fbpx

Bútorfestés lépésről lépésre: kék-bronz éjjeli szekrény Annie Sloan krétafestékkel

A posztban az alábbi szekrénykék elkészítését mutatom be Nektek.

A szekrényeket egy garázsvásárban találtam, nem voltak túl jó állapotban. A felületük karcos volt, a festék megbarnult sok helyen.

Eszközök

  • Csiszológép és csiszolószivacs (80-240)
  • Folyékony fa
  • Annie Sloan krétafesték – Napoleonic blue
  • Pentart dekor soft festék – fekete
  • Pentart metál akrilfesték – bronz
  • Pentart antikoló paszta – réz
  • Annie Sloan viasz – átlátszó
  • Maszkolószalag
  • Lakkbennzin
  • Pentart átlátszó selyemfényű lakk

1. Tisztítás után csiszolással kezdtem. A bútor teljes felületét végigcsiszoltam, mivel számos részén karcolások borították, valamint a festék is pattogzott sok helyen. Nem távolítottam el az összes festékréteget (még most is csiszolnám…) addig csiszoltam vissza, amíg a felület sima és stabil lett.

2. Ezután a nagyobb sérüléseket folyékony fával javítottam, csiszoltam.

3. Ezt követően a bútort alaposan por és zsírmentesítettem mosószeres vízzel. A fogantyúkat leszedtem.

4. A kék és a fekete (ezt belülre) festéket 2 rétegben vittem fel a felületre, köztük 1 nap száradási időt hagytam. Alapozásra nem volt szükség, mivel a krétafesték tökéletesen tapadt a felületre, a sötét szín miatt átvérzéstől sem kellett tartanom.

5. Ezután kezdtem a díszek festését a metál akrilfestékkel. Ez nagyon aprólékos munka volt, sok idő ment el vele. Vékony ecsetet használtam, ahol esetleg kicsúsztam a mintából ott, a kék festékkel javítottam.

6. A lábakra „zoknit” festettem, kimértem, hogy meddig érjen a festés, majd maszkolószalaggal takartam a láb többi részét. 2 rétegben festettem a metál akrilfestékkel.

7. A fiókok oldalát stencil segítségével szintén akrilfestékkel díszítettem.

8. Miután elkészült a teljes festés, átlátszó viasszal zártam a felületet.

9. Az eredeti fogantyúkat kivételesen megtartottam, mert passzoltak a stílushoz és nem voltak rossz állapotban, csak a több réteg festéket kellett róluk eltávolítani. Egy üvegbe raktam őket és lakkbenzint öntöttem rájuk, úgy hogy ellepje őket. 2 napig hagytam (felejtettem :)) őket az üvegben, ezután már szivaccsal könnyen lejött a festék. Alapos tisztítást követően metál akrilfestékkel festettem őket, majd átlátszó lakkal kentem át mindegyiket.

10. Ezután réz antikoló pasztával átkentem a díszeket és a lábakat, ez nagyon szépen kiemelte az akrilfestett részeket.

És kész is 🙂

A lépések alapján látható, hogy ez egy nagyon egyszerű technika, bár vannak aprólékos részei, alapvetően könnyen elkészíthető azok számára is, akik még most kóstolgatják a bútorfestést 🙂 A színek kiválasztása volt a legfontosabb, hogy az összhatás szép és harmonikus legyen. A színek kiválasztására mindig szánjunk több időt, ha lehetséges nézzük meg egymás mellett élőben a kiválasztott árnylatokat.

Remélem tetszett a bejegyzés és kedvet kaptál Te is a festéshez! Ha igen, akkor ide kattintva elolvashatod a bútorfestés alapjairól szóló cikkeket is.

Itt pedig a korábbi átalakítások részletes leírását találhatod.

Örömteli alkotást kívánok!

Viki

Leave a Comment