fbpx

Milyen bútort nem szabad / nem éri meg lefesteni?

Sokszor esik szó arról, hogy vannak bútorok, amiket - főként anyagi szempontból - már nem éri meg átfesteni. Mert olyan az állapotuk, amin egy festés már nem tud segíteni. De pontosan milyen is ez az állapot? Ezt a kérdést igyekszem most megválaszolni.

Alapvetően én azt vallom, hogy minden bútor megérdemel egy második esélyt, de sajnos tény, hogy otthoni körülmények között egyszerűen képtelenség minden hibát orvosolni. Vannak olyan mértékben sérült, rossz állapotú bútorok, ahol  gazdasági okokból nem éri meg a felújításhoz szükséges nagy összeget a bútorra költeni. Ráadásul egy kezdő festő esetén – a gyakorlat és az eszközök hiánya miatt – már kisebb problémák esetén is meg kell fontolni, belekezdjünk e az egészbe. Lássuk hát, mik is pontosan ezek a problémák, hibák, amik esetén óvatosnak kell lennünk.

  1. A bogarak
    Az egyik leggyakoribb probléma a „szuvas” bútor. Első körben tisztázzuk, hogy a bútorban nincs szú, az csak élő fát eszik, nevezzük ezeket inkább gyűjtőnéven farontó bogaraknak, így nem lövünk mellé. A nevüktől függetlenül ezek a kis bogarak rettentően alattomos kis kártevők és házilag megszabadulni tőlük nagyon nehéz munka.
    Honnan tudhatjuk, hogy a kiszemelt bútor „bogaras”? Nézzük végig alaposan a bútor minden szegletét és keressünk apró, gombostűfej méretű, szabályos kis kör alakú lyukakat. Emellett árulkodó jel lehet a bútor lábánál, fiókban, sarkokban összegyűlt, lisztfinom fehér por megjelenése is.

Mit lehet tenni, ha észleljük a fenti jeleket?

Ha eladó bútorról van szó, ne vegyük meg! Keresgéljünk még, előbb utóbb találni fogunk bogármentes darabot.
Ha saját bútorról van szó, akkor nagyobb a gond. Több lehetőség áll előttünk:

  •  Ha eddig csak lyukakat észleltünk, port nem, akkor még van remény. Tegyünk a bútor alá egy sötét színű lapot és várjunk néhány napot. Ha ennyi idő elteltével a lapon sehol nem látunk finom, lisztszerű port, illetve a bútoron belül sem gyűlt össze sehol, akkor a bogarak valószínűleg kiköltöztek. Ez jó hír, ugyanis ebben az esetben csak a lyukakat kell fatapasszal eltüntetni és már festhetünk is.
  • Ha találunk finom, lisztszerű port a bútor alatt, vagy a belsejében, akkor bizony baj van, ez azt jelenti, hogy elő bogár van a fában. Rengeteg házi praktikát találunk a neten, amivel a kis kártevők elméletileg kiírthatóak, de ezek egyike sem jelent biztos megoldást (Ezért én most nem is tárgyalnám itt ezeket. Egyiket sem próbáltam még, így igazán hasznosat erről sajnos nem tudok írni). Az irtás során a legnagyobb gondot az jelenti, hogy ezekhez a kis bestiákhoz nagyon nehéz eljutni. A fa belsejében, a kis járataikban tanyáznak, ahová az irtószereket nehéz bejuttatni, ráadásul ezek a vegyszerek nem olcsóak, és a bútort légmentesen fóliázni kell a hatóidő alatt, ez egy nagyobb bútor esetén otthon nem is igazán kivitelezhető. Egy szónak is száz a vége, tuti biztos megoldás esetén érdemes szakemberhez fordulni. Megmondom őszintén, fogalmam sincs, mekkora összegért vállalnak ilyesmit, de attól tartok, hogy nem biztos, hogy megéri a befektetést. Érdemes lehet persze megérdeklődni az árat, ez alapján pedig már tudunk döntést hozni.
Mindezek alapján mit javaslok? Érdemes e bogaras bútorral foglalkozni?
Ha nincs benne élő bogár, akkor mindenképp. 
Ha él még bogár a fában, akkor megpróbálkozhatunk az irtással, de számoljunk vele, hogy a házi módszerek amellett, hogy költségesek, nem biztos, hogy működnek, a szakember pedig komoly összegbe is kerülhet. Tehát alaposan fontoljuk meg, hogy belekezdjünk e. Ha nem egy nagyon különleges, értékesebb bútorról van szó és érzelmi szálak sem igazán fűződnek hozzá, akkor érdemes inkább másik bútort keresni.

