fbpx

Bútorfestési technikák: layering

Miután elsajátítottuk az alapokat, nézzük a komplexebb festési technikákat.

Mindenek előtt az egyik legfontosabb dolog, hogy nem létezik jó vagy rossz módja a festésnek, mindenki egy picit másképp csinálja, és sok gyakorlás után az ember lánya ráérezhet, hogy neki mi a legjobb, legkönnyebb, leginkább kézreálló festési technika és, ami a legfontosabb, a leginkább tetsző végeredmény. Így aztán nem szabad azon görcsölni, hogy nagyon szigorúan kövessünk minden egyes ecsetvonást, amit egy technika esetén leírnak, nyugodtan hagyatkozhatunk kicsit (idővel egyre inkább) a saját megérzéseinkre, szépérzékünkre is.
Ahogy megismerjük a festék viselkedését, terülési tulajdonságait, fedési képességét és a színek mélységét, egyre könnyebb dolgunk lesz a bonyolultabb technikák alkalmazása során is.
Ehhez pedig nagyon sok gyakorlásra van szükség, ha elsőre nem úgy sikerül a végeredmény, mint szeretnénk, akkor kezdjük újra, egy bútoron ezt viszonylag könnyen megtehetjük. Következő alkalommal már sokkal rutinosabbak leszünk és a végeredmény is sokkal profibb lesz.

Száz szónak is egy a vége, nem szabad megijedni, bele kell kezdeni és élvezni az alkotást!

Az első témakör – amiről talán a legtöbbet hallottunk már – a blending és a layering technikák.

A blending szó jelentése, összekeverni elegyíteni, míg a layering szó jelentése rétegezni.
Nem igazán szeretem ezeket az angol kifejezéseket, de, ha a neten keresgéltek, akkor így találtok a legkönnyebben infót, úgyhogy én is ezeket fogom használni.

A két technika között a legnagyobb különbség az, hogy míg a layering technika esetén megvárjuk, hogy az egyes rétegek megszáradjanak, mielőtt a következőt felvisszük a felületre, addig a blending esetén az a lényeg, hogy a még nedves festékek keveredjenek egymással a felületen. Ez alapján érthető, hogy a két technika végeredménye teljesen más hatású lesz, noha tulajdonképpen mindkét esetben festéket rétegezünk egymásra. Ettől persze nyugodtan használhatjuk a két technikát ugyanazon a bútoron, csupán arra kell figyelni, hogy a megfelelő helyen a megfelelő eljárást válasszuk.

Ebben a posztban most a layering technikát fogjuk részletesen megismerni.
A technika lényege, hogy különböző színű festékeket rétegezünk egymásra, úgy, hogy mindegyik szín látható lesz a kész bútoron. A különböző színekkel mélységet adhatunk a bútor egyes részeinek, kiemelhetjük a szép faragott, díszített részeket és nagyobb sima felületeken is érdekes, látványos hatást érhetünk el.

A festést mindig tiszta, száraz, zsír és pormentes, valamint megfelelően előkezelt (ahogy azt már korábban tanultuk :)) bútoron végezzük!

Leírás:

A rétegezés technikáját kétféle módon valósíthatjuk meg (a megnevezések természetesen nem hivatalosak, csak próbáltam valami leíró elnevezést adni a módszernek ?) :

  1. „Visszacsiszolásos” módszer
    1. Ebben az esetben felvisszük az első színt a bútorra, hagyjuk megszáradni. 
    2. Ezt követően érdemes azokon a részeken viaszolni a bútort, ahol ezt az első réteget szeretnénk viszontlátni.
    3. Ezután jöhet a második réteg.
    4. Miután a második réteg is megszáradt, elkezdjük visszacsiszolni a festéket azokon a helyeken, ahol korábban viaszoltunk, így ismét láthatóvá válik az első festékréteg (a viaszolást azért érdemes elvégezni, mert így sokkal könnyebb visszacsiszolni a festéket)
    5. A csiszolás során legyünk óvatosak, hogy az első festékréteget ne szedjük vissza (kivéve persze, ha ez cél, mert így is szép lehet a végeredmény).
    6. Ezt a műveletet ismételjük minden színnel (akár többször is), amíg a kívánt végeredményt elérjük.
  2. „Ráfestős” módszer
    1. Ebben az esetben is az első szín felfestésével kezdünk a fentiek szerint.
    2. Száradást követően jöhet a következő réteg. Egy száraz ecsetre felviszünk egy keveset a második színből és óvatosan kis mennyiségekben festjük vele a bútort a kiszemelt részeken.
    3. Száradás után ugyanígy járunk el a következő színekkel is.
    4. Az, hogy a mennyire dolgozzuk el a különböző rétegeket, már egyéni ízlés dolga.
A végeredmény ilyen jellegű lesz:

A módszerek keverhetőek egymással, hogy a legszebb végeredményt érjük el.

