fbpx

A nappalink felújítása – inspirációk, adottságok, elvárások

Minden felújítás esetén érdemes a tervezéssel kezdeni a munkát, ne hagyjuk, hogy „csak úgy” az éppen aktuális hangulatunk szerint alakuljanak a dolgok. Legyen mindig egy kidolgozott stratégia a fejünkben, legalább tudjuk, mitől fogunk eltérni 🙂
A nappalink esetén is próbáltam eszerint cselekedni, és első lépésként sok-sok inspirációt gyűjtögetni.

Évek óta mentegetek inspirációs képeket a pinteresten, alapvetően nagyon sok minden tetszik, így a képek is igen sokfélék voltak. De az utóbbi időben kezdett egy picit tisztulni a kép, és alaposan elemeztem, hogy egy-egy kép miért is tetszik valójában.

Ez a rész az inspirálódás egyik kulcsmomentuma, hogy a képéket ne csak nézd, hanem tényleg lásd is és értsd mitől működik ez számodra.

Ennek mentén kezdtem én is szelektálni a képeket, és próbáltam összeszedni a legfontosabb jellemzőket.

  • nagyon megtetszettek a kontrasztos színek, egészen vibráló hatásúak, ezt az elemet mindenképpen be akartam hozni
  • melegség, nem rajongok különösebben a tipikus melegnek titulált bézs színekért, de valami, aranyba hajló kellemes meleg árnyalatot szerettem volna becsempészni
  • egyszerű elegancia, ami nem hivalkodó, de mégis látványos
  • Természetes elemek

A képek forrása: pinterest

Az inspirációk mellett természetesen a földre is le kell szállnunk és számba venni, hogy mik azok az igények, amiket a szobának ki kell elégítenie. Nálunk ez így nézett ki:

  • egy kis dolgozósarok kialakítása
  • tv és egyéb médiacuccok kényelmes elhelyezése
  • könyvek, egyéb kis díszek, képek tárolása
  • minden legyen gyerekbarát, könnyen tisztítható, a kényesebb dolgok ne legyenek elérhetőek a gyerekek számára

És persze az adottságok. Ezeken sokan hajlamosak átsiklani, pedig nagyon fontos dolog. Ez pontosan úgy  megy a lakberendezésben, mint a bútorfestésben. Próbálhatsz Te egy retro egyenesvonalú komódból vintage csodát varázsolni, az eredmény nem lesz meggyőző mert a bútor adottságai nem passzolnak a stílus elvárásaihoz. 

Az adottságok nálunk nagyjából így alakultak:

  • a szoba központi elhelyezkedése miatt sok az ajtó, kevés a szabad falfelület, így kevés tárolóbútor számára van hely.
  • a költségkeretünk nagyon kötött, új dolgokat nem szeretnék vásárolni, emiatt adottak a régi bútoraink, a kanapé és a szőnyeg is.
  • mivel a munkákat teljes egészében mi magunk fogjuk kivitelezni, csak olyan dolgok jöhetnek szóba, amiket meg is tudunk csinálni 🙂

Ez az utolsó két mondat eléggé megköti a kezemet, de egy gyakorlott DIY-er és bútorfestő esetén ez sem lehetetlen feladat.

A fentieken kívül a kívánság listámon volt még, hogy:

  • ne a tv legyen a fókuszpont – eddig a tv volt a szoba központi eleme, mivel a hófehér falon ez a fekete ormótlan nagy cucc eléggé magára vonta a tekintetet. Nyilván a Tv kell, mert a család minden tagja használja, szóval ezt a problémát valahogy orvosolni kellett.

Mindezek vonalán indultam el a konkrét tervezéssel. 

A következő részben végre tényleg csinálunk is valamit, kezdjük a falak festését. Meglepő és erőteljes színválasztás következik 😉

Leave a Comment