fbpx

Bútorfestés lépésről lépésre – a menta színű vitrin tejfestékkel

Bútorfestés lépésről lépésre sorozatom következő részében ennek a csodaszép vitrinnek az átalakítását mutatom be Nektek.

Valójában maga a festés menete igen egyszerű volt, így szánjunk most egy kicsit több időt a szín kiválasztásának történetére.

A kiindulási állapot:

Látható, hogy ez egy igen robusztus darab, nem sok kecsesség szorult belé. A festéssel ezen kellett segíteni. Ezért is, halvány pasztelles színekben gondolkoztam.

És itt álljunk is meg egy szóra és kanyarodjunk el egy kicsit a lakberendezés világa felé.
Egy szoba berendezése során mindig kell legalább egy, profik esetén akár több fókuszpontot létrehozni.

  • Mi a fókuszpont? Ez nagyon egyszerű. Az a tárgy/bútor/bármi, ami a szobába belépve azonnal megragadja a figyelmünket. Minden mást csak ezután veszünk észre, és jó esetben minden más ennek a fókuszpontnak a stílusához igazodik, erre „rímel”. Ebből is látszik, hogy jelentős szerepe van a szoba stílusának kialakításában.
  • Jó fókuszpont lehet egy festett bútor, valamilyen szép építészeti megoldás, de egy hangsúlyos dekoráció is elérheti ezt a hatást.
  • Arra azonban mindenképpen figyelni kell – főleg a bútor esetén – hogy a bútor méreteiben igazodjon a szoba méreteihez. A jó fókuszpont nem nyomja el a szobát,  hanem szépen illeszkedik bele.
  • És ezzel el is jutottunk a lényeges részhez, legalábbis jelen esetben számomra. A tervezett helységbe ez a bútor elég nagy, fókuszpontnak nem ideális. Ezért jöttek ötletként azonnal a pasztell árnyalatok, nem akartam, hogy ez a szekrény – a maga borzalmas robusztusságával – azonnal magára vonja a figyelmet. Persze a dolog még így sem volt egyszerű.

Be kell vallanom, hogy ez a szekrény nem egy asztalosi műremek, a rajta lévő „faragványok, díszítések” egyáltalán nem egyediek, ordít róluk, hogy tucatáru. Ezeket semmiképpen nem kiemelni, inkább elrejteni akartam.

Mindezen tudással felvértezve kezdtem neki az ötletelésnek, amiből volt is néhány.

1. Provance (halvány pasztell kék árnyalat) színű tejfesték, visszapergetve, vagyis tapadásfokozó nélkül. Tudni kell a tejfestékről, hogy elég nehéz kiszámítani, hogy mennyire fog visszaperegni a korábban kezelt felületekről (Ezen a szekrényen valamilyen lakkszerűség és pác lehetett.). Ezért is tettem próbát. A szekrény egyik oldalának a felét festettem így tejfestékkel és vártam az eredményt. Hát nem olyan lett, mint képzeltem. A festék sokkal jobban visszakopott, mint szerettem volna. Nem tetszett… Lecsiszoltam (ez így elég könnyű volt :)), és ötleteltem tovább.

2. A visszapergett hatást csak nem akartam elengedni, ezért úgy döntöttem, hogy fehérre (hóvirág) festem a bútort tapadásfokozóval, viaszolom és erre megyek rá a provance színnel, így az szépen visszapereg, de nem durván és alatta a fehér szín fog visszatűnni. Ugyanezen a kisebb részen kísérleteztem. Festettem a fehéret, olajoztam aztán a kéket. Az eredmény meg is lett, de a hatás nem tetszett. A provance egy halvány kék árnyalat, de a fehérrel mégis nagyon kontrasztos volt. Sokkal figyelemfelhívóbb, mint ahogy én szerettem volna. Így ezt is csiszoltam…

Ezek után eléggé berágtam a vitrinre és félretettem egy időre… 🙂 Ez idő alatt jött ki a tejfesték új színe, a menta. Ez egy nagyon világos zöld, majdnem fehér szín. Elképesztően légies. Ez kell nekem!

3. Fessük az egészet menta színre, belül pedig fehérre. Semmi visszakoptatás, semmi flanc, így lesz jó.

Be kell valljam, ezzel a színnel már nem kísérleteztem, éreztem, hogy ez jó lesz, bár végül a 3.1 verzió készült el :).

Eszközök:

  • Azúr bagoly tejfesték – menta, hóvirág
  • Azúr bagoly tapadásfokozó
  • Van’s kenderolaj
  • AS fehér viasz

Folyamat

  • A festés maga nagyon egyszerű volt, kimaszkoltam az üveget, bekevertem a festéket – tapadásfokozóval – és festettem.  2 réteg után kezdett alakulni.
  • A gondom az volt, hogy a legtöbb szögből inkább fehérnek tűnt, csak akkor látszódott hogy zöld, ha közvetlenül a fehér részekkel együtt néztem. Így aztán úgy döntöttem, kell valami fehér kívülre is. Az ajtókon és a tetején lévő „díszt” és az üvegek melletti bemarást fehérre festettem. Kapott az egész bútor még 2 réteg mentát és hóvirágot, így alakult ki a végleges külső.
  • A zárt szekrény fölötti „pult” részt teljesen lecsiszoltam és fehér viasszal kentem át, ezzel halványítottam egy kicsit a színén, de az erezet megmaradt 🙂
  • Ezután már csak olajoztam, visszatettem a zárcímkéket és kész is.

Ez a bútor ismét jól példázza, hogy a szín kiválasztása, és a megfelelő stílus megtalálása nagyon hosszú és időigényes folyamat lehet. De mindenképpen érdemes rászánni, mert a végeredményen azonnal látszik a gondos tervezés eredménye.

A tejfestékeket és az olajat az Azúr Bagoly webáruházból rendeltem.

Remélem tetszik az átalakítás. Ha kedvet kaptál a festéshez, itt nagyon sok infót találsz a kezdéshez.
Ha szívesen olvasnál hasonló átalakításokról, akkor a korábbi munkáimat itt találod.

Örömteli alkotást!
Viki

Leave a Comment