fbpx
Bútorfestés házilag

Bútorfestés házilag – minden egy helyen az otthoni bútorfestésről

Új életet szeretnél lehelni a régi bútoraidba?
Esetleg költségtakarékosan, mégis stílusosan szeretnéd megoldani a berendezést?
A bútorfestés tökéletes megoldás erre. Legyen szó akár vintage hangulatú bútorról, akár színes, bohém, vagy elegáns stílusról a bútorfestés eszköztárában találsz megoldást az elképzeléseid megvalósításához!

Tapasztalatom szerint, a legnagyobb félelmet az jelenti számotokra, hogy otthoni körülmények között is sikerül e igényesen megoldani a bútorfestést, hogy sikerül e kellően tartós eredményt elérni és persze, hogy mindez gazdaságos e...

Ezeket az aggályokat, nézzük most végig!

A tartósság és a magas minőség záloga a megfelelő kivitelezés. Ehhez pedig arra van szükséged, hogy tisztában légy a bútorfestéssel kapcsolatos alapvető szakmai ismeretekkel.

Ebben máris segítek Neked, nézzük át együtt a bútorfestés legfontosabb lépéseit! 

1. A megfelelő bútor kiválasztása

Bútorfestés házilag - a megfelelő bútor kiválasztása

Ezt akár 0. lépésnek is nevezhetném, de mindenképpen kell róla beszélnünk néhány szót. 
Noha szinte minden bútor festhető, vannak olyan esetek, amikor nem éri meg a fáradozást, és a ráfordított pénzt a bútor.
Csak olyan bútorral dolgozzunk, aminek nincsenek komoly szerkezeti hibái és nem hiányoznak nagyobb részei (hacsak nem vagyunk profi asztalosok). Ezek kijavítása és pótlása komoly szakértelmet igényelhet és sok esetben nem kevés pénzbe kerül.

Erről itt írtam részletesen: A megfelelő bútor kiválasztása

A kezdetekkor válasszunk jó állapotú, kisebb méretű bútort, amivel könnyű lesz dolgozni!

2. Tisztítás

Bútorfestés házilag - tisztítás

A festés egyik legfontosabb előkészítő lépése. 
A használt, régi bútorok felületén sokféle szennyeződés összegyűlhet az idők folyamán, ezek pedig gátolhatják a festék tapadását.

A tisztítás maga nem egy ördöngös feladat, megfelelő tisztítószerrel és puha ronyggyal, esetleg dörzsi szivaccsal mossuk át a bútor teljes felületét, kívül-belül alul-felül… Szóval mindenhol!

Tisztítószerként használhatunk sima mosogatószert, trisót, cukorszappant vagy alkoholt is. Ezekről itt írtam részletesebben: Mivel tisztítsuk meg a bútorokat festés előtt?

Fontos, hogy a tisztítás során ne áztassuk el a bútort és, hogy a munka végén jó alaposan öblítsük le a felületet, hogy semmilyen mosószermaradék ne maradjon rajta!

3. Csiszolás

Bútorfestés házilag - csiszolás

Tudom, tudom, most a sokkan felszisszentetek, hogy ezt nem szeretnétek. De mielőtt rákeresnétek, hogy hogyan lehet bútort festeni csiszolás nélkül, hadd mondjam el, hogy miért éri meg nagyon egy kis csiszolás a festés előtt!

  • A festésed minősége, simasága nagyban függ a festendő felület simaságától. Tehát, ha a felület egyenetlen, karcos, sérült, akkor a kész munkád is ilyen lesz. A festék nem tünteti el a felületi egyenetlenségeket, sőt néha még ki emeli őket!
  • Ezt a csiszolást nem úgy kell elképzelni, hogy akkor most fáig le kell szedni mindent a felületről. Egyszerűen csak simogassuk végig a felületet, hogy kellően sima alapot kapjunk.
  • Mindemelett az érdesítő csiszolás a festék tapadását, ezáltal a festett felület tartósságát is növeli.

Ez az egyik olyan lépés, ami elválaszthatja egymástól a minőségi munkát és a sufni tuningot! Ha számodra tényleg fontos, hogy a festésed elsőrangú és tartós legyen, akkor ezt ne spórold ki!

Ha sikerült Téged is meggyőznöm ennek a fontosságáról, akkor a csiszolás lépéseiről szóló részletes posztot itt találod: Előkészítés – csiszolás

4. Alapozás

Ez a lépés kicsit kakukktojás, ugyanis nem minden esetben van rá szükség.

Az alapozás szükségességét a választott fedőfesték típusa és maga a felület határozza meg.

Alapozóra jellemzően két okból lehet szükség, a tapadás fokozása érdekében (ezt nevezzük tapadásfokozó, vagy hídképző alapozónak) vagy azért, hogy teljesen lezárjuk vele a festendő felületet, így megakadályozzuk a foltosodást, vagyis az átvérzés jelenségét (ezt nevezzük blokkoló alapozónak)

És lássuk, hogy a választott fedőfestéktől függően mikor melyikre van szükség a bútorfestés során:

  • A krétafestékek nagyon jó tapadási tulajdonságokkal rendelkeznek, így tapadásfokozó alapozóra csak ritkán van szükség (pl. laminált, vagy műanyag bútorok esetén)
  • Blokkoló alapozó használata azonban indokolt lehet, ha natúr fa, vagy esetleg pácolt, színezett fafelületet szeretnénk VILÁGOS színűre festeni!

