fbpx

A leggyakrabban előforduló problémák a krétafesték használata során, és megoldásuk…

A krétafesték az egyik legkönnyebben használható festék, de ettől még itt is akadhatnak problémák. 
De semmi gond, ezek legtöbbje orvosolható, lássuk hogyan!

1. Foltosodás

1. OK: Átvérzés

Noha a krétafestékek többsége nem igényel komoly előkészítést, így alapozást sem, azonban bizonyos bútorok esetén nem lehet megúszni a blokkoló alapozó használatát.
Vannak olyan faanyagok, vagy korábbi festékrétegek a bútoron, amelyek olyan pigment anyagokat tartalmaznak, amelyek átoldódhatnak az új festékrétegbe, így elszínezhetik azt. Ez okozhatja a foltokat.

Megoldás: Blokkoló alapozó használata
Kenjünk 2 réteg blokkoló alapozót (pl.: ezt) a felületre és ezt követően folytassuk a festést.

2. OK: Nem megfelelő tisztítás

A nem megfelelő festés előtti tisztítás is okozhat foltosodást.

Megoldás: Ha a folt nem zsíros, nem zsíros szennyezés okozta, akkor a blokkoló alapozó ezen is segíthet. Azonban ha a foltot megsimítva zsírosnak érezzük a felületet, akkor sajnos le kell csiszolni a festéket a felületről és alaposan zsírtalanítani az érintett részeket. Ezután kezdhetjük újra a festést.

2. Ecsetnyomos felület

1. OK: Túl sűrű festék

A krétafestékek többsége meglehetősen sűrű, emiatt nem mindig egyszerű szép, ecsetnyommentes felületet létrehozni velük.

Megoldás: A festék hígítása, illetve a felület vagy az ecset vizezése segíti a festék egyenletes terülését.

2. OK: Nem keverted fel megfelelően a festéket

A krétafestékek is ülepedhetnek az állás során, emiatt a festés könnyen csíkos lehet

Megoldás: A festés megkezdése előtt keverd fel alaposan a festéket és a festés során is kevergesd meg néha!

3. OK: Nem megfelelő ecset

A jó ecset kulcsfontosságú a festés minősége szempontjából.

Megoldás: ha nem szeretnél ecsetnyomokat látni, akkor válassz jó minőségű, puha, szintetikus sörtéjű ecsetet. (pl.: ezeket)

3. A festék nem tapad megfelelően

1. OK: Tapadásfokozó alapozó hiánya

Bár a krétafestékek tapadása a legtöbb felületen kiváló, azonban a nagyon kemény, fényes, műanyag felületeken szükséges lehet egy réteg tapadásfokozó alapozó használata.

Megoldás: A már felkent festéket el kell távolítani ezután kenj fel egy-két réteg jó minőségű tapadásfokozó alapozót a felületre és (pl.: ezt), hagyd jó alaposan megszáradni. Ezt követően kezdheted a festést.

2. OK: Nem megfelelő tisztítás

Az évek során számos szennyeződés rakódhatott a bútorra, zsíros szennyeződések, bútorápolók stb…. Ha tisztítás során ezeket nem távolítottad el megfelelően, akkor ezek akadályozhatják a festék tapadását.

Megoldás: Távolítsd el a már felkent festéket a felületről és jó alaposan tisztítsd meg a felületet, akár csiszold is át finoman, ez szintén segíti a tapadást.

4. A festés felrepedezik

1. OK: Piszkos volt a felület

A nem megfelelő tisztítás a festék repedését is okozhatja.

Megoldás: Távolítsd el a már felkent festéket a felületről és jó alaposan tisztítsd meg a felületet, akár csiszold is át finoman, ez szintén segíti a tapadást.

2. OK: Nem megfelelő száradási körülmények

A külső tényezők, mint a hőmérséklet vagy a páratartalom nagyban befolyásolják a festék száradását. Az extrém viszonyok általában nem kedveznek ennek a folyamatnak.

Megoldás: Távolítsd el a repedezett réteget és próbálj a szobai körülményekhez hasonlót teremteni a festés során. Soha ne fess a tűző napon, illetve 10 fok alatti hőmérsékleten.

3. OK: Túl vastag rétegekben festettél

Ha egyszerre túl sok festéket vittél fel a felületre, akkor az a száradás során könnyen megrepedezhet.

Megoldás: Csiszold le a repedezett réteget, és próbálj vékony, egyenletes rétegekben dolgozni. Inkább több vékony réteggel, mint kevesebb de túl vastag réteggel.

5. Csíkos a felület

1. OK: Nincs meg a kellő fedés.

Bár a krétafestékek többsége nagyon jó fedőképességgel rendelkezik, bizonyos márkák, bizonyos színek esetén szükség lehet a szokásosnál több réteg felvitelére is (akár 3-4 rétegre).

Megoldás: Fess a felületre még 1-2 réteg festéket (vékonyan!), amíg a csíkosság eltűnik és egyenletes fedés alakul ki.

6. Viaszolás után ragadós a bútor felülete

1. OK: Túl sok viasz maradt a felületen.

A viaszolás során fontos, hogy mindenhová jusson az anyagból, de ha túl sok marad a felületen, akkor azt a festék nem képes magába szívni, emiatt ragadós tapintású marad a bútor. A probléma többféleképpen is orvosolható:

Megoldás 1: Próbáld meg egy tiszta ronggyal alaposan áttörölni a felületet, ezzel  eltávolítani a felesleges viaszt.

Megoldás 2: Csiszold meg a felületet nagyon finom csiszolópapírral (600, vagy afelett) vagy 000 finomságú acélgyapottal, majd töröld át tiszta ronggyal.

Megoldás 3: Töröld át a felületet alkohollal, ez leoldja a felületről a felesleges viaszt.

Remélem sikerült megoldást találnod a problémádra, de ha mégsem, akkor kérlek írd meg kommentben, hogy milyen kérdésben lenne szükséged segítségre!

Ha szívesen kipróbálnád a bútorfestést, de fogalmad sincs hogy kezdj bele, töltsd le ingyen a bútorfestő kézikönyvemet, ami sokat segíthet a kezdetekben

Leave a Comment