fbpx

Bútorfestés lépésről lépésre: arany – ribiszke komód

Ebben a posztban ennek a komódnak a készítését mutatom be Nektek.

A garázsvásári szerzemények utolsó darabja. Eredetileg valami kicsit visszafogottabb külsőt terveztem neki, de aztán kipattant a fejemből az aranyozott fedlap ötlete, és ezután nem volt megállás.

Ez egy elég hivalkodó, extravagáns darab lett, ami nyilván nem is tetszhet mindenkinek. De nem is ez volt a cél. Én – ahogy a blogon is láthatjátok – általában kisebb bútorokat festek. Úgy gondolom, hogy egy jól berendezett lakásban/szobában egy-egy ilyen kisebb bútoron nagyon jól elfér valami különleges dizájn. A nagyobb bútorok esetén érdemes a semlegességre törekedni, nagy felületen pl. ez a piros szín túlzó lehet. De egy semlegesebb bútorokkal berendezett szobában ez a komód lehet a fókuszpont, és szerintem ez az egyik lényege a bútorfestésnek. Ha már van egy ilyen különleges, egyedi, kézzel készült bútor a szobában, akkor legyen ez a fókuszpont (különben is, ezért dolgozunk vele olyan sokat, nemigaz? :)) Nyilván egy markáns dizájn nem tetszhet mindenkinek, de ez nem is gond, ettől lesz különböző minden otthon.

Ezután a kis kitérő után visszatérhetünk a bútor készítéséhez. Ez tulajdonképpen – festés szempontjából 🙂 – egy nagyon egyszerű darab.
Innen indultunk:

Eszközök
Azúr Bagoly tejfesték – ribiszke*
Azúr Bagoly tapadásfokozó*
Vans viasz – átlátszó*
Pentart antikoló paszta – arany
Cadence füstfólia – arany
Cadence füstfólia ragasztó
Akril spray lakk
* a linkre kattintva a webáruházba léphettek.

  • A régi fehér festék eléggé fel volt repedezve, így sok helyen fáig kellett csiszolni. Ezt a lépést sose hagyjuk ki, ha a régi festék nem túl jó állapotú. A pergő festéken a mi festékünk sem fog már tapadni és a repedéseket sem fedi el a plusz réteg festés. Száradás után ugyanúgy – bizonyos színek esetén méginkább – látszódni fognak.
  • A régi fogantyúk helyét folyékony fával tüntettem el.

Ennél a bútornál – ahogy egyébként sok más esetben is – a fentiek miatt sokkal hosszabb volt az előkészítési fázis, mint maga a festés.

  • A festés két rétegben történt, ribiszke színű tejfestékkel (víz 1 : 1 festékpor). Mivel a bútoron azért maradt a régi festékből, így biztos-ami biztos, a szokásos mennyiségben kevertem a festékhez tapadásfokozót (festék 2 : 1 tapadásfokozó).
  • Széles, lapos ecsettel festettem, gyorsan haladtam. Szép, ecsetnyom mentes felületet kaptam.
  • A festéket viasszal zártam.

Szépen mélyített a színen a viasz
  • Ezután jött a fedlap. Itt sem kell semmi ördöngös dologra gondolni. Ahogy már korábban sok esetben írtam, felkentem a ragasztót (először a fedlap felére), majd hagytam száradni (1-2 perc). Ezután óvatosan felhelyeztem a fóliákat, úgy, hogy kis mértékben fedésben legyenek. Így jártam el a fedlap másik felén is. Végül lesepertem a felesleges fóliát. Ahol esetleg kimaradt egy-egy kis rész, ott a lehulló „morzsákkal” pótoltam az aranyozást. Így nem teljesen sima, egybefüggő a felület, hanem egy kicsit játékosabb.
  • Az aranyozást magas fényű akril spray lakkal rögzítettem.
  • A bútoron van néhány bemarás és faragás, ezeket nagyon halványan arany színű antikoló pasztával emeltem ki. Nem akartam hangsúlyosra, itt a fedlap viszi a prímet 🙂
  • Ezután kifúrtam az új fogantyúk helyét és felraktam őket. Ez az arany fogó nagyon szépen összhangot teremt a fedlappal. Egy jól megválasztott fogantyú öltöztet, sokat dobhat a bútor megjelenésén, válasszunk okosan és körültekintően 🙂

És ennyi, kész is. Egy egyszerű módszer, egy nagyon különleges bútordarab megalkotására.

A festékeket az Azúr Bagoly webáruházból rendeltem.

Remélem tetszik az átalakítás. Ha kedvet kaptál a festéshez, itt nagyon sok infót találsz a kezdéshez.
Ha szívesen olvasnál hasonló átalakításokról, akkor a korábbi munkáimat itt találod.

Örömteli alkotást!
Viki

Leave a Comment