  • Zománcfestékek esetén a tapadásfokozó minden felületre erősen ajánlott (ezért is találkozhatsz gyakran 2in1 termékekkel, amelyek egyben tartalmazzák az alapozó és a fedőfestéket, ezek esetén már nem szükséges külön hídképző alapozó)
  • Blokkoló alapozó használata, ugyanúgy mint a krétafestékek esetén, szükséges, ha natúr fa, vagy esetleg pácolt, színezett fafelületet szeretnénk VILÁGOS színűre festeni!

Ha szeretnél ebben a témában részletesebben elmélyedni, akkor itt találsz róluk – és a használatukról sok-sok információt: Előkészítés – alapozás

Ha magabiztos tudásra vágysz és szeretnél belevágni a festésbe, akkor jelentkezz az online bútorfestő tanfolyamomra, ahol mindent megtanulhatsz amit az otthoni bútorfestésről tudni érdemes!

Jelentkezési határidő: 2022.12.06.

5. Festés

Végre a lényeg 🙂 Erről annyit lehetne írni, hogy még holnap is ezt olvasnátok 😉
Itt most megpróbálom a lényegesebb dolgokat összefoglalni, de mindenhol megtaláljátok a linkeket a részletesebb leírásokért.

A megfelelő festék kiálasztása

Rengeteg jó bútorfesték található a piacon, a két legnépszerűbb fajta a krétafesték és a zománcfesték.

Lássuk ezek fő előnyeit és hátrányait, valamint a jelentős különbségeket

Zománcfesték

Krétafesték

Előnyök

  • Tartós felületet képez mindenféle lakkozás vagy viaszolás nélkül is.
  • Sok helyen kapható.
  • Létezik olcsóbb és drágább típus is
  • a többsége bármilyen színre keverhető
  • Remek tapadási képességekkel rendelkezik
  • Nagyon jó a fedőképessége
  • Könnyű vele dolgozni, környezetbarát, felhasználóbarát festékek.
  • Rengetegféle speciális festési, díszítési technikára alkalmasak
  • Sokféle kiszerelésben elérhetőek.

Hátrányok

  • Nehézkesebb dolgozni vele.
  • Általában több réteget igényelnek.
  • Jellemzően nincs túl sokféle kiszerelés
  • Van egy jellegzetes, kicsit „mázhatású” megjelenésük, ami nem mindenkinek tetszik.
  • Mindenképpen igényelnek felületvédelmet.
  • Bár nagy színválasztékban kaphatóak, egyedi színkeverésre nem igazán van lehetőség.
  • Jellemzően szinte csak webáruházakban lehet hozzájutni.
  • Általában elég borsos árúak.

Ez alapján a kis összehasonlítás alapján remélem sikerül választanod. Ami nagyon fontos:

 

Mindig a Te saját igényeid és elvárásaid alapján válassz festéket és ne hagyd, hogy az éppen aktuális trendek vagy egy jól hangzó marketing szöveg elcsábítson!

Tehát ha Te konyhabúrort festessz, ahol az egyik legfontosabb szempont általában a tisztíthatóság, a kopásállóság, akkor a zománcfestékek közül válassz, mert ezek messze jobban bírják a konyhai gyűrődést.

Ha viszont, egy szép, kecses kis komódot szeretnél vintage stílusúra varázsolni, akkor egyértelműen a krétafestéket válaszd, mert ezzel lehet a legszebben egy ilyen speciális festési technikát megvalósítani! 

A krétafestékekről, illetve arról, hogy hogyan válaszd ki közülük a megfelelőt, itt írtam részletesebben: Melyik krétafestéket válasszam?

Ha szívesen kipróbálnád a bútorfestést, de fogalmad sincs hogy kezdj bele, töltsd le ingyen a bútorfestő kézikönyvemet, ami sokat segíthet a kezdetekben

A bútorfestés folyamata

A környezet
Fontos, hogy próbáljunk a festék felviteléhez ideális körülményeket teremteni, ne legyen se túl hideg, se túl meleg és szerencsésebb fedett, zárt helyen dolgozni.
Emellett természetesen a benti festés esetén a környezetünk védelme is nagyon fontos, takarjunk le magunk körül mindent, ami festékes lehet.
A bútort próbáljuk meg minél kényelmesebben elhelyezni, hogy körbe tudjuk járni és hogy ne kelljen túl sokat hajlonganunk!

Maga a művelet
Nincs a dologban semmi ördöngösség, mártsuk bele az ecsetet a festékbe és kezdjünk dolgozni! Egyszerre inkább kisebb mennyiségű festéket vigyünk fel, így elkerülhetjük a megfolyást. 
Fessük le a teljes bútort és várjuk meg a gyártó által előírt száradást.
Szükség esetén (ha nem igazán sikerült szépen, csíkmentesen dolgozni) csiszoljuk meg egy picit a felületet és következhet a második réteg. A műveletet addig ismételjük, amíg elérjük a teljes fedést.

