fbpx

Hogyan kerüld el a sablonos katalógus hatást egy szoba berendezése során? – 1. rész NAPPALI

Nem olyan régen került elém egy hirdetés egy eladó „luxus” házról. A képek láttán kicsit elgondolkoztam. Úgy döntöttem, hogy szobánként végignézzük, mi az amit másképp is lehett volna csinálni a berendezés során, ahhoz hogy egy kicsit stílusosabb legyen.

Íme a nappali:

Pontosan mit is érzünk/gondolunk, amikor erre ránézünk? Nos egyértelmű, hogy a tulajdonosok nem spóroltak, a bútorok, a dekor, a mennyezeti elemek mind minődégi darabnak tűnnek. A színválasztás egyszerű és elegáns. 
Mégis, sokkal inább tudnám ezt elképzelni egy puccos plasztikai sebészet várójaként, mint az otthonomként…
Hiányzik belőle a személyesség, az otthonosság.

Lássunk 3 képet 3 hasonló színvilágú és méretű, de teljesen más berendezésű szobáról:

Óriási a különbség ugye? Pedig valójában ugyanazok a színek, a szobák adottságai hasonlóak… Akkor mégis miért? 

Lássuk mik a fő különbségek:

Lámpák
Felejtsük már végre el ezt a gipszkartonba ágyazott soptlámpa tengert… Persze vannak helyek ahol elmegy – főként ha csak egy két darab van – de egy nappali teljes világításának semmiképpen sem! Az első otthon esetén egy igazán impozáns kristálycsillárt választottak, ami egyszerűen mesés! Illetve mindegyik képen látszik, hogy nem csak mennyezeti világítás van, hanem helyi kisebb fényforrások is. Ezek amellett, hogy hasznosak nagyon hangulatosak is! A lámpák a hangulatteremtés egyik legfontosabb eszközei, ha egyszerű spot lámpákkal letudjuk az egészet, akkor óriási lehetőséget hagytunk ki…

Garnitúrák/szettek
Még mindig tartja magát az a tévhit, hogy egy bútorcsalád tagjaiból kell a berendezést összeállítani… Na ettől lesz csak igazán katalógus hatás…
A bútorokat igyekezzünk mindig úgy összeválogatni, hogy színben és stílusban passzoljanak, de semmiképpen ne legyenek teljesen egyformák. Ez igaz mind a szekrények mind az ülőbútorok esetén. Ehhez már csak egy plusz dolog, hogy ne legyen mindegyik új! Egy régi bútor nagyon sokat segít, hogy otthonosabb érzetű legyen a szoba (a második képen például egy csodaszép, festett darabot láthattok)

A szőnyeg
Ebben az esetben az első képen két hiba is van. Az első a méret!
A szőnyeg nagyon kicsi a szoba méreteihez képest…Emellett stílusában borzasztóan kommersz… Ez a szoba egyik fő látványeleme, ne használjunk ennyire elcsépelt darabokat!
A szőnyeg talán az egyik legköltségesebb elem, de muszáj kellően nagyot választani, különben nem fog működni a dolog. A képeken látható darabok egyike sem teljesen egyedi, egy sima egyszínű, de láthatóan szép minőségű darab, a második egy ikeás stockholm szőnyeg, a 3. is egy egyszerű, minőségi darab. Mégis nagyon sokat tesz hozzá a szoba harmóniájához.

Képek a falon
Egy ekkora méretű szobánál már nagyon nagy sima felületek vannak, kell rájuk valami… A képek a legjobb és legolcsóbb megoldást kínálják erre. Válasszunk számunkra kedves témájú, színében és stílusában passzoló darabokat és díszítsük vele a falakat. Egyáltalán nem muszáj családi fotókkal telepakolni a falat, ha nem szeretnénk, nyugodtan használhatunk grafikákat, botanikai rajzokat, akár térképeket is. A lényeg, hogy színvilágban és stílusban passzoljanak a szoba többi részéhez.

Színek
A fekete-fehér alaptéma nagyon jó, de önmagában kevés lesz ahhoz, hogy otthonos hatást érjünk el. Érdemes mellé egy harmadik színt választani, ami megtöri egy kicsit a monokróm hatást. Az első képen ez egyértelműen az arany. A lámpák, az asztalok lábai mind arany színűek, ami tényleg luxus hatást kelt. A másik két képen natúr föld színekkkel egészítették ki az összképet, így egy kicsit melegebb, otthonosabb hatást értek el. Mindkét megoldás nagyon szépen mutat.

És még néhány szó a tv és egyéb kütyük elhelyézésről. A ma divatos óriás méretű tévéket borzasztóan nehéz úgy lehelyezni a szobában, hogy ne urlják a teret. Viszont ez ember álatlában mégsem ezeket szeretné központi elemként azonnal észrevenni. 
Lássunk néhány tippet, hogy hogyan lehet ezt stílusosan megoldani:

Itt a színekkel trükközött egy kicsit a tulajdonos, csak azt a falrészt festette feketére, ahol a tv van, és ezzel szinte el is rejtette. Mesteri megoldás.

Itt pedig megpróbálta szimmetrikusan elhelyezett sötétt elemekkel beolvasztani az összképbe. Ez is sokkal finomabb megoldás.

Ez pedig az én személyes kedvencem. A tv-t egy galéria falba illesztették, úgy tekintettek rá, mintha egy kép lenne a falon a többi között. Máris sokkal finomabb az összkép annál, mintha csak a tv lenne egyedül a falon.

Képek forrása: pinterest

Nagy vonalakban ezek az azok a fő dolgok, amik elképesztően sokat számítanak a berendezés során – stílustól függetlenül. Ezekhez egyáltalán nem szükséges óriási költségvetés, sokkal inkább idő, kitartás, türelem, hogy megtaláljuk a megfelelő darabokat.
Ehhez a hatáshoz nem vehetünk meg mindent egy helyen és utána kész is… Ehhez kutatni kell a szép darabokat és kivárni a megfelelőt
Jah és persze tervezni! Mert csak így tudod, hogy mit is keress! 

Remélem tetszett és hasznosnak találtad ezt a kis összeállítást. 
Ha igen, osszd meg az ismerőseiddel is!

Leave a Comment