fbpx

Bútorfestés lépésről lépésre: A retro komód – politúrozott bútor festése

Kicsit elmaradtam a posztolással, sok minden van vázlatként, de valahogy mindig máshoz kezdek, így a befejezés elmarad. De a halogatást is be kell fejezni, szóval itt az új poszt, amiben a sokak által rettegett téma kerül boncolgatásra: a politúrozott bútor festése.

Egy picit ambivalens vagyok a retro stílussal kapcsolatban. Nagyon tetszenek ezek a bútorok, de a saját otthonomba nehezen tudom elképzelni. Viszont vannak olyan bútorok, amelyek esetén egyszerűen kötelező kör ez a stílus. Számomra ez a komód is ilyen volt.

tipikus politúrozott bútor - festés előtt
tipikus politúrozott bútor – festés előtt

Ez volt a kiindulása állapot.

A politúrozott bútor festése sokaknak nagy fejtörést okoz, pedig néhány egyszerű szempontot figyelembe véve egyáltalán nem nehéz.

Ez a bútor végtelenül egyszerű, letisztult formavilágú, még csak véletlenül sincs rajta egy íves rész sem. Az ilyen bútoroknak szinte mindig jól a retro stílus és az erősen geometrikus díszítés. Mivel maga a bútor egyszerű, nyugodtan „elbírja” a karakteresebb színeket is, az egyenes vonalakhoz és éles sarkokhoz pedig tökéletesen passzol a geometrikus formavilág. Ilyen bútort soha ne próbáljunk vintage, shabby chic vagy ehhez hasonló külsőre festeni. Egész biztosan nem fogjuk elérni a kívánt hatást, mert egy ilyen bútornak ezek a festési technikák teljesen stílusidegenek.

Na szóval, ennek alapján, amikor ezt a bútort megláttam, biztos voltam benne, hogyan fogom festeni, ez egyszerűen adta magát. Az már csak a hab volt a tortán, hogy a felső fiók nem is fiók, hanem egy rejtett tükrös, piperés rész 🙂

Eszközök:

  • Azúr Bagoly tejfesték – sütőtök, hóvirág
  • Mywall stencil
  • Vans viasz – átlátszó
  • Pentart akrilfesték – fekete
  • Sadolin folyékony fa

1. A bútor fedlapja nagyon szép volt eredetileg, nagyon megtetszett a furnér erezete, mindenképpen meg akartam tartani, illetve a lábakon is az eredeti szín megtartása mellett döntöttem. Így a fa részek szépen keretezik a festett részeket. A komód teljes felülete vastag lakk borítású volt, ami nem volt ugyan rossz állapotban, de nagyon ósdi hatása volt. Így, ahol meg akartam hagyni az eredeti fát, ott hőlégfúvó és spakli segítségével eltávolítottam a régi lakkot.

2. Meglepően könnyen ment.

3. A lábakon itt-ott kicsit elvált a furnér, itt faragasztót használtam és gyors rögzítővel fixáltam a ragasztott részeket. A régi fogantyú helyét fatapasszal tüntettem el. Ezután a bútor teljes felületét átcsiszoltam 240-es papírral.
4. Következett a maszkolás. Minden olyan részt, amit nem akartam lefesteni maszkoltam.

5. Kezdődhetett a festés.

  • A hóvirág színnel kezdtem. A festéket a szokásos módon kevertem, az első réteghez bátrabban löttyintettem a tapadásfokozót is, mert elég kemény volt a lakkozott felület. Összesen 4 rétegre volt szükség a tökéletes fedéshez.
  • Itt ismét megjegyzem, nem kell megijedni a magas rétegszámtól, az első réteg itt is alig alig fedett valamit, de ez nem gond. A végére szép lesz, nem kell idegeskedni 🙂
  • Miután a festés megszáradt, kimaszkoltam a már festett részeket, ahol szükséges volt és következett a sütőtök 🙂 Eredetileg a bútor teljes belsejét is festeni akartam ezzel a színnel, de mivel annyira szép állapotú volt, így végül csak a fióklapokat, és szekrény alsó és hátsó lapját festettem. Így kicsit frissült a belső is, de mégsem volt olyan nagy munka. 3 réteg elég is volt.

6. Így nézett ki ezután a szekrény:

7. Nekem már így is tetszett, de azért érződik, hogy csak kell még egy kis plusz.
Ez a plusz a stencil minta, ami feltette az i-re a pontot. A stencilezésről már sokat írtam itt, így aztán nem is mennék bele ismét a részletekbe. Talán csak annyit emelnék ki, hogy itt hengert használtam, mivel elég nagy a felület, így haladósabb volt a dolog. Ebben az esetben is használtam stencil rögzítő spray-t, én nagyon szeretem, aki tutira akar menni, annak szívből ajánlom.

  • A stencil minta nagy része szintén sütőtök színű, egy nagyon kevés feketét kevertem bele, egyrészt azért, hogy megtörje az egyhangúságot, másrészt, hogy az új fogantyú színével is harmonizáljon.

Ilyen lett:

Ezután már csak átkentem viasszal a teljes bútort, felraktam a fogantyút és kész is. A politúrozott bútor festése elkészült 🙂

Bármennyire hihetetlennek is hangzik, egyáltalán nem volt nehéz. Nem kell hozzá sem nagy kézügyesség, sem különleges technika. Itt a lényeg a színeken és a formákon van. Ezt kellett jól eltalálni, a többi már ment magától 🙂

Remélem most már mindenki számára látható, hogy a politúrozott bútor festése sem nehezebb munka, mint bármelyik másik bútoré.

Remélem tetszik az átalakítás. Ha kedvet kaptál a festéshez, itt nagyon sok infót találsz a kezdéshez.
Ha szívesen olvasnál hasonló átalakításokról, akkor a korábbi munkáimat itt találod.

Tudod mi a kezdők által leggyakrabban elkövetett hiba? Talán meglepő lehet, de a nem megfelelő festékválasztás.

Pedig ez egy kulcsfontosságú kérdés, a festés minősége, tartóssága, a kész munkád „szépsége” nagy mértékben ezen múlik.

Ez az ingyenes oktatósorozat segít neked eligazodni a festékek világában sőt, segítséget nyújt az első lépésekben, segít megoldani a kezdetekben felmerülő nehézségeket.

Kattints és töltsd le!

Leave a Comment