 

Az utolsó réteg festése után várjuk meg a teljes száradást – ez általában minimum 24 óra – ez nagyon fontos!

A festéshez használhatunk ecsetet

  • ha a sima felszín a cél, akkor érdemes jó minőségű szintetikus ecsetet választani
  • ha rusztikusabb, textúrált felületet szeretnénk, akkor a természetes szőrű ecset lesz a jó döntés.

Természetesen használhatunk hengert is, ebből a velúr bevonatú szivacshengerek a legjobbak.

Erről a folyamatról egy egészen részletes leírást találhatsz ebben a posztban: A festés

6. Felületzárás - ha szükséges

Bútorfestés házilag - viaszolás

Erre a lépésre csak akkor van szükség, ha a bútorfestés során krétafestéket használtál.

A krétafestéket viasszal vagy lakkal is zárhatod, általánosságban elmondható, hogy a viasz megjelenése, tapintása kellemesebb, puhább, selymesebb, míg a lakk egy kicsit ridegebb, viszont cserébe a lakk nagyobb védelmet, erősebb kopásállóságot biztosít a festett bútorod számára.

Tehát ha számodra nagyon fontos a felület ellenállósága, akkor érdemes a lakkot választani, ellenkező esetben jöhet a viasz.

A viasz felvitele nagyon egyszerű, egy puha rongy, vagy egy természetes szőrű ecset segítségével masszírozd be a felületbe, majd töröld le a felesleget.

A lakkozás művelete tulajdonképpen ugyanolyan, mint a festésé, ecsettel vagy hengerrel vidd fel a lakkot felületre, minimum 2-3 rétegben!

Fontos, hogy a viaszok esetén általában 1 hónap, a lakkok esetén nagyjából 1 hét a teljes kikeményedés. Ezt minenképpen várd meg mielőtt komolyabban elkezdenéd használn a bútort (pl ne pakolj rá semmit, ne törölgesd)

Ha ezeket a fenti lépéseket betartod és lelkiismeretesen megcsinálsz mindent, akkor egész biztosan egy szép, sima, tökéletes megjelenésű festett bútor boldog tulajdonosa lehetsz, ami sokáig fogja díszíteni az otthonodat!

De ne felejtkezzünk el a másik nagyon fontos dologról, vagyis hogy állnak a piszkos anyagiak…

Anyagi szempontból megéri az otthoni bútorfestés?

Ez egy nagyon összetett és borzasztó nehezen megválaszolható kérdés.
Mert valóban, egészen olcsón is lehet új bútort venni, megteheted, hogy besétálsz pl. a jyskbe, és megveszed a legolcsóbb – bútorlapból készült – komódot, és van egy új szekrényed, 0 befektetett munkával, kevés pénzből.
Ehhez képest a bútorfestés alapvetően nem olyan olcsó, hiszen meg kell venni a festéket, a legszükségesebb eszközöket és persze magát a bútort is.
DE!
Ha egy régi, jó eséllyel sokkal masszívabb, minőségibb anyagból készült szekrényt ügyesen lefestesz otthon, akkor lesz egy bútorod, aminek a színe és a stílusa egészen biztosan passzol az otthonodhoz.

Segítségképpen, nagyjából ezekkel az összegekkel számolhatsz az egyes munkafolyamatok során:

  • tisztítószerek, csiszolóanyagok: ~1000ft
  • alapozás, ha szükséges: ~950ft/nm/réteg
  • fedőfesték: ~1000ft/nm/réteg
  • lakk vagy viasz, ha szükséges: ~700ft/nm/réteg
  • Egyéb eszközök (pl ecset, puha rongy stb…): ~3000ft

Szóval szerintem egyértelműen megéri a dolog, hiszen – azért mindent figyelembe véve aránylag kevés pénzből – lesz egy szép, az ízlésedhez passzoló, minőségi bútorod.

Ha pedig a design bútorok piacára evezünk már egyértelműen nagyon megéri a dolog, ezt ez a kép elég egyértelműen szemlélteti:

 

Nem, ez nem fotoshop, a fenti szekrény ennyibe kerül: https://www.bonami.hu/p/color-box-mustarsarga-komod-114-x-80-cm-tom-tailor-for-tenzo

Ehhez hasonlót már ennek majdnem a tizedéből ki lehet hozni az otthoni bútorfestéssel….

Erről a témáról itt találhatsz egy videós posztot is: Mennyibe kerül egy használt bútor festése?

Tehát ha Te kacérkodsz a dizájnosabb, látványosabb bútorokkal, de nem akarsz rájuk elkölteni egy talicskányi pénzt, akkor a bútorfestés számodra az ideális megoldás!

Ha magabiztos tudásra vágysz és szeretnél belevágni a festésbe, akkor jelentkezz az online bútorfestő tanfolyamomra, ahol mindent megtanulhatsz amit az otthoni bútorfestésről tudni érdemes!

Jelentkezési határidő: 2022.12.06.

Leave a Comment