fbpx

Díszítési technikák: stencilezés

A mai téma a stencilezés.

A stencil tulajdonképpen egy sablon, aminek a segítségével szinte bármilyen mintát felfesthetünk a bútorra.
Nagyon hasznos dolog, főképp, ha saját kézzel nem vagyunk ilyen ügyes művészek 🙂

Van azért néhány szempont, amit érdemes szem előtt tartani. Nagyon sok olyan bútort látok, amire itt-ott „dobtak” egy stencil mintát, hogy ne legyen túl egysíkú. Ezeken aztán látszik is, hogy semmi koncepció nem volt a díszítésben. Ne legyünk ennyire sablonosak, gondoljuk alaposan végig, hogy mi is állna jól a bútornak és végezzünk minőségi munkát. Igyekeztem lentebb ilyen példákat hozni.

Nézzük mi is szükséges hozzá:

  • stencil (nahát :))
  • festék – nem gond, ha kicsit sűrűbb, sőt
  • stencil ecset vagy szivacsecset
  • műanyag tányér, papírtörlő
  • maszkoló szalag vagy stencil rögzítő spray
Lépések:
  1. Fessük le a választott festékkel az alapot, vagy hagyhatjuk festetlenül is, ahogy szeretnénk.
  2. Rögzítsük a stencilt a felületen. Maszkoló szalaggal vagy stencil rögzítő spray segítségével. A spray-t fújjuk a stencil hátuljára, hagyjuk egy kicsit száradni, majd simítsuk a felületre.
  3. A festékből egy kis mennyiséget öntsünk a műanyag tányérra. Mártsuk bele az ecsetet, vagy a szivacsot, ezután nyomkodjuk ki a festéket a papírtörlőn. A technika lényege, hogy az ecseten vagy a szivacson tényleg NAGYON kevés festék legyen. Ellenkező esetben a festék a stencil alá folyhat és a minta nem lesz szép. Így lassan halad a munka, de sokkal szebb lesz az eredmény.
  4. Amikor kész a festés, vegyük el a sablont. Tehetjük is a következő helyre, ha átfedésben festünk, akkor várjuk meg amíg a korábban festett rész megszárad.
  5. Ha esetleg mégis megfolyik a festék, vagy nem igazán szép az eredmény, akkor megpróbálhatjuk az alapszínnel egy vékony ecset segítségével korrigálni a hibát. Ha ez nem járható út, akkor marad a csiszolás vagy átfestés és kezdhetjük az egészet újra. Ne csüggedjünk, ez bárkivel előfordulhat főleg a kezdetekben, kell egy kis gyakorlás, hogy ráérezzen az ember.
  6. A festés végén ne felejtsük el zárni a festést!

És akkor nézzünk néhány példát, hogy mit milyenre érdemes díszíteni.
Parley Project - Studio McGeeFAUX BONE INLAY DRESSER #furnituremakeover #FusionDIY Aztec Inspired Dresser Makeover and Nursery Sneak Peak

cedar chest with words, stencil, staten island, vintage furnitureThe Ultimate Inspiration Guide For Painted Furniture Makeovers
Corsini Damask StencilChalkpainted dresser Revamp stencilled drawersWanna know what the perfect spring dresser looks like?!? TA DA!! I actually posted a quick pic on Instagram a week or so ago right after I finished the hand-painted front. This color, Apron Strings (Miss Mustard Seed Milk Paint) has some AWESOME color variation: from a raspberry color to coral to straight up orange. …Bachelor's Chest painted in MMS Mustard Seed Yellow milk paint. The decorative detailing is hand done. The top is stained and it's all finished in hemp oil.

Képek forrása: pinterest

És ha nem szánunk főszerepet a mintának, de mégis szeretnénk használni, akkor csodaszép lehet például a fiókok oldalán:

annie-sloan-chalk-painted-furtniture, home decor tricks
Forrás: pinterest

Ezzel a technikával én is sok bútort díszítettem már:

Ahogy a képeken is látszik, nem csak festékkel stencilezhetünk, hanem viaszokkal vagy akár füstfóliával is.

A folyamat a viasz esetén gyakorlatilag ugyanez, csak a festék helyett viaszt használunk. Ebben az esetben inkább a szivacsecsetet ajánlom, könnyebb vele a viaszt eloszlatni. Arra azonban figyeljünk, hogy a viaszos díszítést mindig a már korábban átlátszó viasszal kezelt felületre vigyük föl, és a kész díszítést már ne kenjük át átlátszó viasszal, mert szétdörzsölheti a mintát.

A füstfóliával való stencilezésről itt írtam részletesen.

Remélem sikerült meghozni a kedvedet a festéshez. Ha még bizonytalan vagy az alapokat illetően, akkor kezdd itt, sok-sok hasznos infót találsz.

Örömteli alkotást!
Viki

Leave a Comment