fbpx

Lakberendezés festett bútorokkal

Valószínűleg számodra sem ismeretlen probléma, hogy megtaláltad álmaid csodsóaszép (akár festett) bútorát és amikor otthon a helyére illesztetted mégsem sikerült elérni a várt „hűha” hatást.

Ennek leginkább az lehet az oka, hogy a környezetet nem illesztetted a bútor stílusához. Pedig ez egyáltalán nem nehéz, csupán néhány alapvető szabályra érdemes figyelni, és a probléma gyorsan meg is oldódik 🙂

1.Semleges falszín

A legtöbb festett bútor esetén sokkal előnyösebb, ha semleges, egyszínű háttért választunk hozzá. Egy eleve színes, mintás tapétához egy újabb mintás és színes bútor egészen biztosan nem fog passzolni, még akkor sem, ha külön-külön mindkettő nagyon szép.
A legjobb a fehér, törtfehér vagy valamilyen natúr falszín.

 

Kivételt a fehér bútorok jelenthetnek, ugyanis ezek esetén nyugodtan választhatunk sötétebb, karakteresebb falszínt, ha ilyet szeretnénk.

2. A bútor fő színe jelenjen meg a dekorációban!

Minden esetben sokkal előnyösebb, ha egy-egy választott kedvenc színt több helyen, több formában megjenítünk a szobában.
Ez a kép nagyon jó példa erre. A bútor kékje visszaköszön a váza és a pléd színeiben, illetve még a barna koptatással is szépen harmonizál a többi natúr dekoráció.

3. A bútor és a dekoráció stílusa legyen hasonló

Túl sok különféle stílus használata lehet nagyon látványos – ez az eklektika – de többnyire inkább mégis kaotikus hatást kelt. Sokkal egyszerűbb dolgunk lesz, ha harmonizáljuk a különféle elemek stílusát.

Ennél a bútornál is egyértelműen így tettek. Minden kiegészítő – a kopottas keretek, a szárazvirág, még a szőnyeg is – a bútor vintage hangulatát idezi.

4. A bútor foganytúinak, díszítéseinek színe köszönjön vissza néhány kiegészítőn

Itt is így tett a tulajdonos. A fogantyúk színe viasszköszön a lámpa, az óra, képkeret és még néhány kisebb dekor színében is. Így nagyon szép összhang alakul ki a bútor és a környezet között 🙂

5. Ne nyomja el a bútort!

Ez a bútor csodaszép a maga nemében, de a környezete nemigazán hagyja érvényesülni. A mintás fal, a szörme szőnyeg, összeségében az erős színek „túlkiabálják” a bútort. A kevesebb több.

6. Használd a bútor komplementer színét a dekoráicóban!

A színkörről és a komplementer színekről itt sok hasznos infót találtok itt.
Röviden az a lényege, hogy minden színnek van egy komplementer, kiegészítő színpárja (a színkörben a vele szemben lévő szín) amellyel nagyon szépen kiegészítik egymást. 
A képen itt a kék szekrény komplementer párjai a piros dolgok, a szék a könyvek. Ezek egyáltalán nem véletlenül vannak ott szépen kiegészítik a bútor színét, így egy kellemes harmóniát teremtenek.

 

Ha  a fenti tanácsok közül csak 2-3-at megfogadtok, akkor már szinte biztos, hogy az új meseszép bútorotok teljes pomájában érvényesülhet 🙂

Képek forrása: Pinterest

Szívesen válogatnál az eladó darabok közül?
Katt és nézd meg az aktuálisan elérhető darabokat, vagy kérj ajánlatot a saját bútoraid festésére!

Leave a Comment