2. Ázott bútorok

A másik mumus téma, amivel kapcsolatosan óvatosnak kell lennünk. Kint tárolt bútorokkal, fürdőszobai, vagy egyéb más, vizes helységben használt bútorok esetén sajnos gyakran előforduló jelenség. Az ázás mértékétől és a bútor anyagától függően, más-más lehetőségeink vannak.

  •  Bútorlapból, mdf lapból készült bútor.
    Ez a legrosszabb helyzet. Ezek a bútorok már kevés nedvesség hatására is „felpuffadnak, feldagadnak”. Ha ez megtörtént, már nem sok mindent tehetünk. Főként bútorlap esetén nincs megoldás. A sérült részt el kell távolítani és újjal helyettesíteni. Ha ezt otthon meg tudjuk oldani, akkor bele lehet kezdeni, de ha ehhez nincsenek meg otthon a szükséges eszközök, akkor hagyjuk, ez a bútor nem éri meg a fáradtságot.
    MDF lap esetén, ha a púposodás csak nagyon enyhe, akkor próbáljuk meg „szintbe” csiszolni a felületet. Ha sikerül, akkor kezdhetjük a festést. Ha a csiszolás során mállik szét az anyag, csúnya marad a felület, akkor sajnos itt sincs mit tenni. Vagy csere vagy kuka.
  • Puha fa (jellemzően fenyő) esetén általában jobb a helyzet. Itt a korhadás lehet gond. Ez azért erős és folyamatos vízben állás következménye lehet. A korhadásnak egyértelmű jelei vannak. A fa teljesen felpuhul, szinte kézzel is könnyen eltörhető, sok esetben erősen gombás, penészes. Ha ilyennel akadna dolgod, akkor vagy kipótolod az elkorhadt részt egy ép fadarabbal, vagy ha ezt nem tudod megoldani, vagy túl sok részen kellene pótolni, akkor hagyd, engedd el a bútort, mert ez már nem menthető.
  • Keményfa esetén ilyen gond nagyon ritkán fordul elő. Ezek a bútorok jól bírják még a mostohább körülményeket is. Ha mégis, akkor itt is a korhadás jelenthet problémát, amit a fentebb leírt módon lehet kezelni.

3. Szerkezetileg sérült bútorok.
Ez is egy gyakran előforduló gond, ami otthoni körülmények között nem olyan könnyen orvosolható. A szerkezeti hiba azt jelenti, hogy a bútor azon részei sérültek, amelyek a stabilitását adják. A lábak, a merevítő elemek, a bútor keretét adó deszkák, lécek. Ezeknek a javítása szakértelmet igényel, mivel a kontár javítás után a bútor könnyen darabjaira hullhat pl. szállítás során. Szóval, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor bízzuk a munkát asztalosra, vagy válasszunk másik bútort.

A szerkezetet a legkönnyebben úgy tesztelheted, hogy – ha tudod – megemeled a bútort, ránehezedsz, kicsit „megcsavargatod”, kihúzod az összes fiókot, kinyitod az összes ajtót. Ha nem marad a kezedben semmi, nincsenek gyanús nyikorgások és nem dől össze az egész 🙂 akkor valószínűleg rendben van.

Nagyjából ezek azok a problémák, amikkel nagyon óvatosnak kell lennünk, ha tehetjük, főképp kezdőként, kerüljük ezeket!

Tudod mi a kezdők által leggyakrabban elkövetett hiba? Talán meglepő lehet, de a nem megfelelő festékválasztás.

Pedig ez egy kulcsfontosságú kérdés, a festés minősége, tartóssága, a kész munkád „szépsége” nagy mértékben ezen múlik.

Ez az ingyenes oktatósorozat segít neked eligazodni a festékek világában sőt, segítséget nyújt az első lépésekben, segít megoldani a kezdetekben felmerülő nehézségeket.

Kattints és töltsd le!

Örömteli alkotást!

Viki

Leave a Comment