinte minden semleges színű. Ugyanakkor a textúrák és anyagok szép kombinációja kellemessé teszi a szobát.
Szintén remek semleges alapok.
Itt már egy pici púderes rózsaszín megjelenik, de ez még mindig inkább semleges.

És, hogy mitől is működnek ezek a szobák? A falak fehérek/világosak, a padló természetes, natúr fa színű, a szőnyeg világos, a nagyméretű kanapé fehér/halvány szürke színű.

Bevallom bár összességében szép szobák, nekem azért hiányzik valami. Jöjjenek a színek!

2. Válasszunk egy, esetleg két olyan színt, amit szeretnénk még megjeleníteni a szobában. Ezeket a színeket mindenképpen több helyen is használjuk, kisebb tárgyakon. Ez tipikusan lehet díszpárna, kép a falon, takaró az ágyon, kisebb dekor kiegészítők. Ezek cseréje ráadásul nem is olyan költséges, ha néhány év múlva megunjuk, vagy mondjuk szeretnénk pl évszakonként változtatni kicsit a szoba hangulatán.

Itt még színminta is van mankóként. Amit látni kell, semleges alapok, kisebb kiegészítők, képek, a kék különböző árnyalataiban és egy pici rózsaszín.
Ismét natúr alapok, kékekkel.
Kékek és barnák.
Barnák és szürkék
Néhány mustár sárga színfolt

A sort gyakorlatilag bármilyen színnel lehetne folytatni.

3. Mindig legyen valami régi! Az otthonosság érzetét a régi dolgok használatával a legkönnyebb elérni. Néhány régi dísztárgy, esetleg bútor.

Régi komód felújítva mosdószekrényként, régi tükör (szerintem a lámpa is bolhapiaci darab)
Csak éppen belóg a képbe, de így is látszik a régi szőnyeg, a fotelek is újrakárpitozottnak tűnnek.
Régi asztal és tükör
régi asztal

4. Kerüljük a ‘katalógus otthon’ hatást! Ezt a legkönnyebben úgy tehetjük meg, hogy nem veszünk meg mindent egy helyen. Az egymáshoz passzoló, ugyanakkor nem tökéletesen egyforma bútorok használata oldja a katalógus érzést, illetve a régi, felújított bútorok használata szintén jó ötlet.

régi asztal új székekkel
a kanapé és a fotel nem egy garnitúra
régi, festett dohányzó asztal

Ha ezeket a fenti szempontokat figyelembe vesszük egy szoba berendezése során, akkor máris sokkal közelebb vagyunk a vágyott harmónia megvalósításához.

Természetesen nem véletlenül említettem többször is a régi, felújított, festett bútorok és kiegészítők használatát, meggyőződésem, hogy ezeknek van létjogosultsága a mai otthonokban, sőt szinte nélkülözhetetlenek egy tényleg személyre szabott, ízléses otthon berendezéséhez.

Ha szeretnéd megtanulni, miként festheted le Te magad a bútoraidat, akkor itt sok segítséget találsz hozzá.


A YouTube csatornámon szintén találhatsz sok hasznos videót.
A festéshez szükséges eszközöket itt tudod beszerezni.

Az általam is használt festékeket itt tudod megvásárolni

Ha pedig úgy érzed, nem mersz belevágni, de mégis szeretnél néhány régi, stílusos darabot az otthonodba, akkor itt megtalálod az éppen aktuálisan eladó bútorokat és kiegészítőket.

Viki

Leave a Comment