fbpx

Jó ötlet hideg zsíroldóval tisztítani a bútort?!

Sokféle tévhit kering a bútorok festés előtti tisztításával kapcsolatban, hajmeresztő tippeket olvashatunk a különböző facebook csoportokban, még akár hitelesnek tűnő oldalakon is…

Számos helyen olvashatjuk, hogy a festés előkészítésének fontos lépése a bútor por-és zsírmentesítése. Talán ez az oka annak, hogy az egyik leggyakoribb „tipp” ezzel kapcsolatban, hogy használjunk hideg zsíroldót a tisztításhoz.

Tegyük ezt most tisztába és nézzük meg, hogy biztosan jó öltet e ez, és milyen más alternatívák jöhetnek szóba helyette.

A hideg zsíroldó előnyei és hátrányai

PRO

Nos, előnyt sajnos nem igazán tudok mondani, mert azon kívül, hogy valóban jól oldja a zsírt – akárcsak számos más szer is – sokkal többet árt, mint használ.

KONTRA

  • A hideg zsíroldókban rendszerint vannak olyan anyagok amelyek megkötik a vizet, így – noha száraznak érzed a felületet – valójában még bőven marad víz a bútoron, ami a későbbiekben lassítja, gátolja a festékek száradását. Ilyenkor fordul elő, hogy a munka végén hártyaszerűen válik fel a festék a felületről.
  • Emellett az erős vegyszerek, amik a felületen maradhatnak, károsíthatják, elszínezhetik a fát vagy a festéket is.
  •  Mindezeken felül, igazán ritkán fordul elő, hogy zsírban és olajban tocsogó bútort szeretnénk festeni, tehát valójában semmi szükség ilyen erős vegyszerekre.

Lássuk akkor milyen anyagokat használhatunk helyette

1. Trisó tartalmú szerek
A trisó nagyon jól oldja a zsírt, tökéletesen tiszta felületet hagyva maga után

2. Cukorszappan
Szintén erős zsíroldó, kifejezetten jól használható a bútorok festés előtti tisztításához.

3. Kézi mosogatószerek
Ezek az anyagok szintén jó tisztító hatással rendelkeznek, közepesen vagy enyhén szennyezett bútor esetén megfelelőek a tisztításhoz.

4. Alkohol
Ha a bútor nem komolyabban piszkos – tehát nem kell vastagabb por vagy egyéb koszréteget lemosni róla – akkor egy alapos alkoholos áttörlés is elegendő lehet.

+1 tipp – ha nagyon erősen szennyezett a felület, akkor oldj fel vízben egy mosogatógép tablettát és töröld át vele alaposan a bútort, ez remekül lehozza a makacsabb koszfoltokat is.

Néhány jótanács

  • Akármelyik tisztítószert is választjuk, használat után mindig öblítsük le a felületet tiszta vízzel, hogy ne maradjon vegyszer a bútoron.
  • Semmiképp ne áztassuk el a bútort, a bútorok legnagyobb ellensége a víz, csak annyit használjunk amennyi indokolt!
  • A bútor minden részét tisztítsuk meg, a belsejét is, akkor is ha itt nem festjük. Így biztosan nem hullik később por a festett felületre.
  • tisztítást követően mindig várjuk meg, amíg a felület teljesen megszárad, csak ezután folytassuk a munkát!
  • VIGYÁZZUNK MAGUNKRA!  A legtöbb tisztítószer dobozán is szerepel, hogy használjunk kesztyűt és védőszemüveget az alkalmazásuk során, fő a biztonság! Emellett olvassuk el figyelmesen a szer használati utasítását és eszerint járjunk el, soha ne öntsük a csatornába a kimaradt anyagot, ha ezt a gyártó nem javasolja!

Remélem sikerült segítenem a tisztítószerek használatával kapcsolatban 🙂

Örömteli alkotást kívánok!

Viki

Ha szívesen kipróbálnád a bútorfestést, de fogalmad sincs hogy kezdj bele, töltsd le ingyen a bútorfestő kézikönyvemet, ami sokat segíthet a kezdetekben

Leave a Comment