fbpx

A legjobb IKEA hack alapanyagok – a bútorfestő szemével

Ma kaptam kézhez a legújabb IKEA katalógust, ilyenkor minden megszáll az ihlet 🙂 Nekem most épp van mit festenem, de ha Nektek még nincs meg a tökéletes alap bútor, akkor segítek a választásban. Nézzük csak mit érdemes megvenni az IKEA-ban ha egy kicsit „hackerkedni” akarunk

Mi is az IKEA hack? Semmi köze az informatika világához 🙂 Egyszerűen így nevezzük azokat az átalakításokat, házi barkácsolásokat, amiket IKEA bútorokon végeztek el.

A kifejezés nem véletlenül terjedt el így. A svéd bútoróriásnak nem titkolt célja, hogy ösztönözze az embereket, hogy valami különlegeset, egyedit alkossanak az IKEA bútorokból. És ehhez igazán jó alapbútorokat is gyártanak.

 

Milyen a jó, festés szempontjából ideális IKEA bútor alap?

  • Fából készült. 
    A festéshez a legjobb alap egyértelműen a kezeletlen fa bútor. Az IKEA-nak számos ilyen bútora van, lentebb tételesen meg is nézzük. 
  • Egyszerű, letisztult stílusú
    Ez azért fontos szempont, mert így szinte bármi jól áll neki, kedvünk szerint alakíthatjuk.
  • Kedvező árú
    Már többször írtam, hogy a bútorfestés nem tartozik a kifejezetten olcsó hobbik közé. Nagyon fontos szempont, hogy a kiindulási bútor ára nem legyen magas, mivel így festék és egyéb költségek után sem kell hitelt felvenni a cofidistől, hogy jusson még kenyérre is 🙂

És akkor a lényeg, lássuk mely bútorok felelnek meg ezeknek a kritériumoknak.

RAST komód 

A legolcsóbb és legalapabb IKEA bútor. Bár csak most látom, hogy korábbi igen kedvező ára (6990ft), már a múlté, jelenleg 9990ft, ami azért még most is elfogadható. Tökéletes alap, natúr kezeletlen fenyő, a mérete sem túl nagy, kisebb szobákba is könnyen beférhet. A tartósságát illetően megoszlanak a vélemények. Sajnos tény, hogy a fiókkialakítás nem túl igényes, nem az örökkévalóságnak készült, de pl egy albérletbe, kollégiumba – aho nem az időtállóság a fő szempont – tökéletes választás lehet. 
Az internet tele van IKEA RAST hack ötletekkel, elég csak a google-be bemásolni a kifejezést, és máris több ezer átalakításból mazsolázhatunk. Ha most ismerkedsz a festés világával és még keresed az első alanyt a munkához, szívből ajánlom ezt a komódot.
Én is festettem már ilyen komódot, érdemes!

IKEA hack

A TARVA sorozat

A másik nagy klasszikus. Imádom ezeknek a bútoroknak az egyszerűségét. Szerkezetileg sokkal stabilabb, mint a rast komód, nyilván ez az árán is látszik. Bár szerintem ez még mindig a bőven megéri kategória, mert a pénzünkért cserébe egy jól összerakott, masszív, sok cucc elnyelésére alkalmas tárolóalkalmatosságot kapunk. Festés szempontjából a lehetőségek sora végtelen, lehet pácolni, telibe festeni, stencilezni, vagy csak bizonyos részeit festeni (pl csak a lábakat, imádom az ilyen kis „zoknis” egyszerű megoldásokat). Ha szükségetek van egy ilyen jó méretű komódra és festeni is szeretnétek, ez a tökéletes darab. Nekünk ilyen van a gyerekszobában, nagyon szeretjük.

 

IKEA hack

A HEMNES sorozat

Ezeknek a bútoroknak a stílusa nagyon időtálló, elegáns, letisztult. Nagyon sokféle enteriőrben szépen megállják a helyüket. Itt árban már sokkal változatosabb a felhozatal, vannak olcsóbb és drágább darabok is, ez a minőségben is megfigyelhető. Ezek a bútorok már általában lakkozottak, tehát festés szempontjából nem felelnek meg minden kritériumnak, de a tejfesték és a krétafesték esetén ez igazából nem gond, inkább akkor problémásak, ha lazúrozni, pácolni szeretnénk, ekkor ugyanis nem ússzuk meg a lakk eltávolítását. Ettől eltekintve tökéletes alanyok a festéshez. Inkább olyanoknak ajánlom, akik már festettek korábban, határozottan tudják mit akarnak és időtálló megoldásban gondolkoznak. 
Nekünk is van egy ilyen darab a hálószobában, imádom 🙂

IKEA hack

IVAR sorozat

Egy másik nagy kedvenc. Hasonló jókat tudok róla mondani, mint a TARVA bútorokról: natúr fenyő, szép, egyszerű kialakítás, sokoldalú használhatóság. Én még IVAR szekrénnyel nem dolgoztam (sajnos, de ami késik nem múlik :)), de azért egy neken nagyon tetsző inspirációs képet hoztam.

IKEA hack

Ezek voltak az én kedvenceim 🙂

Nektek van még másik IKEA kedvenc?

Tudod mi a kezdők által leggyakrabban elkövetett hiba? Talán meglepő lehet, de a nem megfelelő festékválasztás.

Pedig ez egy kulcsfontosságú kérdés, a festés minősége, tartóssága, a kész munkád „szépsége” nagy mértékben ezen múlik.

Ez az ingyenes oktatósorozat segít neked eligazodni a festékek világában sőt, segítséget nyújt az első lépésekben, segít megoldani a kezdetekben felmerülő nehézségeket.

Kattints és töltsd le!

Leave a Comment