Mit kell tudnod a konyhai páraelszívó kiválasztása során?

33 Megtekintés
10 Min. olvasás

Amikor új konyhát tervezel, vagy a régit újítod fel, a páraelszívó kiválasztása sokszor az utolsó pillanatra marad. Pedig ez egy nagyon fontos döntés, ami befolyásolja a konyha levegőjének minőségét, a falak és bútorok tisztaságát, és persze a főzés élményét is. Egy jól megválasztott páraelszívó nemcsak a szagokat és a párát távolítja el hatékonyan, hanem a konyha dísze is lehet. A bőséges kínálatban azonban nem könnyű eligazodni, ezért ebben a cikkben igyekszünk minden fontos szempontot körüljárni.

A páraelszívó típusai, amiket ismerned kell

A páraelszívók alapvetően két fő csoportba sorolhatók: a külső kivezetéses és a belső keringtetéses (aktív szénszűrős) modellek. A külső kivezetéses páraelszívók a főzés során keletkező párát és szagokat egy csőrendszeren keresztül a szabadba vezetik. Ez a leghatékonyabb megoldás, hiszen a szennyezett levegő teljes mértékben eltávozik a konyhából. Hátránya, hogy a kivezetés kiépítése sok esetben komolyabb munkálatokat igényel, faláttöréssel, csövezéssel járhat. Lakótelepi lakásokban vagy társasházakban ennek kiépítése sokszor nem is lehetséges. A belső keringtetéses, vagy más néven aktív szénszűrős páraelszívók ezzel szemben nem igényelnek külső kivezetést. A készülék beszívja a levegőt, egy zsírszűrőn és egy aktívszén-szűrőn átvezeti, majd megtisztítva visszajuttatja a konyha légterébe. Az aktív szénszűrő képes megkötni a szagokat és a zsíros szennyeződések egy részét. Előnye, hogy bárhol elhelyezhető, könnyen telepíthető, hátránya viszont, hogy a szűrőket rendszeresen (általában 3-6 havonta) cserélni kell, ami plusz költséget jelent. A szűrőcsere gyakorisága nagyban függ a főzés intenzitásától és a szűrő minőségétől. Léteznek hibrid megoldások is, amelyek mindkét funkciót képesek ellátni. Ezeknél a modelleknél egy kapcsolóval lehet váltani a külső kivezetéses és a belső keringtetéses üzemmód között. Ez különösen akkor praktikus, ha a kivezetés kiépítése megoldható, de például télen, a fűtési szezonban nem szeretnénk a meleg levegőt kiengedni a szabadba. Ekkor átkapcsolhatunk a belső keringtetéses üzemmódra. A hibrid modellek általában drágábbak, de a rugalmasságuk miatt sokak számára vonzó alternatívát jelentenek.

A páraelszívók formájukat tekintve is sokfélék lehetnek. Vannak hagyományos, pult alá építhető, teleszkóposan kihúzható, fali, sziget, mennyezetbe építhető és munkalapba integrált típusok. A megfelelő forma kiválasztása nemcsak esztétikai kérdés, hanem a konyha adottságaitól és a főzési szokásoktól is függ. Erről a későbbiekben részletesebben is írunk.

A páraelszívó teljesítménye

A páraelszívó kiválasztásának egyik legfontosabb szempontja a teljesítmény, azaz a légszállítási kapacitás. Ezt köbméter/órában (m³/h) adják meg, és azt mutatja, hogy a készülék egy óra alatt mennyi levegőt képes átszűrni, vagy kivezetni. A megfelelő teljesítmény kiválasztásához figyelembe kell venni a konyha méretét és a főzési szokásokat. Minél nagyobb a konyha, és minél intenzívebben, gyakrabban főzünk, annál nagyobb teljesítményű páraelszívóra van szükség (forrás).

