fbpx

Milyen eszközök kellenek a bútorfestéshez?

Lássuk milyen eszközök, gépek szükségesek egy kezdő (és haladó) bútorfestő műhelyébe?

1. Kezdjük a legkézenfekvőbbel a FESTÉK

Több posztot is írtam már a festékekről, így most nem a festékválasztásról lesz szó, inkább a mennyiségről, vagyis, hogy mennyi festéket éri meg vásárolni. Ha teljesen kezdők vagyunk, érdemes deszkákon, esetleg kisebb fellépőkön, hokedliken gyakorolni, ehhez nem kell sok festék. Érdemes viszont több színt, vagy ha van kiszemelt szín, annak több árnyalatát kipróbálni. Nyilván a mennyiségben általában az ember pénztárcája szab határt, de a festékeket és a színeket csak „élőben” lehet igazán megismerni, szóval ha csak kis mennyiségben is, de azért próbáljunk ki párat. 
Emellett érdemes több típusú festéket is tesztelni, pácok, lazúrok, teljesen fedő festékek (kréta és tejfesték), csak élőben látjuk meg, mi is tetszik igazán. Ha lehetőségünk van rá, nézzünk el egy-egy boltba, ahol élőben is megláthatjuk, megtapogathatjuk a festékeket.

Minél többet festünk annál több festék gyűlik föl, és annál könnyebb lesz választani. Összetettebb technikáknál (blending, layering) szinte muszáj élőben is látni a színeket, akár egymás mellé is festeni őket egy papíron, hogy lássuk, hogy mutatnak együtt. 
Be sem merném vallani, mennyi festékem van itthon 😀 Persze egyikből sincs hatalmas mennyiség, de arra tökéletes, hogy próbálgassak 🙂 

Egyszóval induljunk annyi festékkel, amennyire éppen telik, idővel szépen lassan gyűlik majd a kollekció (csak legyen helyünk tárolni:))

2. Gépek

Egy másik, szintén költséges pont. Egy kezdő számára azonban nem szükséges sem túl drága, sem túl sok gépet felhalmozni. Az egyik legfontosabb, ami nagyon hasznos lehet a delta csiszoló, mivel kézzel csiszolni mindent már a legelső deszkáknál is fárasztó. Nem szükséges csúcsmárkás, nekem egy sima Lidl Parkside van évek óta, teljesen jól bírja, pedig én azért sűrűn használom. Emlékeim szerint 6-7000ft körül volt az ára ennyit simán meg is ér.

Határeset a kezdőknek a fúró- csavarozógép. Ha a gombok, fogantyúk helyét szeretnénk megváltoztatni, muszáj lesz valamivel kifúrni az újak helyét. így nem ússzuk meg a dolgot. Azért egy ilyen gép még nagyon sok mindenre használható egy átlagos háztartásban is, így más szempontból is megéri beruházni rá.

A következő gépeket már inkább haladóknak javaslom, elsőre ezeket még felesleges megvenni.

Hőlégfúvó – a festék eltávolításnál nagyon jól jöhet, főleg nagy felületeken. A politúrozott bútorokhoz is ezt javaslom, ha a lakkot el kell távolítani.

Szalagcsiszoló, excenter csiszoló – a delta csiszoló kiegészítéseként nagyon jó szolgálatot tehet, ha nagy felületeket akarunk gyorsan megcsiszolni.

Gérvágó – én ezt leginkább akkor használom, ha díszlécezni akarom a bútort, de ez már tényleg haladó szinten lehet szükséges (nekem is csak azért van, mert a férjem is nagy barkácsoló, így ezt Ő is sűrűn használja) 

3. Ecsetek

Az ecsetek kérdése hasonló a festékekéhez, vagyis kezdetben elég néhány darab, aztán úgyis gyűlik, végül ennek is külön tároló kell majd 🙂 Ami már szükséges a kezdetekkor: 1 db kisebb  (kb 1″) és egy közepes (kb 1,5″) méretű. Az egyik természetes szőrű, a másik szintetikus, hogy érezzük a különbséget. Ha nagyobb méretű bútorral akarunk kezdeni akkor esetleg érdemes lehet még egy nagyobb 2,5″ méret is. Arra azonban figyeljünk, hogy minél nagyobb egy ecset, annál nehezebb és annál fárasztóbb vele a munka, főleg, ha egy nagy szekrény esetén magasra kell emelni (elsőre ez viccesnek tűnhet, mert hát csak egy ecset, ugyan milyen nehéz lehet, amíg az első kiadós izomlázat össze nem szedi így az ember…). Ár szempontjából nagyon vegyesek a tapasztalataim, nem törvényszerű, hogy egy drága ecset tényleg annyival jobb is olcsóbb társainál. Én például nagyon szeretem az Azúr  bagoly ecseteket, pedig szinte a legolcsóbbak a piacon. A barkácsáruházak kínálatában is találunk sokfélét, választhatunk innen is egy szimpatikusat. 

Később, ha már ráéreztünk a dologra jöhetnek a különlegesebb ecsetek is. Ovális, kerek, tömöttebb szőrű, ferdén vágott, így ráérzel majd, hogy melyik munkához melyik a legjobb.

Még egy extra ecset kellhet a waxhoz. Bevallom nekem ilyen mind a mai napig nincs. A viasz ecsetek nem olcsóak és én a ronggyal eddig tökéletesen boldogultam, így még nem ruháztam be rá. Azért egyszer ki fogom próbálni, de elsőre egész biztosan lehet élni nélküle.