A festés elkészülte után díszíthetjük tovább a bútort egyéb technikákkal (stencilezés, transzferálás, füstfóliázás stb.).
De természetesen önmagában a festés is gyönyörű, ebben az esetben ne felejtsük el waxolni, olajozni esetleg lakkozni a kész bútort.


Eszközök:

Ehhez a technikához nem szükséges semmilyen különleges eszköz, csak festék, ecset, csiszolópapír és persze a kiszemelt bútor :).  
  • Ami az ecsetet illeti, az első módszer esetén nincs olyan nagy jelentősége, mivel a hatást csiszolás segítségével érjük el, viszont a második esetben már fontos a jó ecset. Számomra a kör alakú tömött ecset a legszimpatikusabb, a felülethez nagyságához igazodó méretben. De ez is egyéni preferencia dolga, kinek mi áll jobban kézre, érdemes többféle ecsetet is kipróbálni.
  • A festék esetén elég nagy választékot találunk. Krétafesték és tejfesték is használható, ki-ki válasszon egyéni belátása szerint, a végeredmény mindegyikkel csodaszép lesz (a fenti példáknál és tejfestéket használtam). Ami fontos lehet, hogy érdemes mindegyik színt ugyanattól a márkától megvenni, mivel előfordulhat, hogy a különböző gyártók esetén a festékek tulajdonságai kicsit különböznek. (Pl.: az egyik könnyebben kopik a csiszolás hatására, így előfordulhat, hogy az egyik réteg már teljesen lekopik mire a másik éppen csak megmozdul. Ez nagyon megnehezítheti a munkát.)

Színek:

Ennél a technikánál legalább olyan fontos a megfelelő színek kiválasztása, mint az, hogy mennyire ügyesen forgatjuk az ecsetet. Nem összeillő színekkel még a legminőségibben kivitelezett darab sem fog igazán mutatni. Ezért fordítsunk mindig nagy hangsúlyt a színválasztásra.

  • A legkönnyebb dolgunk akkor van, ha csak két színt szeretnénk egymásra rétegezni, ekkor érdemes ugyanazon szín két különböző árnyalatát (sötétebb-világosabb) mixelni, ezzel nem lőhetünk mellé.
  • Ha bátrabbak vagyunk akkor próbálkozhatunk 3, 4 vagy akár 5 szín rétegezésével is. Én ebben az esetben is azt javaslom, hogy a legtöbb szín legyen egy konkrét szín több árnyalata és csak egy szín legyen ettől nagyon eltérő. Pl.: 2-3 kék árnylat mellé egy élénk lila vagy piros, esetleg sárga szín. Ez az elütő szín elég, ha csak kevés helyen jelenik meg a bútoron. Ezzel a színnel érdemes kiemelni egy-egy szép faragást, mintát, ívet a bútoron.
  • Ennél sokkal több szín, illetve sok egymástól nagyon különböző szín használata már nem biztos, hogy jó ötlet, mert könnyen kelt olcsó, bazári hangulatot és egy nagyon tiritarka darabot az otthonunkba is nehezebb lesz beilleszteni.
  • A festékek esetén is igaz az az általános hozzáállás, hogy a meleg színeket inkább meleg színekkel, a hidegebb tónusúakat pedig hidegekkel keverjük.

Rengeteg gyönyörű inspirációt gyűjtöttem össze a pinterest oldalamon, a „layering technika” nevű táblán. Ha szeretnéd megnézni, kattints az oldal alján a pinterest feliratra.

A rovat következő részében a blending technikát ismerjük meg alaposabban. tarts velem akkor is.

Kellemes nézelődést és örömteli alkotást kívánok!
Viki

Leave a Comment