Létezik egy egyszerű képlet, amellyel nagyjából kiszámolható a szükséges légszállítási kapacitás. A konyha alapterületét meg kell szorozni a belmagassággal, így megkapjuk a konyha légköbméterét. Ezt az értéket pedig meg kell szorozni 6-tal, 8-cal vagy 10-zel, attól függően, hogy milyen gyakran és milyen intenzitással főzünk. Ha ritkán főzünk, és inkább csak egyszerűbb ételeket készítünk, akkor elegendő a 6-os szorzó. Ha rendszeresen főzünk, de nem túl intenzíven, akkor a 8-as szorzó ajánlott. Ha pedig gyakran és sokféle ételt készítünk, erős illatú, fűszeres fogásokat, akkor a 10-es szorzót érdemes alkalmazni. Például, ha egy 10 négyzetméteres konyhánk van, 2,7 méteres belmagassággal, akkor a konyha légköbmétere 27 m³. Ha rendszeresen, de nem túl intenzíven főzünk, akkor ezt az értéket 8-cal szorozzuk, így 216 m³/h légszállítási kapacitásra lesz szükségünk. Ez persze csak egy irányadó érték, a tényleges szükségletet befolyásolhatja a főzőlap típusa (gáz, elektromos, indukciós), a főzés intenzitása, és a konyha elrendezése is.

Fontos megjegyezni, hogy a túl nagy teljesítményű páraelszívó sem ideális. Egyrészt feleslegesen drága, másrészt túl erős szívóhatása huzatot okozhat, és a konyha levegőjét is túlságosan kiszáríthatja. A modern páraelszívók többsége már több fokozatban állítható, így a teljesítményt a pillanatnyi igényekhez igazíthatjuk.

A páraelszívó zajszintje

A páraelszívók működés közben zajt keltenek, ami zavaró lehet, különösen, ha a konyha egy légtérben van a nappalival. A zajszintet decibelben (dB) adják meg, és minél alacsonyabb ez az érték, annál csendesebb a készülék. A modern páraelszívók zajszintje általában 40 és 70 dB között mozog. Összehasonlításképpen: egy normál beszélgetés zajszintje körülbelül 60 dB. A 40 dB körüli érték már nagyon csendesnek számít, míg a 70 dB már kifejezetten hangos lehet. A zajszintet nemcsak a motor teljesítménye, hanem a készülék kialakítása és a beépítés módja is befolyásolja. A külső motoros páraelszívók például általában csendesebbek, mivel a motor a konyhán kívül, például a padláson vagy a tetőn kerül elhelyezésre. A belső keringtetéses modellek zajszintje is alacsonyabb lehet, ha jó minőségű, többrétegű szűrővel vannak ellátva. Ezek a szűrők nemcsak a szagokat és a zsírt, hanem a zajt is hatékonyan csillapítják.

A zajszint csökkentése érdekében érdemes olyan páraelszívót választani, amelynek a motorja és a ventilátora is jó minőségű anyagokból készült, és rezgéscsillapító elemekkel van ellátva. Fontos a szakszerű beépítés is, mert a rosszul rögzített készülék rezeghet, ami növeli a zajszintet. A kivezető csőrendszer kialakítása is befolyásolja a zajt: minél kevesebb kanyarulat és szűkület van a csőben, annál csendesebb lesz a páraelszívó működése. A páraelszívók zajszintjét általában a legalacsonyabb és a legmagasabb fokozaton adják meg. Érdemes mindkét értéket figyelembe venni, mert a mindennapi használat során valószínűleg nem mindig a legmagasabb fokozatot fogjuk használni. Léteznek már olyan „csendes” üzemmóddal ellátott páraelszívók is, amelyeknél a zajszintet egy speciális beállítás segítségével tovább lehet csökkenteni.

A páraelszívó elhelyezése

A páraelszívók formája és elhelyezése nemcsak esztétikai szempontból fontos, hanem a hatékonyságot is befolyásolja. A leggyakoribb típusok a következők: pult alá építhető, teleszkóposan kihúzható, fali, sziget, mennyezetbe építhető és munkalapba integrált. A pult alá építhető modellek a legdiszkrétebbek, szinte láthatatlanul bújnak meg a felső szekrény alatt. Előnyük, hogy helytakarékosak, hátrányuk, hogy a teljesítményük általában alacsonyabb. A teleszkóposan kihúzható modellek hasonlóak, de a szívófelületük egy mozdulattal megnövelhető, így hatékonyabbak. A fali páraelszívók a legelterjedtebbek, a főzőlap fölé, a falra szerelik őket. Sokféle formában és méretben kaphatók, így könnyen illeszthetők a konyha stílusához. A sziget páraelszívók a konyhasziget fölé, a mennyezetről lógnak le. Ezek a leglátványosabbak, igazi design elemei lehetnek a konyhának. Hátrányuk, hogy általában drágábbak, és a kivezetésük is bonyolultabb lehet. A mennyezetbe építhető páraelszívók elegáns és diszkrét megoldást kínálnak, különösen modern, minimalista konyhákban. A munkalapba integrált páraelszívók a legújabb trendet képviselik. Ezek a készülékek a főzőlap mellett vagy mögött helyezkednek el, és a gőzöket közvetlenül a keletkezésük helyén szívják el. Előnyük, hogy nagyon hatékonyak, és nem zavarják a kilátást, hátrányuk, hogy a beépítésük bonyolultabb, és a tisztításuk is körülményesebb lehet.