4. Alapozók, fatapasz

Ha kréta- illetve tejfestékkel dolgozunk tapadásfokozó alapozóra nincs szükség, erre nem kell áldozni. Átvérzés miatt lehet szükséges egy blokkoló alapozó, de ez sem fordul elő azért minden nap, így szerintem elsőre ezt sem kell megvásárolni. Későbbiekben valószínűleg összeakadunk majd egy „átvérzős” bútorral is, ráérünk akkor megvenni a blokkolót.

Fatapaszra viszont már az elején is lehet szükségünk. A legtöbb használt bútoron előfordulnak kisebb hibák, illetve ha a fogantyút szeretnénk lecserélni, akkor a régi lyukak eltüntetése is szükséges lehet. Egy kisebb tégely nem túl drága, 1000ft-ból megvan, érdemes már az elején megvenni. 

5. Csiszolópapírok, szivacsok

Akár van csiszológépünk, akár nincs, kézi csiszolásra biztosan lesz szükségünk. Erre szerintem az egyik legjobb cucc a csiszolószivacs, azon belül is az ék alakú. Ezzel szinte minden szűk rést, faragványt is át lehet csiszolni. Persze vehetünk sima papírt is, ha nekünk ez áll inkább kézre, illetve a papírhoz is gyártanak már kézi tartót, amivel könnyebb megfogni. Méretben – mivel nem túl drágák – érdemes többet is beszerezni, nagyjából- 40-80-120-180-240-320-(480) méretekben. Ha van gépünk, ahhoz is szükséges lesz papírt venni, szintén hasonló mérettartományban.

6. Felületzárók

Saját tapasztalat alapján azt gondolom, hogy elsőre elegendő viaszt venni, mert a legtöbb esetben tökéletesen megfelel zárásként. Viszont érdemes már az elején egy jó minőségűt venni (én a lignocolort és a vans viaszokat ajánlom). Egy rosszabb minőségűvel kínlódás lesz a munka, főleg kezdőként, hamar elmehet a kedvünk az egésztől.

Lakkra akkor érdemes beruházni, ha kifejezetten ellenállóbb felületre van szükségünk, elsőre még általában nem szükséges. 

7. Egyéb apróságok

Sok apró dolog van, amit már az elején is megéri beszerezni, de ebből jó néhány valószínűleg egyébként is megtalálható otthon.

Fólia vagy papír – a környezet takarásához
Csavarhúzó, szegkihúzó – ezekre a szét és összeszereléskor lehet szükségünk
Rongyok – mert biztosan festékes lesz valami, amiről gyorsan le kell törölni 🙂
Szöszmentes rongy – viaszoláshoz
Kisebb üvegek tálkák – egy tálka víz mindig jó ha kéznél van, ha másra nem is, az ecsetek nedvesen tartására, mert ha épp nem használjuk gyorsan megszáradhat a festék, amit nagyon nehéz később eltávolítani.
Tisztítószer – nálam sajnos néha előfordul, hogy festékes lesz valami, aminek nem kellene 🙁 Ha úgy gondolod, hogy Veled is előfordulhat, hogy ügyetlenkedsz néha, érdemes beszerezni egy jóféle folttisztítót. Ajánlom az Almawin narancsolajos tisztítószerét, nekem eddig nagyon bevált.

+1 A díszítés eszközei

Ez a témakör akkora, hogy gyakorlatilag saját posztot érdemelne, de azért kiemelek egy két dolgot, amit már kezdőként is érdemes kipróbálni.

Stencil – ez talán a legegyszerűbben használható, mégis nagyon látványos díszítési eszköz. Ráadásul újrahasználható, csak egyszer kell rá áldozni. Bevallom én többször vettem „céltalanul”, amolyan, majd jó lesz valamire hozzáállással stencilt, ezek nagy részét azóta sem használtam. Szóval már gyakorláshoz is inkább olyan stencilt válasszunk, amihez már a bútor is megvan, tudjuk, mire fogjuk használni. Érdemes nagyobb méretű, bútorra tervezett stencilt venni, mert – főképp kezdőként – iszonyatos munka egy írólap nagyságú stencillel egy szekrény oldalát végigmintázni. Szívből ajánlom a mywall stencileket, csodaszép egyedi darabok, nagyon jó minőségben, magyar gyártótól.

Akril festékek – azért nem tárgyaltam a festékek között, mert egy bútor teljes festésére annyira nem ajánlom (nagyon nehéz ecsetnyommentesen dolgozni vele nagy felületen, és nem is csiszolható), viszont stencilezésre annál inkább. Már egészen kis mennyiségben is kaphatóak (a stencilezéshez bőven elég) és szinte végtelen féle-fajta színű változat létezik, sőt akár selymesen csillogó, fémes hatású is, és még sorolhatnám… Érdemes elveszni bennük egy kicsit 🙂  

Színes viaszok – a barna viasszal szép, kopott patinás hatás érhető el. A metál viaszokkal pedig stencilezhetünk, vagy a szép faragott részeket emelhetjük ki. Ezekkel már kezdőként is próbálkozhatunk. 

Füstfólia –  véleményem szerint méltánytalanul mellőzött díszítő eszköz. Stencillel, vagy anélkül is alkalmazható, nagyon egyszerű dolgozni vele, szinte elronthatatlan technika, ami elképesztően látványos hatást kelt.

Tudod mi a kezdők által leggyakrabban elkövetett hiba? Talán meglepő lehet, de a nem megfelelő festékválasztás.

Pedig ez egy kulcsfontosságú kérdés, a festés minősége, tartóssága, a kész munkád „szépsége” nagy mértékben ezen múlik.

Ez az ingyenes oktatósorozat segít neked eligazodni a festékek világában sőt, segítséget nyújt az első lépésekben, segít megoldani a kezdetekben felmerülő nehézségeket.

Kattints és töltsd le!

Remélem tetszett a cikk és hasznosnak találtad!

Örömteli alkotást kívánok!
Viki

Leave a Comment