fbpx

Mi alapján válaszd ki a megfelelő bútort a festéshez?

A megfelelő bútor kiválasztása nagyon fontos lépés, meghatározza a későbbi összes munkafolyamatot. A választás során sok szempontot érdemes figyelembe venni, mert ha az elején megfontoltan döntünk, sokkal nagyobb az esélyünk, hogy a végén elégedettek legyünk a festett bútorunkkal.

Az első és talán a legfontosabb tényező: A bútor állapota

Ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni, csak olyan bútorral dolgozzunk, aminek nincsenek komoly szerkezeti hibái és nem hiányoznak nagyobb részei (hacsak nem vagyunk profi asztalosok). Ezek kijavítása és pótlása komoly szakértelmet igényelhet és sok esetben nem kevés pénzbe kerül.

Milyen bútort nem szabad lefesteni?

Ebben a cikkben összeszedtem, hogy mik azok a tipikus bútorok, amiket messziről kerüljünk el bútorfestőként…

Szintén fontos és gondos előkészítést igénylő téma:
A bútor stílusa

  • Általában megvan az elképzelésünk arról, hogy a bútorunkat milyen stílusban, milyen technikával szeretnénk átalakítani. Shabby chic, vintage, retro vagy más egyéb nekünk tetsző végeredményt szeretnénk látni a munka elkészültekor.

  • Nem lehet azonban bármilyen bútorból bármilyen stílust megalkotni. Minden darab esetén megvannak azok a technikák, amik jól mutatnak a felületen, amik kiemelik a bútor szépségét, érdekesebbé teszik a megjelenését.

  • Amikor ettől eltérünk, ráerőszakolunk valamit a bútorra, és hiába van a festés maga nagyon jó minőségben kivitelezve, a végeredményből mégis hiányzik az összhang.

  • Mire is gondolok pontosan? Sokan szeretnék az egyszerű laminált bútoraikat átfesteni, kicsit különlegesebbé tenni. Azonban hiába vágyunk arra, hogy egy ilyen darab gyönyörű vintage stílusban éledjen újjá a kezeink között, mert ezeknek a bútoroknak ez a technika általában nem áll jól. A vintage lényege, hogy a koptatással kiemeljük a bútor szép részleteit, és megpróbáljuk azt a hatást kelteni, hogy a bútor régi, viseltes darab, amiről a festéket az idő vasfoga koptatta le. Ez egy laminált bútorról igencsak nehezen hihető el.

  • Tehát a bútor kiválasztásakor figyeljünk arra, hogy annak a stílusa ne térjen el túlságosan a kívánt végeredménytől.

Azok a piszkos anyagiak, avagy: Honnan és mennyiért vegyünk bútort?

  • A legjobb természetesen az, ha a kívánt darab ingyen beszerezhető, családi örökség, más által értéktelennek ítélt, kidobott darab. Érdemes körülnézni a nagyszülők, rokonok garázsában, padlásán, könnyen lehet, hogy rejtett kincsre bukkanunk.
  • Ha nem vagyunk ilyen szerencsések, és vásárolnunk kell a bútort, akkor érdemes már az elején eldönteni, hogy nagyjából mennyit is szeretnénk rászánni. A bútorfestés nem olcsó dolog, a felhasznált festékek, waxok, díszítő elemek általában nem filléres tételek. A kezdetektől fogva ügyeljünk rá, hogy ne szaladjon el nagyon a költségvetés. Ráadásul a festékek, kellékek ára általában fix, alkudni, komolyabban spórolni a bútoron könnyebben lehet.

Mennyibe kerül egy bútort lefesteni?

Ebben a videós bejegyzésben összeszedtem, hogy mennyibe kerülnek a legszükségesebb eszközök a festéshez

  • A használt bútorok ára nagyon széles skálán mozoghat. Sok eladónak esetleg érzelmi értéket is jelent egy-egy becses tárgy, és nem szívesen válik meg olcsóbban a kincsétől, míg mások költözés, vagy tárolási gondok miatt örülnek, ha valaki megszabadítja őket a felesleges holmitól. Érdemes alaposan körülnézni és kivárni a jó üzletet.

  • És, hogy honnan? Kézenfekvőek lehetnek a kacatos, használt bútoros „lomosok”, illetve egyre nagyobb divatja van a garázsvásároknak, itt is érdemes nézelődni. Régiségvásárokon is lehet keresgélni, bár nekem az a tapasztalatom, hogy itt egy kicsivel drágábban adják akár ugyanazokat a holmikat is, amik egy garázsvásáron néhány ezer forintért gazdát cserélnek. Ma már kicsit divatjamúltnak számít, de kisebb falvakban még hirdetnek a helyi újságokban is, hagyatékból megmaradt vagy költözés miatt feleslegessé vált bútorokat. Ezeket is megéri megnézni.

  • Mindezek mellett az interneten rengeteg apróhirdetési portálon keresgélhetünk bútorokat, a lehetőségek tárháza szinte végtelen. Amennyiben a neten vásárolunk, mindenképpen próbáljuk meg személyesen is megnézni a kiszemelt bútort. A hirdetések leírása sokszor pontatlan, és ami „jó állapotú” az eladó szerint, az nem biztos, hogy szerintünk is az.

Végezetül: Van e olyan bútor, amit nem szabad átfesteni? 

Azt gondolom, hogy a fent leírt helyeken igen kevés eséllyel akadhatunk olyan különleges, egyedi, míves darabra, amit nem szabadna átfesteni. Az igazán értékes, antik, dizájner bútorokat olyan összegekért lehet megvenni, amennyit egy hobbi bútorfestő nem valószínű, hogy megadna érte (sajnos).

Tudod mi a kezdők által leggyakrabban elkövetett hiba? Talán meglepő lehet, de a nem megfelelő festékválasztás.

Pedig ez egy kulcsfontosságú kérdés, a festés minősége, tartóssága, a kész munkád „szépsége” nagy mértékben ezen múlik.

Ez az ingyenes oktatósorozat segít neked eligazodni a festékek világában sőt, segítséget nyújt az első lépésekben, segít megoldani a kezdetekben felmerülő nehézségeket.

Kattints és töltsd le!

Nagyon remélem, hogy a fentiekkel sikerült segítenem a tökéletes bútor kiválasztásában 🙂

Örömteli alkotás kívánok!

Viki

Leave a Comment