fbpx

Bútorfestés lépésről lépésre – Artdeco kis szekrény

Ezt a kis szekrényt nagyon sokan megkedveltétek, így most ennek a készítését mutatom be Nektek. A leíráson kívül jön egy kis plusz is, kiszámoljuk, hogy ez pontosan mennyibe is került.

Innen indultunk, nem volt valami megnyerő látvány:

De sok lehetőséget rejtett magában. Nézzük is meg, hogy pontosan miért is döntöttem emellett a minta mellett.

A szekrényke alap adottságai:

  • íves és szögletes részei egyaránt vannak
  • szép, de rövid, egyszerű, íves lábak
  • semmi díszítés, semmi faragás, semmi díszléc.

Ez már szűkíti a szóba jöhető stílusokat. Sokszor írtam már, hogy itt felejtős a vintage, a shaby chic, a koptatás. Egy ilyen adottságokkal rendelkező bútortól ez nagyon idegen. 
Szóba jöhet viszont a retro, az etno, a minimál és az én mostani választásom az artdeco is. A bútor jellemzői leginkább az ebben a stílusban készült darabokhoz hasonlítanak. Így szinte garantált, hogy ez jól fog állni az én bútoromnak is.

És ha már artdeco, akkor megvannak a szinte kötelező színek: fekete-fehér + valami feltűnő és fényes, fémes szín, nálam ez most az antik réz. A minta pedig szembe jött velem. Egy FB csoportban láttam egy bútort, amin ez a minta volt, azonnal tudtam, hogy ez lesz a befutó, kicsit íves, kicsit sarkos, akárcsak a bútorom, gyönyörű, karakteres, szóval tökéletes.

Lássuk, mire is volt szükség:

A kiindulási bútor egy magasfényű lakkozott darab, alapvetően szép állapotban. Nagyon sokan megijednek az ilyen politúrozott daraboktól, félnek, hogy megtapad e a festék. Tudom, hogy a józan eszünk azt mondatja velünk, hogy egy ilyen fényes felületre nehezen tapad a festék, de ha krétafestékkel vagy tejfestékkel dolgozunk, akkor fojtsuk el ezt a kis hangot :). Ugyanis TÉNYLEG TAPAD alapozás nélkül! Én jelen esetben csak egy nagyon finom (400) csiszolópapírral simítottam végig a felületet, hogy szép, tökéletesen sima felületet kapjak.

Egy pici javításra volt csak szükség, aztán csiszolás, portalanítás és egy enyhe mosószeres lemosás – ezzel kész is volt az előkészítés.

Lefestettem a fehér és a réz színű részeket. A réz színű akrilfesték alá szükséges alapozás, mivel az akrilfesték tapadása nem olyan jó, mint a kréta vagy tejfesték tapadása. Viszont, mivel kis felületről volt szó, nem volt kedvem külön alapozóval bíbelődni, így ezek a részek is kaptak egy réteg fehér krétafestéket. (Igen lehet ilyet, a krétafesték tapadása nagyon jó, és tökéletes alapot biztosít az akril festéknek. Viszont ez így nem a legolcsóbb móka, szóval nagyobb felületen azért ne pocsékoljuk a krétafestéket ilyesmire, a sima alapozó ennél olcsóbb megoldás.) 

Ezután jött a stencilezés, amit ebben a videóban megnézhettek.

Ezt már csak a viaszolás követte és készen is voltunk.

És akkor nézzük a piszkos anyagiakat. Ez a szekrény alapvetően elég kicsi, a magassága kb.: 50cm, a mélysége kb.: 20cm, a szélessége nagyjából 30cm.

Pentart fehér krétafesték

  • ~2dl – 2000ft
Azúr bagoly tejfesték (ében)
 
  • ~0,5dl – 500ft
Pentart metál akril (antik réz)
 
  • ~0,5dl – 500ft

Van’s viasz

  •  ~10g – 400ft
Vagyis összesen 3400ft volt a ráfordított költség. Ehhez még persze hozzá lehet számolni a stencil árát (~4000ft), bár ezt felhasználhatjuk még később is, de előfordulhat, hogy csak egy projekthez vásároljuk. Na és persze a munkaórák, ami azért nem volt kevés, főképp, ha már tervezést (ami a legfontosabb dolog!) is számoljuk.
A bútor árát szándékosan nem említettem, mivel ez nagyon egyedi lehet. Ha mázlink van, akad otthon törődére szoruló darab, de lehetséges, hogy vásárolnunk kell. A használt bútorok ára állapottól, stílustól függően nagyon szélsőséges határok között mozoghat.
 
Mindenesetre ilyen darabot ennyi pénzért egész biztosan nem vásárolunk, szóval én úgy gondolom, mindenképpen megéri belevágni otthon. 
És hát a képek magukért beszélnek 🙂

Tudod mi a kezdők által leggyakrabban elkövetett hiba? Talán meglepő lehet, de a nem megfelelő festékválasztás.

Pedig ez egy kulcsfontosságú kérdés, a festés minősége, tartóssága, a kész munkád „szépsége” nagy mértékben ezen múlik.

Ez az ingyenes oktatósorozat segít neked eligazodni a festékek világában sőt, segítséget nyújt az első lépésekben, segít megoldani a kezdetekben felmerülő nehézségeket.

Kattints és töltsd le!

Leave a Comment