A páraelszívó elhelyezésekor fontos, hogy a főzőlap teljes szélességét lefedje, sőt, ideális esetben 10-15 centiméterrel szélesebb is legyen annál. A magasságát pedig úgy kell beállítani, hogy a főzőlap és a páraelszívó alsó széle között 65-75 cm távolság legyen. Ez a távolság gázfőzőlap esetén általában nagyobb (70-80 cm), elektromos vagy indukciós főzőlap esetén kisebb (60-70 cm) lehet.

A páraelszívó egyéb funkciói és extrák

A modern páraelszívók számos extra funkcióval rendelkezhetnek, amelyek növelik a komfortérzetet és a használati értéket. Ilyen például az időzítő funkció, amellyel beállíthatjuk, hogy a páraelszívó a főzés befejezése után még mennyi ideig működjön. Ez különösen hasznos, ha nem szeretnénk azonnal kikapcsolni a készüléket, de nem is akarjuk, hogy feleslegesen sokáig menjen.

A szűrőtelítettség-jelző figyelmeztet, ha a zsírszűrőt vagy az aktívszén-szűrőt tisztítani vagy cserélni kell. Ez segít abban, hogy a páraelszívó mindig optimális teljesítményen működjön. Egyes modellek automatikus üzemmóddal is rendelkeznek, amely érzékeli a levegő szennyezettségét, és automatikusan szabályozza a ventilátor sebességét. Ez kényelmes és energiatakarékos megoldás. A világítás is fontos szempont lehet. A legtöbb páraelszívó beépített világítással rendelkezik, ami megkönnyíti a főzést. A hagyományos izzók helyett egyre elterjedtebbek a LED lámpák, amelyek energiatakarékosabbak és hosszabb élettartamúak. Egyes modelleknél a világítás fényereje és színhőmérséklete is szabályozható, így hangulatvilágításként is használható.

A design is egyre fontosabb szempont a páraelszívók kiválasztásánál. A gyártók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a megjelenésre, így ma már szinte bármilyen stílusú és színű páraelszívót találhatunk. Vannak rusztikus, modern, minimál, vagy éppen extravagáns modellek is. A felhasznált anyagok tekintetében is nagy a választék: rozsdamentes acél, üveg, kerámia, vagy akár fa borítású páraelszívók is kaphatók. A páraelszívó tehát nemcsak egy hasznos konyhai eszköz, hanem a konyha dísze is lehet.

Otthon és Dekoráció – Lakberendezés

TAGGED:
Oszd meg ezt a cikket
Ági vagyok, szeretek alkotni, felfedezni és megélni a pillanatokat – legyenek azok a természetben, a konyhában vagy egy jó könyv felett. A kreatív tevékenységek feltöltenek, különösen a fotózás, ami számomra a világ apró szépségeinek megörökítése. Imádok új receptekkel kísérletezni, és az elkészült finomságokat megosztani a családommal és barátaimmal.Szenvedélyesen foglalkoztat a lakberendezés és a divat – imádom felfedezni az új stílusokat, ötleteket, és saját elképzeléseimet megvalósítani, akár egy enteriőr átalakításáról, akár egy egyedi öltözékről van szó. Emellett nagyon szeretek dekorálni is, legyen szó szezonális hangulatokról, ünnepi részletekről vagy egyszerű, hétköznapi szépségekről, amik otthonossá és személyessé teszik a környezetünket.Hiszem, hogy a kreativitás nem csupán hobbi, hanem egyfajta életmód is. Remélem, hogy az írásaimmal, ötleteimmel és képeimmel másokat is inspirálhatok – akár egy kis alkotásra, kikapcsolódásra, vagy csak arra, hogy észrevegyék a mindennapok apró örömeit.
Otthon és dekoráció
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.