fbpx

Díszítési technikák: a füstfólia

A füstfóliával való díszítésről már sok szó esett a blogon, most egy posztban összefoglalom az eddigieket.

Szerintem mondanom sem kell, hogy nálam ez a díszítési technika abszolút kedvenc, szinte minden munkámba csempészek egy kis fémes csillogást. Ettől függetlenül, azért nem áll jól minden stílusnak.

Nézzük tehát, hogy milyen stílusú átalakításokhoz passzol (a teljesség igénye nélkül):

  • modern,
  • glamour,
  • loft/ipari,
  • barokkos, erősen díszített darabok,
  • eklektikus természetesen,
  • finom púderes színek mellé, kontrasztként,
  • a skandináv stílus esetén is szóba jöhet.

Semmiképpen ne használjuk ódon, koptatott, vintage stílusok esetén, ezektől nagyon idegen. (Valójában persze ezt is meg lehet okosan oldani, de azt gondolom, hogy ehhez már komoly stílusérzék és magabiztosság kell, így elsőre azért ezt nem javaslom.)

Hogyan is csináljuk?

A fólia használata nagyon egyszerű. Kenjük be a kívánt felületet füstfólia ragasztóval. Hagyjuk a ragasztót átlátszóra száradni (1-2 perc kb) és fektessük a felületre a fóliát. Ez talán a legnehezebb lépés, mert a fólia nagyon vékony, könnyen szakad. Én általában az ecsetre fektetem és onnan helyezem a bútorra. Kézzel ne fogjuk meg, mert elszakad. Felhelyezés után simítsuk át egy ecsettel, óvatosan seperjük le a felesleget, és kész is. A gyártók nem javasolnak zárást a fóliára, én általában waxszal szoktam áthúzni óvatosan.
Ha óvatosan csináljuk, a felület egységes és sima lesz, a fólia nem gyűrődik meg. Ez nagyon szép egységes bevonat így – a stencil mintához tökéletes – de szerintem a sablon nélküli felrakás során nyugodtan meggyűrődhet itt-ott a fólia, lehet egy picit „morzsalékos” is, érdekesebb így a felület, minden szemszögből egy kicsit másként fest.

A füstfóliával stencilezni is lehet, ahogy már korábban is mutattam.
A stencilt helyezzük a bútorra, majd vigyük föl a ragasztót, ezután két lehetőség van, a fóliát felrakhatjuk úgy, hogy a stencil is fent van, így nagyon precíz lesz a minta, de ha elvesszük a stencilt, úgyis a feltehetjük a fóliát, ekkor a felesleget – teljes száradás után – egy ecsettel óvatosan seperjük le, így is szép lesz az eredmény.

A lesepert maradékot ne dobjuk ki, ha csak kis felületet szeretnénk fóliázni, és nem cél, hogy teljesen egységes legyen a felület, akkor még használható.

Füstfóliát és ragasztót gyárt a pentart és a cadence is, utóbbi lényegesen olcsóbban. Minőségben én nem érzek különbséget a két gyártó között, így inkább a cadence termékeit részesítem előnyben.

A pinteresten a füstfólia ötletek táblámon sok inspiráló ötletet találhattok.

Mindenkinek jó szívvel ajánlom ezt a technikát, tényleg nagyon egyszerű, ugyanakkor elképesztően látványos hatás érhető el vele. Vigyázat, addiktív! 🙂

Ha szeretnéd kipróbálni a bútorfestést, de még bizonytalan vagy, hogyan is kezdj neki, itt találod az alapokról szóló cikkeket.

Örömteli alkotást!
Viki

Leave a Comment